Cum sa iti administrezi finantele?

Cum sa iti administrezi finantele cu ajutorul unui plan de buget corect? /partea 1/

blog-calendar-icon Created at: 03.04.2017
blog-views-icon 2771

Cum sa iti administrezi finantele corect?

Este necesar sa prepari si sa urmaresti un plan de buget. Nu conteaza cate carduri de credit sau debit ai avea, daca iti planuiesti veniturile corect in functie de platile si facturile de achitat sansele sa iti organizezi finantele bine si sa iti folosesti cardurile de credit cu succes creste.

O sa iti furnizam cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti faci bugetul si sa te si tii de el. In acest fel, vei putea face cumparaturi fara griji cu cardul AXI si poti cauta reduceri unice. Vei putea sa economisesti bani multumita preturilor mici de care vei putea profita in momente cheie.

Pasul unu, pentru a crea propriul tau buget trebuie sa intelegi ce se ascunde in spatele termenului buget. In acest mod vei putea alege cea mai buna metoda pentru a crea si a urmari punctele din care este alcatuit.

Bugetul tau personal este un plan pentru toate veniturile viitoare precum si cheltuieli pe o anumita perioada. Aceasta poate insemna o saptamana, o luna sau chiar un an. Iti recomandam sa faci un buget lunar, deoarece este mai usor sa prevezi care vor fi veniturile tale pe acea luna si de unde vin. Pe langa venit, bugetul contine o parte cu cheltuieli asta arata cati bani vei cheltui si pe ce anume. Aici este bine sa faci caeva subdiviziuni care includ cheltuieli obligatorii si taxe precum si cheltuieli posibile.

De exemplu facturi de elctricitate, apa, telefon, internet, gradinita si altele sunt obligatorii si de neevitat, si tu stii exact cand sunt scadente. Poti sa creezi o coloana in care sa arati costul creditului tau si cardului de credit. In acest caz, ratele sunt probabil periodice si platite lunare si ca atare sunt usor de prezis. Insa sunt si cheltuieli intamplatoare pe care nu ai cum sa le prevezi – acestea pot fi trecute sub alta denumire in buget. Procedand astfel vei putea administra mai bine fondurile tale fiind pregatit pentru aceste facturi neprevazute.

Cand vine vorba despre cum ar trebui sa arate bugetul tau, mai jos sunt cateva moduri de a-l crea:

  • Cu un pix si o foaie de hartie – acesta este cel mai comun mod de a proceda – de exemplu ar trebui sa iti notezi toate cheltuielile pe o foaie de hartie.
  • Intr-un tabel Excel– in acest fel iti poti organiza intreaga informatie, dar electronic. Folosing Excel, vei putea sa accesezi bugetul tau pe diferite aparate mobile.
  • Aplicatie speciala pentru crearea bugetului – indiferent ca folosesti smartphone sau un calculator poti sa descarci o aplicatie gratuita cu care sa iti faci un buget financiar. Sunt multe optiuni de care poti sa profiti, care sunt create special pentru a pregati un buget.
  • Aplicatie financiara – daca ai cunostintele necesare in a lucra cu programe financiare, poti gasi aplicatii financiare gratuite pe care le poti folosi sa iti faci bugetul pe un PC sau smartphone.

Dupa ce ai ales cea mai potrivita metoda de a-ti planui veniturile si cheltuielile, ar trebui sa treci la crearea propriuzisa al acestuia.

Defineste-ti obiectivele financiare

Bineinteles, pentru inceput este mai bine sa iti definesti cateva obiective; cu alte cuvinte ar trebui sa definesti obiectivele financiare din punct de vedere al timpului – facand distinctia dintre obiective pe termen scurt si lung.

Iti vom da un exemplu: daca vrei sa cumperi casti noi luna asta, este un obiectiv care poate fi atins pe termen scurt – pana la sfarsitul lunii. Daca ti-ai planificat o calatorie in Dubai dupa Craciun, este un obiectiv mai de durata pentru care trebuie sa economisesti bani.

Acest lucru este foarte posibil atata timp cat iti pregtesti bugetul corect. Bazat de obiectivele tale, vei putea aloca fonduri pentru achizitia unui telefon, casti, mancare, etc. Pe langa aceste obiective ar trebui sa adaugi si facturile curente in plan.
In afara de acestea, vei putea deasemenea sa faci sectiuni pentru economii – ca sa poti planifica economisirea fondurilor pentru vacanta visurilor in 10 luni, de exemplu.

Speram ca pana acum ti-ai dat seama cat de important este sa iti setezi obiective si sa iti propui sa le atingi, folosind cu strictete bugetul.

Calculeaza-ti chetuielile

Ca sa iti atingi obiectievele impuse, va trebui sa calculezi venituri si cheltuieli pe care va trebui sa le achiti in perioada stabilita.

Stiind ca veniturile tale nu sunt mai mici decat cheltuilelile iti va oferi o liniste sufleteasca pe care o meriti.

Poti calcula cati bani poti sa pui deoparte pentru alte cumparaturi, care nu au fost alocate pentru plati urgente. Aici te va ajuta cardul tau AXI in cazul in care vrei sa faci cumparaturi brusc sau ai nevoie de fonduri urgente. Deja stii ca AXI card iti permite sa retragi bani de la ATM fara comision.

De asta, chiar daca trebuie sa folosesti un card de credit pentru cash, nu vei da de costuri aditionale in afara de rata normala. Te incurajam sa folosesti cardul AXI oricand gasesti o oferta avantajoasa online sau daca trebuie sa faci plati neprevazute. Nu uita, cardul AXI are nenumarate avantaje care faciliteaza cumparaturile, online sau in mod traditional.

Mai multe ponturi interesante pentru administrarea finantelor tale folosind un buget si de ce cardul tau de credit te ajuta sa iti organizezi mai bine banii, le vei gasi in articolul urmator.

0 comentarii