Lecții financiare din "Tatăl bogat, Tatăl sărac"

Lectiile financiare din cartea “Tatal bogat tatal sarac”

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 09.07.2018
blog-views-icon 2532

Cartea “Tatal bogat tatal sarac:, este una dintre cele mai citite carti in care se regasesc cei mai multi din punct de vedere al vietii financiare proprii.

Autorul, Robert Kiyosaki, este un American, un investitor si orator motivational. Cartea reprezinta o comparatie intre cei doi tati ai sai – cel biologic si prietenul tatalui sau Mike – tatal bogat.

Cartea nu este despre povestea cuiva care a crescut intr-o casa bogata sau saraca. Cartea se refera la modul in care gandesc cei saraci si cei bogati despre administrarea finantelor personale. Povestea dezvaluie cea mai graitoare diferenta dintre bogati si saraci, care in mod surprinzator nu este magnitudinea bogatiei lor, ci modul lor de gandire, obiceiurile si conceptia despre lume.

Aici sunt lectiile cele mai relevante pe care incearca sa la invete cartea:

Bogatii nu muncesc pentru bani

Tatal bogat spune: “Banii lucreaza pentru mine” – nu invers. Vrea sa te invete sa muncesti ca sa inveti cum functioneaza lumea financiara si cum banii pot munci pentru tine. Insa, daca vrei sa stapanesti aceste abilitati si sa faci banii sa munceasca pentru tine, trebuie in primul rand sa iti depasesti fricile.

Conform tatalui bogat, frica este principala emotie care este cel mai des asociata cu banii. Tocmai aceatsa frica face oamenii sa fie legati de locul de munca (chiar daca nu le place). Le este teama ca fara job, nu isi vor putea plati facturile si nu vor avea bani sa traiasca. Lacomia este al doilea motiv.

Daca nu vrei sa fii un sclav al banilor, atunci ar trebui sa te gandesti la finantele tale in mod logic nu emotional.

De ce ar trebui sa ne marim cunostintele financiare

Tatal bogat crede ca, daca nu detii cunostinte financiare si simt al afacerii, banii sunt pierduti din prima clipa. Din acest motiv scoate in evidenta importanta educatiei financiare. Scolile pot sa invete doar o mica parte din cum anume trebuie sa muncim pentru bani. Ele sunt creeate sa faca muncitori, nu angajatori si antreprenori. Ce lipseste din programa educationala a scolilor normale este abilitatea de a invata asa numitele capacitate financiare – ce sa faci cu banii odata ce ii ai; cum sa tii banii si sa nu lasi altii sa ti-i ia; cat sa ii tii si cum sa ii faci sa lucreze pentru tine.

Daca vrei sa devii independent financiar, trebuie sa ai cunostinte financiare ca sa stii ce ai de facut.

Incepe propria afacere

Potrivit cartii, profesia ta si afacerea ta sunt doua lucruri diferite. Nu te poti baza doar pe locul de munca sa poti deveni independent financiar. In loc de asta, ar trebui sa te concentrezi sa gasesti si sa incepi propria afacere si sa iti dezvolti capitalul si bunurile. In cuvintele lui Kiyosaki “greutatile zilnice financiare sunt deseori asociate cu oamenii, care au lucrat pentru altii toata viata lor. Multi raman cu aprope nimic dupa o zi de munca.” Bogatii, pe de alta parte, dobandesc bunuri pe care le folosesc sa cumpere alte bunuri care sa genereze venit. Pe langa asta, tatal bogat spune ca, bunurile adevarate sunt foarte valoroase – actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale, imobiliare si altele – toate exemplele de investitii care genreaza venit.

O istorie a taxelor si puterea corporatiilor

Potrivit autorului, ideea de taxe a fost vanduta publicului prin convingerea loca ca, acestea sunt facute sa pedepseasca bogatii. Defapt, insa, exact clasele de mijloc si cele sarace, care au votat pentru acele taxe, care sufera cel mai mult sub jugul taxelor.

Guvernul este cel mai fericit cand creste venitul din taxe. Pe de alta parte insa, “in firma mea cu cat angajez mai putini oameni si cu cat cheltuiesc mai putin cu atat sunt mai respectati de investitori”

In realitate cei bogati stiu cat de manipulant este sistemul si pot folosi asta in avantajul lor. Bogatii poseda cunostinte care este critica in succesul lor in specializarile lor diferite – contabilitate, drept, investitii sau piata financiara – toatele permit sa protejeze bunurile sis a isi imbunatateasca afacerile.

Bogatii isi investesc banii

Un lucru, care ne tine pe loc, este lipsa de incredere in noi insine.

In timp ce multi se bazeaza pe noroc si asteapta o oportunitate buna sa apara, cei bogati isi fac propriile oportunitati.

In lumea reala nu cel destept are succes ci acela care are curaj. Daca nu iei riscuri, vei astepta toata viata sa se intample ceva ce nu va mai veni.

Kiyosaki, pune accent inca odata pe importanta educatiei financiare. Bogatii stiu ca secretul de a face bani nu sta in a munci din greu, ci in cunostintele financiare necesare care te ajuta sa aduni cele mai mari beneficia din investitiile tale si asa sa ai mai mult succes.

Munceste sa inveti, nu munci pentru bani

Pe langa ce invatam la scoala, ar trebui sa invatam si sa perfectionam abilitatile necesare atingerii unor rezultate financiare bune.

Unele dintre zonele unde ar trebui sa te focusezi sunt abilitatile de comunicare. Autorul scoate in evdenta importanta abilitatilor de vanzari si marketing, care sunt zone de cunostinte specifice care odata invatate, ajuta oamenii sa atinga independenta si lubertate financiara.

Bogatii vad banii in mod diferit. Ei stiu ca nu este deajuns sa castigi bani – va trebui sa inveti sa ii si administrezi. Una este sa devii independent financiar; alta sa fii educat financiar.

Deciziile financiare pe care le iei in fiecare zi vor impacta viata ta si viitorul. Din acest motiv vrem sa iti aducem in atentie o solutie financiara care va asigura stabilitate – folosind cardul de credit AXI Card, vei putea face plati si cumparaturi fara taxe aditioanle in afara de dobanda pe suma cheltuita. Cu alte cuvinte, cu cardul AXI poti plati online, prin terminale POS, si sa retragi bani de la orice ATM fara costuri aditionale. Ai incredere in AXI Card pentru un viitor financiar mai bun.

0 comentarii