Bani împrumut: bancă vs. IFN

Bani împrumut: bancă vs. IFN

blog-calendar-icon Created at: 25.04.2024
blog-views-icon 378

Atunci când ai nevoie de o sumă de bani împrumut poți apela la o bancă sau la un IFN, adică o instituție financiară nebancară. Ambele îți oferă credite de nevoi personale și multe alte tipuri de împrumut. 

Pentru a face diferența dintre ele, trebuie să știi că atunci când vei avea nevoie de o sumă mai mare de bani trebuie să apelezi la o bancă. Instituțiile financiare nebancare sunt limitate din acest punct de vedere. Aceeași situație se întâmplă și dacă vrei să-ți cumperi o mașină nouă sau o nouă locuință. Sumele primite prin împrumutul rapid de la IFN nu acoperă totalul. Astfel, intervine tot mai des această întrebare: Care credit este cel mai avantajos, de la o instituție financiară nebancară sau de la o bancă? 

Răspunsul nu este atât de simplu pe cât ai putea crede. Nimeni nu poate să-ți ofere acest răspuns până ce nu primește mai multe informații despre nevoile tale. De exemplu, o persoană care are istoric negativ de creditare va fi, cel mai probabil, refuzată de bănci. În schimb, la instituțiile financiare nebancare are șanse mari să primească aprobare. 

Acesta este motivul pentru care răspunsul se bazează foarte mult pe situația întâlnită. Pentru a vedea care este cea mai avantajoasă ofertă pentru tine, îți recomand să realizezi o analiză a principalelor credite pe care le iei în calcul. Analizează termenii, dobânda, DAE, penalizări, taxe și comisioane, rata lunară, comision de analiză (dacă se percepe) și restul detaliilor.

Cum poți accesa un credit bancar 

Pentru a avea șanse la un credit bancar trebuie să îndeplinești mai multe cerințe. Unele bănci impun ca vârsta minimă să fie de 21 sau chiar 23 de ani. Apoi, tot la capitolul cerințe este încadrată vechimea la locul de muncă. Pentru a putea obține un credit bancar trebuie să ai minim 6 luni de zile vechime la actualul job. Ți se va solicita și o adeverință de salariu sau extrasul de cont bancar pe care încasezi salariul. 

Suma de bani pe care o poți primi este calculată in baza venitului tău lunar. Potrivit Băncii Naționale Române, gradul maxim de îndatorare pentru creditele în lei este de 40%. Astfel, dacă ai și alte credite în derulare, ține cont că ratele lunare ale acestora trebuie să nu depășească procentul de 40%. 

Dacă ești la primul credit, atunci rata lunară nu trebuie să ajungă până la 40% din salariul încasat lunar. 

Procesul de creditare când ai nevoie de o sumă de bani împrumut este mai îndelung la bănci. Pe lângă faptul că îți sunt solicitate documente care îți va lua câteva zile să le obții, analizarea dosarului nu este realizată în aceeași zi. Sunt foarte rare cazurile în care s-a primit răspunsul în sub 24 de ore. Cel mai des, un dosar de credit este analizat și primește răspunsul după câteva zile lucrătoare. Dacă vorbim de un credit ipotecar, durata analizei poate chiar și mai lungă. 

Pentru a accesa un credit bancar este necesar să faci o vizită într-o agenție. Chiar dacă poți iniția procesul de creditare online, prin intermediul aplicației mobile, va trebui să ajungi și în agenție pentru a discuta cu un consultant al băncii. Pentru a evita să faci mai multe drumuri, îți recomand să-ți faci o listă cu actele necesare și să mergi la bancă doar când le ai pe toate. Oricum cererea de creditare nu va fi analizată până ce nu vei furniza toate actele.

Cum poți accesa un credit rapid online

La foarte multe instituții financiare nebancare sunt acceptați clienții majori, care au minim 18 ani. În schimb, la fel ca și la bănci, trebuie să faci dovada venitului. IFN nu sunt la fel de exigente și acceptă un extras de cont bancar. Sunt însă cazuri în care nu se solicită nimic. AXI Card este unul dintre aceste credite. Pentru a aplica la AXI Card trebuie să-ți introduci doar datele persoanele și apoi codul numeric personal. Nu este necesar să furnizezi o adeverință de venit sau extrasul de cont bancar. Verificarea venitului pe care îl încasezi lună de lună va fi realizată în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Un numitor comun la cele două tipuri de credite este perioada maximă. Indiferent de tipul de credit de nevoi personale pe care dorești să-l accesezi, durata maximă este de 5 ani. 

Ține cont că la instituțiile financiare nebancare sunt acceptate doar persoane cu cetățenie română. 

În ceea ce privește modalitatea prin care o persoană solicită creditul IFN, sunt mai multe opțiuni. Cea mai rapidă dintre ele este prin intermediul unui chestionar online.  Practic, toată cererea de aplicare, răspunsul din partea IFN, semnarea contractului și virarea banilor se realizează 100% online. Fără alte deplasări la sediile fizice. Furnizezi toate informațiile online și poți semna chiar și contractul online. 

Această metodă este cea mai rapidă, însă ai la dispoziție și alte variante. Poți solicita un credit și prin intermediul telefonului. După ce oferi toate datele necesare, ți se va face o simulare pentru a vedea dacă ești eligibil și apoi se va întocmi contractul de creditare online. Spunem online pentru că actele necesare le vei trimite tot online, pentru o rapiditate mai mare. 

Sunt însă și instituții financiare nebancare la care vei putea obține un credit în varianta clasică, mergând la o sucursală fizică. Acestea sedii sunt însă tot mai rare și se regăsesc, de regulă, în orașele mari. Deoarece nu există nicio diferență între a obține un credit online vs. fizic în agenție, îți voi recomanda mereu să aplici online. Este mult mai rapid și scapi de drumuri inutile. Toate informațiile sunt la îndemâna ta și poți să-ți aloci timpul necesare pentru a le studia și analiza. În plus, în cazul în care îți este solicitată o copie după un document o poți furniza rapid, nu trebuie să faci încă un drum acasă și înapoi la agenție. 

Ca și concluzie, atunci când vrei să primești răspunsul la această trebuie să iei în calcul și nevoile tale. Dacă ai nevoie de bani împrumut rapid, atunci apelează la IFN. În cazul în care nu te grăbești și poți aștepta o perioadă mai lungă pentru aprobare, poți aplica la bănci. Dacă este vorba despre o sumă mai mare de bani, atunci nu ai de ales și va trebui să apelezi tot la bancă. 

Indiferent de creditul ales, analizează în prealabil ofertele pentru a fi sigur că o alegi pe cea mai avantajoasă. 

 

Procedura de aplicare pentru Cardul AXI începe cu un click pe butonul "APLICĂ" din colțul din dreapta sus al site-ului nostru. Completează datele tale - nume, prenume, CNP, număr de telefon și adresa de e-mail. În plus, poti solicita cardul de credit internațional AXI și prin apel telefonic la 031 90 33 (tarif normal) sau prin e-mail la help@axi-card.ro.

Pentru a aplica pentru un card de credit de la AXI Card, trebuie să îndeplinești următoarele criterii minime: să ai între 18 și 70 de ani, să poți demonstra venituri recurente și dovedibile ((contract de munca, pensie, contract de inchiriere etc.) și să fii cetățean român, cu cartea de identitate valabilă cel puțin o lună la momentul cererii pentru Cardul AXI.

După înregistrarea și analiza cererii tale, departamentul de creditare va emite decizia de pre-aprobare/ respingere a aplicatței. Dacă cererea ta este pre-aprobată fie vei fi contactat telefonic de un operator al AXI Finance IFN S.A. care îți va aduce la cunoștință acest lucru, fie vei primi direct documentația de credit în vederea semnării acesteia.

0 comentarii