Redu risipa alimentară și economisește bani simplu

5 Modalitati de a minimaliza risipa alimentara si de a economisi bani

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 20.01.2020
blog-views-icon 1728

Daca simti ca arunci mai multa mancare decat mananci, nu esti singur. La nivel mondial, mai mult de o treime din toate produsele alimentare sfarsesc stricate sau aruncate. Aruncam pana la 40% din alimentele pe care le cumparam. Aceasta ajunge in cele din urma la depozitele de deseuri, producand emisii de metan, care contribuie la schimbarile climatice - yikes! Asadar, nu numai ca irosim mancare ceea ce este daunator bugetului, nu este grozav nici pentru planeta. Incearca aceste idei pentru a te ajuta sa minimalizezi risipa alimentara si sa economisesti bani.

Planuieste ce gatesti si cumpara cu atentie

A merge la magazinul alimentar fara un plan este garantat sa se termine cu mancare irosita. Planifica-ti mesele si limiteaza cumparaturile la exact ceea ce ai nevoie, in cantitatile de care ai nevoie, in loc sa cumperi tot ce vezi in magazin. Probabil ca vei merge la cumparaturi mai des, dar vei fi surprins de faptul ca acest lucru te ajuta sa reduci risipa de alimente.

Pastreaza camara si frigiderul in ordine

Dulapurile dezordonate si un frigider suprasolicitat duc la mancare irosita, ca sa nu mai vorbim de timpul pe care il pierzi incercand sa gasesti ceea ce ai nevoie. Pastreaza locurile de depozitare ale alimentelor ingrijite si curate, astfel incat sa ai totul la indemana si poti face cu usurinta o lista cu ceea ce ai nevoie pentru a face cumparaturi. Cand aduci mancare noua acasa, asigura-te ca scoti produsele mai vechi in fata, astfel incat sa le pot folosi inainte sa se strice.

Invata sa depozitezi produsele corect

Daca achizitionezi mereu fructe si legume proaspete cu intentii bune, numai pentru a le face sa se strice in sertarul de legume din frigider, este posibil sa le depozitezi incorect. Nu toate fructele si legumele trebuie sa fie refrigerate cand le aduci acasa proaspete. De exemplu, bananele vor tine mai mult si vor avea un gust mai bun daca sunt pastrate la temperatura camerei pana cand sunt complet coapte. In acel moment, acestea pot fi puse in frigider pentru cateva zile. Dupa aceea, daca mai raman cateva, congeleaza-le. Coaja va deveni neagra, dar banana din interior este inca perfecta pentru smoothie-uri. Daca nu esti sigur cum sa pastrezi fructele si legumele, cere sfaturi managerului de produse la magazinul alimentar.

Serveste portii mai mici

Portiile uriase de restaurant au schimbat ideea noastra despre marimile corecte ale portiilor, ceea ce duce la risipa alimentara. Incepe prin a servi portii mai mici pentru a evita resturile de pe farfurie la sfarsitul mesei. Este mai bine sa te intorci pentru inca o portie decat sa arunci ramasitele de pe farfurie la gunoi. Sugestie: foloseste farfurii mai mici pentru a face tranzitia la portii mai mici mai putin vizibila.

Invata sa iubesti resturile de mancare

Nu lasa ramasitele de mancare sa ajunga la gunoi. Daca sunt pastrate si reincalzite corect, acestea sunt adesea la fel de bune - sau mai bune - decat au fost initial. Cheia este sa te asiguri ca resturile sunt depozitate in containere etanse si reincalzite pe aragaz sau in cuptor sau grill, in loc de cuptorul cu microunde. Este un mod usor de a pastra aromele si texturile originale ale alimentelor.

0 comentarii