best live chat
Аnterior Următor

Crezuri si superstitii ciudate de Sarbatori

In perioada sarbatorilor de iarna, ies la iveala o multitudine de crezuri si superstitii pe care multi nu le stiam sau poate la care nu am fost atenti. In articolul nostru trecut, am vorbit despre traditii ciudate din toata lumea, de data asta ne vom uita la diferite superstitii ciudate si unice.

Intampinarea Craciunului

Daca iti deschizi usa la miezul noptii, in ajunul Craciunului, se spune ca este bine pentru ca lasi spiritele rele sa iasa. “Primele Picioare” sunt cele care intra in casa prima oara prima zi de Craciun, daca intra primul un barbat cu parul inchis este semn bun, dar daca prima este o femeie se spune ca este ghinion. Daca primul care intra aduce brad este considerata binecuvantare. Primul care deschide usa dimineata de Craciun ar trebui sa strige si sa il intampine pe “Tata Craciun”. Unii cred ca, daca maturi pragul de Craciun, vei matura si problemele.

Colinde si cantece de Craciun

Este considerat ghinion sa se cante colinde la orice alta ocazie decat Craciun. Este deasemenea ghinion daca trimiti colindatorii fara sa le dai ceva. Este o perceptie gresita despre un obicei numit Wassailing. Acest obicei, la origini, insemna sa onorezi animalele din gospodarie si recolta chiar si marea (in unele parti ale Scotiei) pe timpul Craciunului. Se bea si se da noroc, se fac focuri de sarbatoare, se trage in aer, desi, mai nou este asociat cu a se imbata si a canta colinde in casele oamenilor.

Mancarea de Craciun

Se crede ca, daca iti pui o dorinta in timp ce amesteci un puding de Craciun (UK), se va adeveri. Daca spui cuiva ce ti-ai dorit nu se adeveri. Daca toti din familie amesteca pe rand, va aduce noroc familiei. Fetele tinere, care spera sa se marite in curand ar trebui sa amestece cand se fierbe pudingul de Craciun. Este considerat ghinion daca tai tortuul/prajitura de Craciun inainte de ajun si o parte din el trebuie pastrat pana in ziua de Craciun, daca mananci un mar in seara de Craciun iti va aduce sanatate anul care vine. Placintele de carne (care se fac cu dulceata in zilele noastre si sunt speciale pentru Craciun), iti aduc noroc deci nu se taie cat tine Craciunul. Numarul placintelor mancate la case diferite, inseamna numarul lunilor cu noroc din anul care vine.

Buturuga Yule, Lumanarea de Craciun – Lumina si Foc

Buturuga Yule trebuie tinuta arzand toata noaptea, si trebuie aprinsa cu buturuga de anul trecut sa tina spiritele rele departe. Buturuga nu trebuie cumparata trebuie facut rost de ea altfel. Chiar si ce ramane dupa ea dupa ardere este considerat cu noroc, si este protectie impotriva fulgerului si focului. Lumanarile de Craciun trebuie lasate sa arda pana dimineata de Craciun. Si, daca se face focul greu in ziua de Craciun, este o indicatie ca urmeaza un an greu.

Masa de Craciun

Masa de Craciun trebuie pregatita pentru un numar par de oaspeti, numrele impare aduc ghinion. O carafa de miere pe masa tine spiritele rele departe de casa, cativa solzi de peste sub masa aduc noroc. Toti trebuie sa se ridice de la masa in acelasi timp, daca cineva se ridica mai repede aduce ghinion. Sa stai cu spatele la usa la cina de Craciun este considerat ghinion. Deasemenea, se crede ca masa de Craciun ar trebui sa aiba noua feluri si nimeni nu trebuie sa fie lasat infometat de Craciun.

Pantofi, Cadouri si Munca

Sa faci cadou pantofi sau sa porti pantofi noi de Craciun aduce noroc, in Anglia se crede ca a da cadou pantofi aduce noroc in general. In Grecia se crede ca daca arzi pantofi vechi vei scapa de ghinion anul viitor. Sa agati ciorapi de iarna langa semineu se spune ca aduce noroc si copii cred, ca Mos Craciun le va umple ciorapii cu bunatati. Munca ar trebui evitata in aceasta zi, doar strictul necesar trebuie facut in aceasta zi.

Haine noi si alte superstitii

Printre superstitiile si obiceiurile de sfarsit de an se numera dansul in aer liber pentru sanatate si noroc si umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper.

O alta superstitie este ca Anul Nou trebuie sa te prinda cu haine noi pentru ca in urmatorul an sa primesti cat mai multe cadouri. Rosu este culoarea veseliei si a dragostei, asa ca obiceiul spune ca daca te imbraci in roşu de Noul An vei avea un nou an norocos si plin de iubire. In noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plange. Traditia spune ca cei care plang in prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

In mai multe tari, printre care si Romania, oamenii nu imprumuta bani, bijuterii sau alte obiecte de pret in prima zi din an şi nici nu platesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul si nu ofera daruri, toate acestea fiind semne de saracie in anul ce abia incepe.

De asemenea, se spune ca pentru un an imbelsugat este bine ca la miezul noptii pe masa sa fie pahare si farfurii pline, iar fiecare membru al familiei sa aiba bani asupra sa. Paharele, farfuriile si buzunarele goale sunt semnele unui an sarac, considera superstitiosii.

O alta superstitie spune ca in prima zi a anului nu este bine sa iesi din casa decat dupa ce deja ai primit un musafir care nu trebuie sa fie blond sau roscat, sa aiba platfus sau strabism si nici sprancenele impreunate, pentru ca aduce ghinion. Este bine ca fetele care doresc sa se marite in Noul An sa vada un barbat la geamul dormitorului la cumpana dintre ani.

Afla mai multe despre AXI Card