Prima lecție financiară pentru copilul tău

Prima lectie financiara pe care trebuie s-o predai copilului tau

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 08.03.2018
blog-views-icon 1964

Nu este niciodata prea tarziu sa vorbesti cu mostenitorul tau despre rolul si importanta banilor in viata noastra. Cu cat mai repede incepi aceste conversatii, cu atat mai bine pentru dezvoltarea si cresterea sa psihica. Adevarul este ca in lumea moderna, posesia a cel putin unei culturi financiare este un factor cheie pentru a atinge succes in viata. Dezvoltarea unei astfel de culturi trebuie sa inceapa de mic si responsabilitatea pentru asta iti revine tie ca parinte. In cele ce urmeaza, vei invata vei invata despre primele lectii financiare pe care micul tau miracol trebuie sa le stie.

Esenta banilor si importanta lor in viata.

Cea mai importanta lectie cu care trebuie sa incepi educatia urmasilor tai este ca, banii nu cresc in copaci. Suntem atenti la asta pentru ca un numar mare de copii pot lua banii ca pe ceva neimportant cand vad parintii ca le cumpara inghetata, bomboane, jucarii si tot felul de lucruri. Este bine sa explici micutilor ca portofelul tau este doar un loc unde fondurile tale disponibile sunt tinute. Si ca sa obtii fondurile pentru aceste cumparaturi, a trebuit sa lucrezi o luna intreaga. Ca sa fie si mai convingator, povesteste copilului ce anume faci la servici, cum iti petreci ziua la birou, cat effort pui in task-urile tale si in responsabilitatile tale. In acest fel, copilul va sti realitatile vietii si nu va privi totul ca pe o joaca.

Dupa ce inteleg esenta banilor si cum se castiga, micutii trebuie sa inteleaga importanta banilor in viata. In acest scop, ii poti ajuta prin exemple de beneficii si avantaje pe care nu le-ar avea daca parintii nu ar detine banii pe care ii castiga. Includem aici TV, calculator, jocuri video, dulciuri preferate. Explica-le ca, ca orice foloseste o persioana in viata de zi cu zi si toate lucrurule de care se bucura, este platit cu bani castigati prin munca. Cele mai simple exemple de bunuri si achizitii in jururl nostru sunt de ajuns sa ne spuna putin cat de importanti sunt banii si care ar fi consecinta daca nu ar fi bani deloc.

Responsabilitate personala si obiceiuri financiare corecte

Chiar si la o varsta frageda, un copil poate face primii pasi in a deveni responsabil cand vine vorba de bani si sa aibe o cultura financiara buna. In acest sens, este bine sa ii dam o anumita suma de bani cu care sa se descurce o perioada de timp (de exemplu o saptamana sau o luna). Prin a se descurca ne referim sa stie cum sa isi acopere cheltuielile pe toata perioada – mancare la scoala, distractie cu prietenii, hobby sau altele. A sti ca banii primiti sunt tot ce va primi pentru o saptamana, copilul va fi mai atent cand ii cheltuieste si nu ii va da pe lucruri care nu ii sunt necesare.

Cand vine vorba de bani, copilul tau nu ar trebuie sa fie naiv si credul. La ce anume ne-am gandit? Sunt multi cersetori si oameni cu intentii rele care stau in jurul scolilor. Acestia ra putea lua alocatia copilului cu usurinta spunanad ca au nevoie de ajutor sau spunanad o poveste lacrimogena. Trebuie sa vorbesti cu cei mici si explica de ce nu trebuie sa aibe incredere in straini, dar este mai bine sa stea departe de ei. Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa cresti copilul sa fie rece si fara emptaie fata de oamenii care chiar au nevoie de ajutor. Directioneaza-I bunele intentii in directia corecta, cum ar fi actiuni publice si evenimente caritabile sa fii sigura ca banii vor fi folositi in scopurile mentionate.

Creativitate si administrarea corecta a finantelor

Ultimul pas in educatia financiara a copilului este legata de dezvoltarea unui simt financiar corect si creativitate in ceea ce priveste castigarea banilor prin alte metode. Un ajutor solid in acest scop este jocul Monopoly, imbunatatind abilitatile copiilor de a face investitii rezonabile si si de a mentine un portofoliu personal de investitii. Ar ajuta sa explici cum functioneaza cele mai populare instrumente financiare, de ecxemplu cardurile de credit. Deci, mostenitorii tai vor cunoaste provocarile pe care le-ar putea avea in viata si secretele atingerii unei stabilitati financiare.

Si ca sa fii un exemplu bun pentru copii tai, trebuie sa fii o persoana cu disciplina financiara si istoric de creditare bun. Cardul de credit AXI te poate ajuta cu asta. Pe de alta parte, cardul AXI iti va da oportunitatea sa iti cresti ratingul de credit permanent, care iti va garanta o perspectiva financiara favorabila in viitor. Profilul personal pe care ti-l ofera AXI card iti permiyte sa urmaresti si sa administrezi facturile si platile. Alege AXI card – cheia prosperitatii tale financiare.

0 comentarii