best live chat

Glosar financiar

Data prevazuta intr-un contract la care devine executorie o obligatie de plata pentru un agent economic.
Operatiune prin care o suma este retrasa dintr-un cont.
Sume de bani, hartii de valoare, obiecte de valoare depuse spre pastrare si fructificare la o banca si care vor fi restituite la solicitarea depunatorului. Depozitele banesti reprezinta principala sursa de atragere de disponibilitati, in vederea plasarii ulterioare a acestora de catre banca, respectiv pentru acordarea de credite. Depozitele bancare sunt "la vedere" - caz in care sumele pot fi retrase oricand sau "la termen" - caz in care sumele nu pot fi retrase decat la expirarea termenelor pentru care au fost constituite. Pentru depozitele la vedere, bancile platesc o dobanda mai mica decat pentru cele la termen, in timp ce pentru pastrarea unor obiecte de valoare percep un comision.
Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci pentru a fi inregistrat in cont sau pentru achitarea serviciului datoriei fata de banca
Exprima sub forma procentuala costul total al creditului, incluzand atat dobanda cat si comisioanele. Acest indicator este folosit pentru a compara costul creditelor. In prezent, legea obliga bancile sa calculeze dobanda anuala efectiva doar la creditele de consum, fara garantie ipotecare, cu sume cuprinse intre 200 si 20.000 euro.
Reprezinta suma platita pentru a imprumuta o suma de bani sau suma incasata pentru depunerea banilor intr-un produs de economisire (depozit, cont de economii, etc.). Dobanda se calculeaza astfel: Dobanda= S * r /100 * T/360 unde S - suma imprumutata (valoarea depozitului), r - rata dobanzii, iar T - durata imprumutului (depozitului).