Cum sa scapam de datoriile cardului de credit?

Sfaturi care te ajuta sa scapi de datorii

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 17.01.2019
blog-views-icon 3171

Daca vrei sa apesi butonul de mut la orice conversatie in timpul unei cine, intalnire de familie sau o seara in pub, incepe sa dai sfaturi despre eliminarea datoriilor.

In SUA, aproape fiecare adult are o forma de datorie, dar 99% dintre noi preferam sa discutam despre politica sau religie decat sa cerem ajutor in gestionarea datoriilor.

Surprinzator, multi consumatori ignora aceste semne clare de avertizare. Un studiu din Decembrie 2016 spune ca 25% dintre Americani s-au declarat fara datorii, crestere de la 14% in 2014. Aproape jumatate dintre cei chestionati au spus ca, au mai putine datorii decat familia lor si 72% sustin ca daca ar scapa de datorii, ar pune toti banii in contul de economii.

Daca asta este adevarat, este un semn de incurajare. Insa, daca esti ca majoritatea, nu vine spre tine un vartej de bani in viitorul apropiat. Lucruri cum ar fi somajul, urgente medicale, probleme in afacere sau divortul pot complica situatia ta si asta face plata datoriilor foarte grea chiar si pentru cel mai cumpatat cheltuitor din lume.

Vestea buna este, ca exista optiuni de atenuare a datoriilor. Cu planificare, munca si perseverenta, consumatorii isi pot gasi drumul inapoi pe taramul finantelor solide.

Mai jos cateva sfaturi despre cum poti controla situatia financiara.

Cum sa evitam datoriile

Cea mai buna optiune financiara este, bineinteles, sa eviti datoriile total, decat sa te chinui sa iesi dintr-o groapa dupa ce deja ai cazut in datorii. Depoziteaza o parte din salariu lunar in contul de economii pana iti cladesti un fond de urgenta pe sase luni.

Iata cateva strategii care sa te ajute sa eviti datoriile excesive:

Fa un buget, si tine-te de el! Este cel mai bun mod de a-ti destiona banii eficient. O situatie clara a cheltuielilor este cea mai buna modalitate de a controla problema datoriilor.

Seteaza obiective financiare clare. Nu te astepta sa scapi de datorii peste noapte. E nevoie de un plan de 3-4 ani sa platesti tot ce datorezi si sa iti stabilesti o situatie financiara mai buna.

Daca nu poti plati cash, nu cumpara. Asta este valabil pentru fiecare achizitie. Daca trebuie sa scoti bani din buzunar este o modalitate perfecta sa eviti achizitiile impulsive.

Daca folosesti un card de credit, plateste la timp si mai mult de suma minima de plata scadenta.

Datorie buna versus cea negativa

Desi tindem sa credem ca datoria in general este negativa, in unele cazuri nu este asa si da, exista si datorie “buna”. Cei mai multi dintre noi nu am putea sa ne permitem o casa, educatia copiilor sau o masina fara un imprumut cu care sa le platim. De cate ori faci un imprumut si il folosesti sa genereze venit, este considerata datorie “buna”.

Datoria pozitiva este definita de trei factori:

Banii sunt folositi pentru achizitia unui bun care este parte necesara din viata.

Plata acestei datorii nu iti distruge bugetul. Iti permiti platile lunare.

Ai un plan de a replati datoria intr-un interval de timp rezonabil.

Datoria pozitiva adauga valoare pe termen lung la proprietatea ta. Ipotecile sunt bune nu numai pentru ca asigura un adapost necesar, dar si pentru ca proprietatile in general cresc in valoare adaugand la valoarea neta in timp.

Datoria negativa este opusul si poate avea urmatoarele calitati:

Orice cumperi cu un card de credit sau cu bani imprumutati – masina, casa, haine, mica afacere – se depreciaza in valoare daca nu este achitata in intregime in luna urmatoare.

Nu iti permiti un plan de plata. Asta impacteaza multi utilizatori mai ales cei care nu au experienta financiara.

Ai o problema cu datoriile?

Cata datorie iti poti permite depinde de venitul tau si abilitatea de a plati. Sunt semne de avertizare care iti spun ca ai prea multe datorii si esti pe punctul de a pierde stabilitatea financiara.

Intreaba-te urmatoarele lucruri si fii onest cu raspunsurile:

In timp, mare parte din venit ti se duce pe datorii?

Iti achiti facturile tarziu pentru ca nu ai destui bani?

Ai incetat sa platesti unele datorii?

Platesti minimul de plata la cardul de credit pentru ca nu iti permiti mai mult

Retragi bani de pe cardul de credit sa faci cumparaturi zilnice? 

Nu ai deloc economii?

Ai imprumutat bani de la rude sau prieteni?

Esti sunat de catre colectori sau primesti somatii?

Iti poti remedia situatia financiara

Daca ai raspuns da la mai multe din aceste intrebari, ai o problema cu datoriile, dar inca se poate schimba situatia ta financiara. Poti face ce au facut altii cu succes – priveste in fata aceasta provocare. Nu mai folosi scuze. Sunt disponibile ajutoare pentru cei in situatia ta.

Alegerile pentru ajutor profesionale sunt:

O agentie de consiliere non-profit

Uniune/asociatie de credit locala

Organizatii de ajutor pentru comunitate

Pot fi cateva posibilitati sa te ajute in a creea un buget care te va scapa de datorii.

Poate cea mai buna alegere este o agentie de consilere nonprofit pentru ca ei educa oamenii si ii si asista in eliminarea datoriilor. Serviciile lor sunt gratuite, dar mai important, consilierii au pregatire financiara credibila.

Iata cinci strategii sa infrunti datoriile:

Program de administrare datorii: lucrezi cu o agentie de consiliere nonprofit care te ajuta sa faci un plan de administrare datorii. Planul ar trebuie sa reduca rata dobanzii pe datoria ta si sa faca platile mai usor de achitat.

Decontarea datoriei: oferi o suma forfetara creditorului care reduce suma datorata intr-o oarecare masura. Daca este acceptata, datoria este platita, insa, este un punct negativ pe raportul tau de credit si ramai inscris in biroul de credit.

Imprumut de consolidare a datoriei: combina toate datoriile tale intr-un singur imprumut cu o singura plata si asa poti achita mai usor. Asta ar trebui sa reduca plata lunara.

Faliment: acum poti, in anumite conditii extreme, sa aplici pentru faliment personal care a devenit disponibil si in Romania din 2018. Aici ai cateva optiuni care te pot ajuta sa platesti datoria mai usor sau sa scapi intr-un fel macar de jumatate, consulta internetul si vei gasi informatii despre aceasta optiune.

Indiferent cum stau finantele tale momentan, exista ceva ce poti face mereu pentru a ameliora problemele. Gaseste cea mai buna optiune pentru tine si oblige-te la a plati datoria pana te pui pe picioare financiare din nou, insa e important sa nu faci aceeasi greseala din nou.

0 comentarii