Dobânda în credit: De ce să te intereseze

Dobânda în credit: De ce contează pentru tine

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 31.03.2021
blog-views-icon 1024

Dobanda este suma pe care o platesti pentru suma imprumutata sau o primesti pentru banii economisiti. In cazul unui credit, spus pe scurt, dobanda este pretul banului imprumutat: cat te costa sa iei acel credit, cat dai inapoi in plus pe langa banii creditati.

  • Rata dobanzii se calculeaza in procente, iar dobanda este suma de bani platita sau primita, exprimata in RON. 
  • Asadar, rata dobanzii este un raport intre dobanda si suma creditata, imprumutata, care se inmulteste cu 100, ca sa se arate valoarea exprimata in procente. 
  • Pe scurt, dobanda este suma pe care cel care se imprumuta o da celui de la care primeste creditul, pentru  a utiliza acei bani, intr-o anumita perioada de timp, pana la restutuirea integrala a imprumutului facut.

Dobanda este pretul banului luat astazi ca si imprumut, si dat maine, poimaine, peste 5 ani, 10 ani si tot asa.

Aparte de dobanda, un credit este insotit, de cele mai multe ori de comisioane si alte taxe, ca de exemplu: taxe deschidere si administrare cont, comisioane de analiza dosar etc.

Ca sa platesti cat mai putin pentru un imprumut este esential sa intelegi urmatoarele aspecte:

  • Cand este bine sa faci un credit si de ce - inainte de a aplica pentru orice fel de produs de creditare (fie ca este vorba de credit ipotecar, de nevoi personale, card de credit etc.), recomandarea este sa  te gandesti serios la  nevoia de a contracta acel produs. Indiferent de motiv fii chizbuit. E nevoie de imprumut, mai poate astepta pana reusesti sa economisesti un avans mai mare?
  • Cum sa alegi cea mai buna oferta, sa stii cat achiti pentru banii imprumutati astazi – care este suma platita la finalul creditului? Exista taxe si comisioane? Cand compari costurile, trebuie sa analizezi  si sa compari cat este DAE (Dobanda Anuale Efective). DAE reprezinta costul total al creditului exprimat sub forma de procent anual in care sunt integrate dobanda, dar si eventualele taxe si comisioane (ca de exemplu: comision analiza credit, comisionul administrare credit etc.). 
  • Cat de mult te poti imprumuta si daca peste o anumita perioada de timp mai poti sustine acest cost - determini realist posibilitatea de a achita lunar noua datorie, poti duce acest angajament?

0 comentarii