Ce greseli se fac la achitarea datoriei?

10 dintre cele mai mari greseli facute la achitarea datoriei

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 05.12.2018
blog-views-icon 1940

Decizia de a scapa de datorii este una care iti poate schimba viata, asta daca esti capabil sa faci sacrificiile necesare atingerii acestui scop.

Poti invata cum sa scapi de datorii si cum sa eviti greselile care pot sa duca la situatii complicate.

A scapa de datorii inseamna mai mult decat a plati cateva carduri de credit. Inseamna schimbarea obiceiurilor de cheltuiala; invatarea termenului bugetare; a sti cat si cui datorezi bani; prioritizarea datoriilor; creearea de fonduri de urgenta si pensie; mai ales a sti unde sa mergi pentru ajutor cand deraiezi de pe drumul financiar. 

Cu alte cuvinte, sunt multe decizii de facut si este posibil – daca nu probabil – ca vei face cateva greseli pe drum. Mai jos cateva greseli pe care poti sa le eviti si asta va face mai usoara sarcina de a scapa de datorii.

1. Greseala: Aceleasi obiceiuri vechi de cheltuiala

Suntem creaturi ale obiceiului si a cheltui bani nu este o exceptie. Cumparam la acleasi magazin, mancam in acelasi restaurant si conducem aceeasi masina, pentru ca este confortabil. Insa te si costa mai mult decat poti duce financiar. Remediu: daca nu iti schimbi obiceiurile de cheltuiala, nu vei iesi din datorii niciodata. Incepe cu obiceiurile de dimineata (bea cafea si serveste micul dejun acasa). Mergi la masa cu mancare de acasa nu cu portofelul. Seara, uitat-te la filme si seriale, in timp ce servesti mancare gatita acasa. Vei observa un impact imediat asupra cheltuielilor tale. Nu trebuie sa te lipsesti de nimic. Trebuie doar sa faci alegeri mai bune in ceea ce faci cu banii.

2. Greseala: Incercarea de a te sapa singur din datorii

Oamenii sunt reticenti in a cere ajutor de la prieteni sau parinti cand vine vorba de datorii. Remediu: Suna un consilier de credit nonprofit si accepta ajutor de la experti. Consilierii de credit sunt invatati si certificati de agentii acreditate in domeniul consilierilor financiare. Iti pot sugera programe de remediere datorii, consolidare credit, si multe altele. Acesti consilieri iti dau sfaturi despre buget, recomanda solutii pe care le accepti sau nu. Acest serviciu este gratuit. Profita de asta.

3. Greseala: Inscrierea intr-un program de remediere datorii, dar a nu intelege ce trebuie facut

Este rar sa avem o solutie rapida de rezolvare a problemelor. Daca asta este una din premisele auzite, cauta in alta parte. Remediu: primul lucru care trebuie inteles este ca, programele de remediere datorii dureaza intre 3-5 ani, deci ai rabdare. Al doilea, verifica orice companie ai alege pentru a scapa de datorii. Fii sigur ca acea comapnie are licenta necesara si nu are comentarii negative de la utilizatori.

4. Greseala: A nu crea un buget practic.

Este greu, daca nu imposibil sa ai control asupra finantelor tale daca nu ai buget. Unii cred ca este prea multa munca….pana se aleg cu o datorie la cardul de credit imensa si se intreaba cum au ajuns acolo. Remediu: pregateste un buget realistic care insumeaza necesitati financiare cum ar fi imobiliare, mancare, sanatate, asigurare sau educatie dar pe langa asta asigura loc si pentru plata datoriei. Pune deoparte cardurile de credit si plateste cu cash. Asta poate insemna sa reduci sau sa elimini lucruri cum ar fi cina la restaurant, divertisment, shoppingul pentru haine noi, masini sau electronice, dar daca esti serios si vrei sa elimini datoriile, sa urmezi un buget strict si sa folosesti cash este cel mai bun inceput.

5. Greseala: Incercarea de a plati mai multe datorii in acelasi timp

Consumatorii cu multiple surse de datorii – cardurile de credit, ipoteca, imprumuturi – de multe ori incearca sa adreseze aceste datorii cumulate lunar. Miscare gresita! Remediu:  intoarce-te la buget, scade cheltuielile la minim la tot in afara de cele esentiale, si creeaza un surplus de 100 de Lei macar, care sa se duca direct la cardul de credit care are cea mai mare dobanda. Cand acel card este achitat, incepe cu urmatorul card cu cea mai mare dobanda si tot asa pana toate cardurile sunt achitate.

6. Greseala: Inchiderea conturilor dupa ce sunt achitate

Remediu: solutia la aceasta problema este simpla: plateste contul dar nu il inchide. Sistemul de scoring se bazeaza nu numai pe cati bani datoriezi, dar si cat credit ai valabil. Avand credit valabil, dar nefolosindu-l, arata cumpatare si poate ajuta scorul.

7. Greseala: Decizia de a nu mai cotiza la fondul de pensie

Desi pare logic sa sacrificam fiecare ban posibil in eliminarea datoriilor, pe termen lung este o greseala destul de costisitoare. Remediu: contribuie cu 5% - 10% la fondul de pensii de indata ce incepi sa munecesti si nu lasa datoriile sa te opreasca din aceasta investitie. Timpul este cel mai important factor in economiile de pensie. Cu cat incepi mai devreme sa cotizezi la fondul de pensii cu atat mai bine iti va fi la pensie. Gaseste alta sursa de a plati datoriile cardului de credit.

8. Greseala: Lipsa de economii pentru urgente

Conform cercetarilor, mai mult de jumatate dintre consumatorii din SUA (57%) nu au destui bani sa acopere o cheltuiala neprevazuta de 500$ sau mai mult. Remediu: este imposibil sa prezici somajul, accidentele de masina sau instalatie defecta, din acest motiv fiecare gospodarie are nevoie de fond de urgenta. Expertii spun sa incercam sa punem deoparte cheltuielile din 3-6 luni pentru aceste urgente. Poate dura mai mult sa atingi acest scop cand ai si datorii de plata, dar din nou, trebuie sa faca parte din bugetul tau lunar. Economiseste macar 5% din venit pentru acest fond de urgenta, macar pana ai 3 luni de cheltuieli acoperite.

9. Greseala: Lipsa verificarii raportului de credit

Verificarea raportului de credit pebtru informatii eronate este un pas important in a reduce datoria. Remediu: ai dreptul la un raport de credit gratuit de la Biroul de Credite. Imparte-le, unul la fiecare patru luni. Verifica-le atent pentru raportari incorecte sau balante care iti strica scorul de creditare care poate face diferenta cand vrei sa iti iei o casa sau un imprumut mai mare.

10. Greseala: Lipsa de prioritizare a datoriilor

Cu totii avem facturi si mai toti vrem sa scapam de datorii, dar unii pur si simplu nu se pot concentra. Nu este o prioritate pentru ei. Remediu: cea mai buna solutie poate fi consolidarea datoriilor si o singura plata lunara. Alta modalitate de a te focusa ar fi sa iei o hartie de marimea unui card de credit si sa notezi cele mai importante datorii de care vrei sa scapi. Lipeste acea hartie de cardul de credit. De fiecare data cand vrei sa iei cardul, vei fi reamintit ca adaugi, nu scazi din problemele de pe acea pagina.

Cum sa achiti datoria mai repede

Sau, ai putea sa faci cativa pasi spre achitarea datoriilor mai repede si poate sa iti si ramana bani pentru cateva seri in oras  sau o partida de golf.

Mai jos cateva sugestii care vor face procesul de achitare a datoriilor mult mai rapid.

Genereaza mai mult venit. Este modul politicos de a spune ia-ti inca un job. Majoritatea raspund: “nu am timp!” dar ai timp sa mergi in mall, hypermarket, restaurant si sali de fitness? Acestea dureaza si sunt scumpe. Foloseste acel timp sa faci bani. Si foloseste acei bani sa achiti datoria la cardul de credit.

Plateste facturile la timp. Arunci banii pe geam cand intarzii cu platile lunare ale facturilor. Taxele de intarziere sunt o cheltuiala pe care nu trebuie s-o faci, de ce sa dai altora bani? Plateste la timp, pana la urma ai folosit un serviciu pentru care trebuie sa platesti.

Cere o marire de salariu. Niciodata nu stii pana nu intrebi, incearca sa ceri o marire de salariu. Daca firma merge bine si ti-ai facut treaba bine, vorbeste cu managerii tai si poate te ajuta cu o marire, insa nu sa te duci in vacanta ci sa iti platesti cardul de credit.

Plateste la timp cardul tau de credit AXI si nu vei avea probleme. Vei avea mereu bani la dispozitie mai ales pentru acele cheltuieli care nu sunt in plan. Foloseste acest instrument de plata foarte util corect si te ajuti pe tine.

0 comentarii