Aplică rapid pentru AXI Card

blog-hero
** Apasa aici pentru informații despre condițiile financiare ale Cardului AXI

Blog

Un credit este definit ca și o relație bănească stabilită între două părți, cel care împrumută și cel care primește. Primul dintre ei poate fi atât persoană fizică, cât și juridică. În cele mai multe cazuri acesta este însă o persoană juridică, bancă sau instituție financiară nebancară (IFN). La rândul ei, a doua parte implicată poate fi tot persoană fizică sau juridică. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de debitor.

Cine oferă credite?

Așa cum am precizat deja, creditele pot fi acordate de persoane fizice și juridice. De cele mai multe ori însă vom apela la persoane juridice, adică bănci sau instituții financiare nebancare. Atât băncile, cât și instituțiile financiare nebancare, au în portofoliu mai multe tipuri de credit.

Pentru a putea accesa un credit, o persoană (sau firmă) trebuie să îndeplinească o serie de cerințe. Înainte de a se acorda un credit se face o analiză a persoanelor fizice care au depus cererea, în urma căreia se stabilește dacă solicitantul este eligibil și dacă poate să suporte returneze împrumutul în termenii contractuali.

Fiecare bancă sau instituție financiară are o ofertă proprie de credite. Astfel, nu toate produsele vor fi identice. Pentru a stabili care este cea mai avantajoasă ofertă de credit pentru nevoile tale este necesar să analizezi cât mai multe oferte de la bănci și instituții financiare nebancare. Între aceste oferte pot exista diferențe financiare mari, de aceea este important să nu te hazardezi și să semnezi un contract de credit până ce nu ai analizat mai multe oferte.

Ce înseamnă debit și credit?

În termeni economici, un debit este definit ca și o datorie avută de o persoană care a accesat un credit. Un credit este relația bănească dintre două părți.

Ambii termeni îi vei întâlni foarte des în lumea economică, a produselor financiare bancare și nebancare.

Ce credit poți lua în funcție de salariu?

Din punct de vedere legal nu există o limitare a tipului de credit pe care îl poți accesa în funcție de salariu. Orice persoană salariată poate depune o cerere de credit pentru un împrumut cu dobândă fixă, dar și cu dobândă variabilă. Suma totală pe care o poți împrumuta este însă direct influențată de salariu și de veniturile tale.

Mai exact, potrivit reglementărilor legale impuse de BNR, gradul de îndatorare maxim este de 40%. Conform prevederilor adoptate la finalul anului 2018 și intrate vigoare de la 1 ianuarie 2019, nivelul maxim al gradului de îndatorare este de 40% din venitul net. Acesta se aplică însă doar la creditele în lei, deoarece la creditele în valută avem un grad de îndatorare mult mai mic, de doar 20%. Aceste limitări se impun la un credit bancar, dar și la credit IFN.

Singura excepție în cadrul căreia gradul de îndatorare poate ajunge până la procentul de 45% este la credit Noua Casă (Prima Casă).

Mai exact, asta înseamnă că, pentru un credit de nevoi personale, o persoană cu un venit net de 3.000 de lei poate cumula rate în valoare de maxim 1.200 de lei.

Ce salariu trebuie să am pentru un credit?

Limita minimă a veniturilor este dată de suma pe care dorești să o împrumuți. Metoda de calcul este cea prezentată și mai sus. Nu trebuie să ai rate lunare mai mari de 40% din venit. Astfel, poți avea și venitul minim pe economie pentru a accesa un credit, însă valoarea acestuia va fi, evident, mai mică.

Tipuri de credit disponibile

Băncile și IFN au mai multe tipuri de credite. Practic, poți accesa un credit pentru absolut orice ai nevoie.

  • Credite de nevoi personale;
  • Credit bancar;
  • Credit IFN;
  • Credit ipotecar;
  • Leasing auto;
  • Card de cumpărături;
  • Creditul online;
  • Credit pentru studii;

 

În ultimii ani, tot mai multe persoane fizice sunt în căutarea unui credit cu aprobare pe loc. Acestea sunt oferite, de regulă, de instituții financiare nebancare.

Care sunt condițiile de rambursare a unui credit?

Dacă vorbim despre un credit bancar, condițiile de rambursare doar prin intermediul unor rate lunare sau a plăților anticipate. Valoarea plății unei rate lunare este stabilită la semnarea contractului de credit. În cadrul ofertei pe care o primești se va stipula clar care este valoarea dobânzii, dobânda anuală efectivă - DAE, perioada de rambursare a creditului și valoarea ratelor lunare.

În ceea ce privește un credit IFN, plata ratelor poate fi stabilită și la alte intervale de timp, nu doar lunar. La unele instituții financiare nebancare plata ratelor se face săptămânal sau bilunar. Cu toate acestea, cea mai populară și mai des întâlnită metodă de rambursare este cu plata de rate lunare.

Birou de credit

Acesta a luat ființă în anul 2003, la inițiativa băncilor din România. Birou de credit are 20 de bănci ca acționari. Scopul acestuia este să colecteze și să evalueze datele clienților care doresc să aplice pentru un credit.

Principalele activități pe care birou de credit le întreprinde sunt:

  • Colectare și prelucrarea informațiilor din portofoliul de clinți;
  • Realizarea de analize pentru bănci și IFN, care să ajute la evaluarea capacității de rambursare a unui credit, precum și la gradul de risc;
  • Stabilirea unui criteriu uniform care este aplicat la clienți - scoring;
  • Oferirea de consultanță financiară și bancară.

Unde aplici pentru un credit, în funcție de nevoi

Înainte de a stabili dacă să aplici pentru un credit bancar sau IFN este necesar să stabilești suma de care ai nevoie. Dacă vrei să-ți cumperi o locuință, evident vei aplica pentru un credit bancar ipotecar, imobiliar sau Noua Casă.

Dacă ai nevoie însă de un credit de nevoi personale sau de o linie de credit, situația se schimbă. Printr-un credit IFN poți să beneficiezi, de multe ori, de mai multe avantaje. Mai ales în momentele în care cauți pe internet „vreau urgent credit” sau „caut un credit urgent”. Instituțiile financiare nebancare sunt cele mai bune soluții. 

De exemplu, la linia de credit AXI Card nici măcar nu ți se percepe comision de analiză, banii îți sunt virați în cont, iar cardul îți livrat la domiciliu. Putem să-l considerăm un credit cu aprobare pe loc, deoarece întregul proces de analiză este realizat în cel mai scurt timp posibil. 

În plus, acest tip de credit este foarte avantajos pentru că prin intermediul AXI Card poți realiza plăți online, plăți la magazine fizice fără a-ți fi percepute taxe și comisioane.