Nu-ti lasa copiii sa te prinda facand aceste greseli financiare

Nu-ti lasa copiii sa te prinda facand aceste greseli financiare

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 20.01.2020
blog-views-icon 1250

Cand vine vorba de educarea copiilor despre obiceiuri financiare pozitive, este important ca parintii sa si arate aceste obiceiuri in practica. Daca incerci sa ii inveti pe cei mici ce inseamna sa fii cumpatat cand vine corba de cheltuieli, dar copiii tai te vad cheltuind usor si uneori fara rost, ce exemplu crezi ca vor emula? Deoarece actiunile vorbesc mai tare decat cuvintele, nu iti doresti sa iti lasi copiii sa te prinda facand greseli financiare grave:

Folosirea zilnica a cardului de credit

Trebuie sa-i inveti pe copii despre utilizarea responsabila a creditului cu mult inainte de a depune cererea pentru primul lor card de credit. Daca te vad ca folosesti carduri de credit pentru a plati cheltuielile zilnice, cum ar fi alimente, gaz sau lumina, vor avea ideea ca acest instrument de plata trebuie sa compenseze un deficit de numerar. Ceea ce nu vor intelege este cat de repede se pot aduna aceste cheltuieli si cat de repede duc catre datorii pe termen lung. Utilizarea unui card de debit (odata ce ai explicat diferenta dintre debit si credit) sau numerar pentru a plati cumparaturile zilnice ofera un bun exemplu.

Nerespectarea unui buget

Copiii tai vor observa ca nu esti intotdeauna sigur de cati bani ai in cont sau daca potii acoperi sau nu toate facturile pentru luna in curs. Acest tip de stres financiar afecteaza intreaga familie - chiar daca incerci sa te linistesti. Dar planificarea si respectarea unui buget te pot ajuta sa elimini o parte din incertitudinea respectiva si te poate ajuta sa vezi exact cati bani intra lunar si cat cheltuiesti, pe ce anume. Foloseste calculatorul de cheltuieli lunare pentru a te ajuta sa incepi.

Lipsa economiilor pentru urgente

Daca ai copii, stii cat de imprevizibila poate fi viata. Cheltuielile de urgenta sunt inevitabile. Si daca nu esti pregatit pentru ei, copiii vor tine minte. Cand planifici bugetul familiei, asigura-te ca incepi sa aloci bani intr-un fond dedicat de urgenta. Acesta este un cont de economii pe care ul alimentezi lunar si il utilizezi numai pentru adevarate situatii de urgența, cum ar fi o reparatie majora la masina sau locuinta sau o cheltuiala medicala neasteptata. Nu sta pe ganduri. Plateste mai intai pentru ca tu si familia ta sa ai liniste sufleteasca.

Nediscutarea problemelor financiare deschis

Daca banii devin un subiect tabu despre care se discuta doar in soapta (sau strigate), copiii vor crede ca problemele de bani sunt prea private si / sau infricosatoare pentru a vorbi in mod deschis. Purtati conversatii regulate, potrivite varstei cu copiii despre subiecte financiare; ei nu trebuie sa fie intotdeauna legati direct de finantele familiei. Poti vorbi despre cati bani a facut cel mai recent blockbuster Marvel, pretul gazelor si alimentelor sau cat de mult cred ei ca trebuie sa economiseasca pentru facultate. Atata timp cat vorbesti despre bani si subiecte financiare intr-un mod deschis, realist, vor sti ca subiectul nu este ceva de care sa te feresti.

Rasfatarea copiilor

Stim ca iti iubesti copiii si nu vrei altceva decat sa ii vezi fericiti si impliniti. Acesta este motivul pentru care poate fi usor sa aprobi fiecare capriciu, chiar daca nu esti intr-o pozitie financiara pentru a face acest lucru. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli banesti pe care le fac parintii. Adevarul este ca a nu iti rasfata copiii te ajuta sa inveti lectii financiare importante. Si ii ajuta sa invete sa valorizeze si sa aiba grija de lucrurile speciale pe care le poti oferi.

0 comentarii