Ghidul tau pentru un buget perfect

Ghidul incepatorului in administrarea banilor

blog-calendar-icon Created at: 11.04.2019
blog-views-icon 1823

Cum poți gestiona eficient banii?

Daca ai timp sa-ti administrezi mai bine banii, poti simti avantajele cu adevarat. Te poate ajuta sa fii la zi cu facturile si sa economisesti o suma de bani pe an. Poti utiliza aceste economii suplimentare pentru a achita datoriile pe care le ai, pentru a le pune la pensie sau pentru a investi in urmatoarea masina sau casa. Citeste cu atentie sfaturile de gestionare a banilor, inclusiv cum sa configurezi un buget, sa te tii de el si cum sa economisesti.

Cum sa facem un buget

Primul pas spre preluarea controlului asupra finantelor este realizarea unui buget. Va necesita un pic de efort, dar este o modalitate foarte buna de a obtine o imagine rapida a banilor  care intra si iese din cont.

Configurarea unui buget inseamna ca este:


• Mai putin probabil sa ajungi sa ai datorii
• Mai putin probabil sa fii surprins de costuri neasteptate
• Mai probabil sa ai un rating de credit bun
• Mai probabil sa fii acceptat pentru o ipoteca sau un imprumut
• Mai usor sa identifici zonele unde poti face economii
• O metoda excelenta de a economisi pentru vacanta, o masina noua

De ce este nevoie?

Pentru a incepe crearea bugetulului, va trebui sa stabilesti cat cheltuiesti pe:

Facturi pentru gospodarie, cheltuieli zilnice, produse financiare (asigurare ..., familie si prieteni, calatorii (costuri de masina, transport public ...), Timp liber (concediu, sport, restaurante ...)

Aduna cat mai multe informatii despre venituri si cheltuieli (facturi, declaratii bancare ...) si incepe.

Aducerea bugetului tau pe drumul bun

Daca cheltuiesti mai mult decat castigi, trebuie sa vezi de unde poti reduce putin. Acest lucru ar putea fi la fel de usor ca gatitul acasa sau anularea unui abonament la sala pe care nu il folosesti.

Poti, de asemenea, sa tii un jurnal de cheltuieli si sa pastrezi o lista despre tot ce cumperi intr-o luna. Sau, daca folosesti un card bancar la cumparaturi, uita-te la declaratia bancara din ultima luna si analizeaza unde se indreapta banii tai.

Implica pe toti

Implica-i pe toti din familia ta in respectarea unui buget. Discutati impreuna si faceti un plan pe care puteti sa-l respectati.

Stabiliti cati bani de cheltuiala sunt disponibili si puneti-va de acord cat va cheltui fiecare.

Pentru multi dintre noi, facturile gospodaresti reprezinta o mare parte din cheltuiala. Vestea buna este ca, poti economisi sume frumoase daca urmaresti ponturile noastre.

Fii flexibil

Viata este imprevizibila, deci incearca sa revizuiesti bugetul si cheltuielile tale daca intervine o schimbare sau cel putin o data la doua luni.
S-ar putea sa obtii o majorare a salariului, ceea ce inseamna ca poti economisi mai mult sau poti observa o majorare in facturile de uz casnic.

Plata imprumuturilor si cardurilor de credit

Daca ai imprumuturi sau ai datorii la cardul de credit, este de obicei logic sa platesti datoria care are cea mai mare dobanda.
Este important sa te asiguri ca nu iti incalcii termenii acordurilor.
Deci, chiar daca te concentrezi asupra platii unei alte datorii, trebuie sa platesti cel putin minimul de plata la cardul de credit si platile lunare necesare cu privire la orice alt imprumut.

Cere ajutor cand problemele cu datoriile devin serioase

Daca ai ratat deja cateva plati la cardul de credit sau imprumuturi sau daca esti in urma cu unele asa-numite "datorii prioritare", cum ar fi: Chirie, Ipoteca, amenzi, facturi de lumina, impozite, cere sfatul unui serviciu gratuit de consultanta de datorii financiare imediat.

Stabileste un obiectiv de economii

Unii sustin ca este greu sa fii motivat pentru a face economii, dar de multe ori este mai simplu daca iti setezi un obiectiv.

Primul pas este sa ai niste economii de urgenta -  bani care te ajuta daca ai o urgenta, cum ar fi defectarea centralei sau daca nu poti lucra pentru o perioada din varii motive.
Incearca sa depui cheltuielile normale intr-un cont de economii timp de trei luni.
Nu iti fa  griji daca nu poti atinge acest obiectiv imediat, dar pastreaza-l ca si ceva de rezolvat.
Cea mai buna modalitate de a economisi bani este sa platesti niste bani intr-un cont de economii in fiecare luna.

Odata ce detii fondul de urgenta, posibile obiective de economii pot include:

  • Achizitia unei masini fara leasing
  • Vacanta fara grija facturilor cand te intorci
  • Bani in plus poate cand esti in concediu maternal sau paternal

Investeste eonomiile

De indata ce incep sa iti creasca economiile, poti:

  • Sa pui deoparte la pensia ta. Este un mod bun de a te asigura ca vei putea sa traiesti confortabil mai tarziu in viata.

Fa un plan de investitii bazat pe obiectivele tale.

Daca esti depasit de datoriile tale

De multe ori, cea mai grea parte din plata datoriilor tale este sa faci primul pas. Este usor sa fii depasit daca stii ca ai probleme financiare. Este tentant sa iti ignori facturile si extrasele bancare, dar asta nu va rezolva problema si face lucrurile si mai rele.

Deci, respira adanc si deschide plicurile pe care le-ai ignorat. Odata ce ai facut asta, macar vei sti cu ce te confrunti si ce este urmatorul pas.

0 comentarii