AXI CARD - Cum ne pregatim din timp pentru Sarbatorile de Iarna?

Cum ne pregatim din timp pentru Sarbatorile de Iarna?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 18.10.2018
blog-views-icon 2371

Pregatirile pentru sarbatori

Nu suntem genul sa sarbatorim Craciunul foarte devreme. Defapt nu ascultam muzica de Craciun pana pe 1 Decembrie, ar fi bine daca si magazinele ar incepe tot atunci nu din Octombrie…

Insa, nu este o idee rea sa petrecem mai mult timp in toamna sa ne gandim si sa planuim sarbatorile. Desi este cam devreme sa scoatem decoratiile de pom in Octombrie, sunt totusi cateva lucruri care se pot face din timp sa te ajute sa nu fii stresat de Craciun.

Multi spun ca sunt stresati de sarbatori si ca simt greutatea pregatirilor rapide.  Sa nu uitam ce problemele financiare cand vine vorba despre cadouri, unii considera asta si mai stresant.

Pe langa bani, alte surse de stres ar mai fi: sentimentul de a fi coplesit sau prea ocupat, conflicte in familie si sentimentul de tristete cand toti sunt fericiti.

Ce putem face sa ne pregatim?

Cum putem face pregatiri din timp pentru perioada sarbatorilor si sa reducem stresul? Iti prezentam 10 pregatiri care se pot face inainte, inclusiv idei de la altii ca sa ne inspiram.

1. Planuieste din timp

Stai la masa cu o ceasca de cafea si un caiet sau laptop si un calendar, si fa o lista cu toate lucrurile pe care vrei sa le faci pe timpul sarbatorilor, incepand din Octombrie pana la sarbatorirea anului nou. Include tot: traditii de familie, evenimente de biserica sau comunitate la care vrei sau trebuie sa participi, oameni carora vrei sa le dai cadouri, mancare si cadouri pe care vrei sa le faci, petreceri la care vrei sau trebuie sa participi. Dupa ce ai inclus tot intreaba-te:

Cat de realista este lista (tinand cont de indatoririle zilnice, in ce stadiu de viata esti, etc.)?

Ce poti sa tai de pe lista si totusi sa ai sarbatorile dorite?

Ce poti sa muti sau sa schimbi acum ca sa te pregatesti sa ai timpul si energia de care ai nevoie sa indeplinesti tot ce trebuie sa faci?

2. Pregateste un buget de sarbatori

Gandeste-te la cati bani esti pregatit sa pui deoparte pentru fiecare persoana careia vrei sa ii dai un cadou. Avand un buget scris te poate ajuta sa rezisti impulsului sa cheltuiesti prea mult cum se apropie sarbatorile.

Daca bugetul este o problema, fa pasii necesari sa eviti situatiile incomode pe timpul sarbatorilor. Vorbeste cu familia extinsa despre cum puteti sari peste cadouri anul acesta, sau sa dati cadouri doar la copii, sau poate sa faceti un joc haios unde toti dau aceleasi cadouri ieftine asa nimeni nu se va simti rusinat.

3. Cumpara din timp

Pasii de mai sus te vor ajuta sa iti fie mai usor sa faci cumparaturile de sarbatori cat mai repede. Daca ai lista celor carora vrei sa le dai cadouri te poti gandi la ce anume sa le cumperi, cand esti la cumpraturi asta va fi primul obiectiv si vei fi atent sa alegi acele cadouri perfecte care poate sunt si la promotie.

4. Incepe prin a scapa de inghesuiala

Spatiul inghesuit contribuie la anxietate si pierderea concentrarii. Pe de alta parte, un spatiu curat, aerisit duce la o stare mentala relaxata si linistita.

Aditional placerii de a avea o casa aerisita si curata, daca scapi de lucrurile inutile va face loc lucrurilor noi care vin invariabil de sarbatori.

5. Incepand din Noiembrie poti:

Sa cureti frigiderul si camara inainte sa incepi sa gatesti pentru sarbatori; alimentele neperisabile pe care nu le vei folosi le poti dona la o organziatie.

Scapa de inghesuiala in camera copiilor si gaseste lucruri de aruncat sau de donat. Asta se poate transforma intr-o traditie de sarbatori noua sa donezi jucarii la cei nevoiasi. Implica si copii.

Sa cureti si sa aerisesti baile care vor fi folosite de catre invitati la petrcecerile de sarbatori (la fel si camera de oaspeti).

Aranjeaza si dormitorul principal si transforma-l intr-un refugiu pentru tine pe timpul sezonului de sarbatori foarte aglomerat.

Curata dulapul si fa loc pentru hainele invitatilor. (poti dona unele haine care au ramas mici sau s-au inlocuit la un adapost?)

Goleste un dulap sau un spatiu pentru cadouri, hartie de cadouri, etc., in timp ce le cumperi. Daca ai spatiul necesar, poti pregati un loc pentru impachetat cadouri unde ai tot ce ai nevoie la indemana pentru a impacheta cadourile cumparate.

6. Gateste/coace din timp.

Daca te gandesti la mancarea de sarbatori din timp, sunt cateva feluri mai traditionale pe care le vei servi care se pot face inainte sau pot fi inghetate? Sau poate ceva ce ai in congelator si poti scoate si duce la o petrecere sau sa servesti invitati neanuntati?

Mereu auzim de ideea de a face mai multe feluri de mancare in avans si a le ingheta, cum ar fi cozonaci sau prajiturele, placinte, pentru acces usor in timpul petrecerii sau cand apar invitati din senin. Poate nu ai mai facut asta dar poti incepe anul acesta.

De exemplu, unele gospodine care adora Craciunul coc foarte multe prajituri si fac pachete pline de bunatati facute in casa, poate fi un cadou foarte asteptat in familia ta. Poti incepe sa faci si tu asta in acest an.

7. Planifica evenimente haioase pentru tine si familia ta

Acum ar fi perioada potrivita de a incepe investigarea optiunilor pentru activitati de familie memorabile pe timpul sarbatorilor. Ce ofera comunitatea in care esti? Ce locuri frumoase sunt de vazut in zona unde stai?

8. Incepe din timp felicitarile sau scrisorile de sarbatori

Fa o fotografie de familie acum; aduna/verifica adresele si incepe pregatirea plicurilor. Unii de exemplu, incep cu asta inca din Octombrie pentru ca altfel nu termina, poate nu mai trimiti asa de multe felicitari dar totusi fa-le din timp.

9. Da-le insemnatate

Tine minte prioritatile si gandeste-te la ce este important pentru tine si familia ta. Un detaliu cheie pentru sarbatori de neuitat, este deciderea lucrurilor care sunt importante mai ales cand incep sa creasca si copii. Sunt anumite amintiri cum ar fi o prajitura in forma de brad facuta de bunica, care inseamna foarte mult cand ai 30 de ani.

Un secret pentru sarbatori fara sters este sa ne gandim putin la tot inainte ca sa putem planui administrarea asteptarilor. Daca este ceva ce am facut in trecut, dar decidem sa nu mai facem, este bine sa spunem si altora ca ne gandim sa schimbam putin lucrurile. Este mai bine sa vorbim acum decat sa lansam “bomba” si sa nu ne ridicam la asteptari.

10. Atentia acordata tie si timpul personal este o prioritate chiar si pe timpul sarbatorilor

Include cateva programari de ingrijire personala de sarbatori (par? Unghii? Masaj? Poate pranz cu un prieten bun?) acum.

Lasa ceva spartiu liber pe calendar. Umplerea fiecarui minut al sezonului de sarbatori cu activitati si evenimente poate rezulta in momente frumoase…..sau poate duce la caderi nervoase si oboseala. Concentreaza-te la ce este mai important, si fura ceva timp sa te relaxezi si sa savueri cele mai speciale momente de sarbatori

0 comentarii