Ce trebuie sa stii despre platile mobile?

7 trucuri pe care trebuie sa le stii despre platile mobile

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 05.03.2019
blog-views-icon 1812

Smartphone-urile de azi se pot folosi la foarte multe – inclusiv la cumparaturi. Iti poti pastra informatiile de plata – numar de card de credit sau debit – intr-un app pe telefonul mobil, cum ar fi Apple sau Android pay – si iti poti folosi telefonul oriunde este posibil depinzand de comercianti. Pentru a efectua o plata mobila, doar tine-ti telefonul aproape de un terminal de vanzare care citeste informatiile tale de plata (incriptate) si proceseaza tranzactia.

In unele cazuri platile mobile sunt mai sigure – este mai greu sa capete acces hacker-ii la datele cardului tau in cazul unui atac. Asta pentru ca informatiile tale financiare nu sunt transferate in timpul tranzactiei. O versiune codata a datelor tale de card este folosita pentru autorizarea platii.  Chiar si cu masurile avansate de securitate, sunt cateva pontrui de securitate la platile mobile ca sa te asiguri ca informatiile tale financiare nu sunt compromise.

Foloseste numai o platforma sigura si de incredere

Daca iti vei adauga informatiile de plata in telefon, foloseste soft-ul care este deja in telefon – Apple Pay sau Android Pay – sau un furnizor de plati de incredere ca Google Wallet de exemplu. Platformele mobile reputabile nu iti pastreaza detaliile de plata.

Aplicatiile mobile false care sunt create de hacker-i, pe de alta parte, pot fi create cu unicul scop de a aduna detaliile cardului tau si iti pot lasa informatiile expuse. Fii foarte atent cand folosesti un app de plata mobile descarcat de pe internet sau din app store.

Descarca numai aplicatii de incredere

Nu numai ca ar trebui sa fii sigur ca aplicatia ta de plati este sigura, dar ai mare grija cu ce aplicatii descarci pe telefonul mobil. Unele pot contine malware sau spyware care sunt create sa iti fure informatiile de plata si sa le trimita la hacker-I fara ca tu sa stii.

Blocheaza telefonul de la distanta daca este pierdut sau furat

Poti folosi Android Device Manager sa blochezi sau sa localizezi un telefon furat sau pierdut prin android.com/device manager. Acelasi lucru este valabil si pentru  iPhone folosind iCloud.com.

Foloseste parola puternica

In primul rand, asigura-te ca nu iti lasi telefonul neprotejat. Fara protectie pe telefon, un hot poate intra usor si rapid in telefonul tau si poate accesa informatii personale si financiare. O parola puternica este cea mai buna cale sa iti protejezi telefonul si informatiile salvate. Da, asta inseamna ca parola trebuie altceva nu "1234" sau "parola". Nu ignora setarile de securitate oferite de telefoane. Amprenta sau chiar si scan iris sau recunoastere faciala sunt si mai sigure decat un PIN.

Daca folosesti o parola sau PIN la telefon, ai grija la cei care se uita peste umerii tai si fura parola introdusa.

Nu trimite informatii importante prin Wi-Fi public

Orice informatie care trece prin reteaua publica de Wi-Fi este accesibila tutror celor care au acces la acel wi-fi. Asta inseamna toti care au cunostintele necesare. Asta inseamna ca informatiile tale de plata pot fi interceptate daca folosesti telefonul sa faci plati online. Esti mai securizat daca folosesti reteaua telefonului tau sau reteaua de wi-fi securizata de acasa.

Foloseste cardul de credit

Cardurile de credit au protectie anti frauda mult mai buna decat cele de debit. Majoritatea cardurilor de credit nu te trag la raspundere daca se fac tranzactii neautorizate pe contul tau de credit. Cradurile de debit insa nu te ajuta cu nimic daca ti se fura toti banii din cont. Chiar daca banca ta va rezolva tranzactiile frauduloase, nu vrei sa astepti pana asta se va intampla. Daca un hot are acces la informatiile de plata din telefonul tau mobil, este efectiv mai bine sa fie in pericol cardul de credit decat cel de debit.

Monitorizeaza contul cardului tau de credit

Verifica tranzactiile cu cardul de credit des, chiar daca telefonul este in posesia ta si ai folosit toate masurile de precautie. Un hot care are acces la informatiile tale financiare prin alte mijloace - poate a spart baza de date a unei companii cu care ai lucrat - poate adauga informatiile tale la telefonul lor si pot face plati cu ele.

Urmarirea contului iti permite sa observi orice tranzactii suspicioase foarte repede. Raporteaza aceste tranzactii emitentului. Daca ti se pare ca informatia cardului tau a fost compromisa, poti primi un nou numar de cont si eviti orice incercare de frauda pe viitor.

0 comentarii