Sfaturi financiare periculoase: A cui nu ar trebui să urmezi

Sfaturi financiare pe care nu trebuie sa le urmezi

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 22.08.2018
blog-views-icon 1844

Faci si parte dintre cei care au multi prieteni care pretind sa fie experti in tot, fara sa aibe expertiza sau educatia necesara?

Daca raspunsul este “Da”, ar trebui sa stii ca toti avem acea persoana care stie tot in cercul nostru de prieteni, care pare sa poata diagnostica orice problema. Poate fi un membru de familie, care recunoaste imediat de unde vine zgomotul ciudat din masina ta. Sai poate fi acel prieten, care pare sa aibe o opinie despre orice – incepand cu modul in care sa ne traim viata pana la cum sa ne administram banii – si care impartaseste opiniile fie ca ne intereseaza sau nu.

Sfatuitorul neinvitat este cineva care este mai mult decat fericit sa iti spuna care cheltuieli sunt neimportante si care sunt prioritare. Acest sfatuitor financiar de sine proclamat poate influenta si planurile tale de pensionare. Ceea ce nu are aceasta persoana, insa, este autorizarea ce a da astfel de stafuri spre deosebire de consultantii financiari reali. In teorie si practica sunt multi langa noi ale caror ponturi nu valoreaza nimic si ce este si mai rau, ne pot face rau mai ales cand vine vorba despre finantele personale.

Sfaturile financiare necerute si lipsite de profesionalism pot parea inocente la suprafata dar in realitate, incompetenta cuiva poate fi de durata si trista asupra stabilitatii tale financiare.

Cum sa te aperi de asemenea oameni si sfaturile lor lipsite de valoare? Mai jos cateva ponturi care iau in calcul diferitele tipuri de “experti financiari” cu care te intalnesti:

1. Colegi si prieteni apropiati

Fara dubiu tinzi sa petreci mult timp cu colegii tai. Poate mai mult timp decat cu familia ta. Daca ii cunosti pe acesti oameni de mult timp, poate incep sa te considere ca si familie. Asta insa, nu inseamna ca sunt calificati sa iti dea sfaturi financiare.

Se poate intampla sa stie colegii tai ce salariu ai si poate au o idee despre stadiul financiar al companiei unde lucrezi. Insa, acesti colegi nu sunt familiarizati cu detaliile vietii tale de familie, aspiratiile tale, planificarile financiare si asa mai departe.

Daca ai prieteni apropiati, poti impartasi tot cu ei, inclusiv problemele financiare si situatiile cu care te confrunti.  Insa, asta nu inseamna ca ei vad toata situatia, nu stiu toate detaliile, si nu iti pot da cel mai bun sfat.

Prietenii tai nu stiu ce balanta ai, cum stai financiar sau ce relatie ai cu institutiile financiare. Acesti factori sunt de importanta critica cand creezi o strategie financiara.

Nu este nimic rau in a asculta ponturile prietenului sau colegului tau. Unii dintre ei poate au trecut prin aceeasi situatie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa urmezi cu strictete instructiunile lor. Trebuie sa iei in considerare sfatul dat de catre un profesionist in finante, nu sfaturile unora care poate au trecut prin ceva similar tie. Ei nu au acces la toate detaliile financiare de care depinde viitorul tau financiar.

2. Unii membrii ai familiei tale

Fara indoiala, membrii de familie vor ce e mai bine pentru tine si iti pot da lectii de viata importante; insa, sfatul lor financiar nu este cel pe care ar trebui sa il urmezi. Este foarte posibil ca ei sa aibe complet alta perceptie despre bani si finante. Ar trebui sa iei in considerare faptul ca sfatul lor vine din propria lor intelegere a finantelor si poate nu se aplica la situatia ta deloc.

Spre deosebire de consultantii financiari, care sunt obiectivi, sfatul membrilor de familie intotdeauna este subiectiva din cazua relatiei intre voi.

3. Cei care au mai multi bani ca tine

Aici includem oameni care au, sau par sa aibe, multi bani. Asta insa nu inseamna neaparat ca stiu cum sa le administreze. In cele mai multe cazuri, poate nu au facut acea avere personala fiind antreprenori priceputi sau investitori buni.

Situatia ta financiara este problema ta si trebuie sa te ocupi de ea personal si nu ezita sa ceri AXI Card. Un instrument de plata convenabil cum este AXI Card, poti administra finantele tale si sa eviti situatii financiare dificile care duc la datorii nadorite. Cardul de credit AXI Card iti permite sa retragi bani de la orice bancomat fara sa platesti taxe suplimentare; alt beneficiu al cardului AXI este sigla MasterCard asta il face un card international acceptat aproape oriunde in lume.

0 comentarii