AXI CARD: Scoring-ul de credit in context Covid-19

Scoring-ul de credit in context Covid-19

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 01.07.2021
blog-views-icon 1627

Nu e deloc un secret faptul ca in urma crizei COVID-19 ne-au fost afectate finantele, sanatatea, stilul de viata. La nivel global foarte multe gospodarii au fost impactate financiar, mai ales persoanele care traiau si in continuare isi duc viata de la un salariu la altul.

Asadar, miscorarea salariului si chiar pierderea job-ului duc inevitabil la imposibilitatea de plata a facturilor si a datoriilor la timp.

Ce analizeaza creditorii inainte de a aproba sau a respinge un credit nou?

Rapoartele de credit

  • creditorii stiu contextul economico-sanitar actual si constientizeaza faptul ca multe persoane au riscul de a nu reusi sa dea inapoi imprumutul cerut;
  • creditorii vor analiza cu atentie sporita rapoartele de credit ale potentialilor clienti ca sa poata vedea daca acestia au plati recente la credite si au posibilitatea de a restitui imprumuturile la timp.

Scor de credit stabil cand locul de munca este stabil

  • mentinerea unui scor de credit stabil este legata de existenta unui loc de munca, cu un contract de munca pe perioada nedeterminata;
  • un loc de munca stabil ajuta in mod pozitiv mentinerea unui scor de credit pozitiv.

Locurile de munca considerate sigure si in viitor: sectorul public, IT, medicina si tehnologie.

Nu lasa rate neplatite

In cazul in care realizezi ca nu poti plati la timp sau deloc ratele, contacteaza creditorul si comunica-i contextul si motivele pentru care nu poti plati si gaseste o varianta cu acesta pentru depasirea acestui impas.

Daca platesti cat poti dintr-o datorie, chiar si cea mai mica suma, tot este mai bine decat deloc.

De mentionat faptul ca scorul tau de credit nu este afectat in caz de somaj.

Rapoartele de credit pot arata ca ai fost un bun platnic inainte de aceasta criza profesionala, in context pandemic.

De cele mai multe ori, exista posibilitatea de a pune pe pauza ratele cateva luni si apoi reluarea acestora, si dobanda in plus acumulata. Asa ca mare grija daca efectiv chiar nu mai exista si alte solutii.

Cine are sanse la un imprumut

Cu toate ca persoanele cu venituri scazute au nevoie de bani, ele sunt considerate cu risc ridicat si au sanse mai mici pentru aprobare credit.

Asa ca atunci cand faci o solicitare pentru un credit, fa-ti o analiza inainte sa vezi unde te incadrezi (venit, datorii curente, istoric creditare).

In caz de scor de credit negativ?

Scorul de credit poate fi schimbat. Daca te redresezi cu platile, la timp si soldul corespunzator datoriei tale, atunci iti poti recladi punctajul de credit la loc.

Creditorii iau in considerare  istoricul recent de plati din rapoartele de credit si se orienteaza mai putin pe istoricul vechi, asta pentru ca este mai relevanta situatia financiara curenta, din prezent si programul de rambursare a imprumuturilor.

0 comentarii