Protejeaza cardul de credit

11 modalitati de a-ti proteja cardul de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 18.04.2017
blog-views-icon 3037

Frauda afecteaza milioane de oameni anual global. Iti prezentam cateva metode prin care poti sa te protejezi impotriva fraudei cardului de credit.

Frauda de carduri de credit este a doua cea mai comuna forma de furt de identitate, care inseamna 17% din totalul fraudelor in SUA de exemplu pe anul 2015 conform unui raport al Comisiei Federale de Comert (Federal Trade Commission). Din fericire sunt cateva lucruri pe care le putem face ca sa prevenim furtul de identitate si frauda prin card de credit, asa te poti proteja:

Ai grija de cardul de credit

1. Nu imprumuta cardul de credit nimanui, nici macar copiilor tai! Nu stii niciodata ce vor face cu cardul de credit.  

2. Tine la tine cat mai putine carduri ca sa nu pierzi tot daca esti victima unui hot, si nu va trebui sa anulezi toate cardurile tale daca portofelul tau este furat.

3. Tine cardul aproape de corp intr-o geanta sau portofel.

Ai grija de informatiile tale de card

4. Noteaza-ti undeva acasa in siguranta numerele de cont si card imreuna cu data expirarii cardului. Include numarul de telefon pentru firecare companie de card ca sa poti raporta frauda si sa minimalizezi paguba produsa.

5. Nu iti lasa cardurile sau extrasele de card acasa sau la birou. Informatia poate fi folosita de fraudatori.

6. Distruge documente care contin informatii personale inainte sa le arunci.

7. Niciodata nu dezvalui numarul tau de cont nimanui la telefon decat daca tu ai initiat convorbirea si compania respectiva este reputabila.

Foloseste-ti cardul destept

8. Niciodata nu semna o chitanta lasand randuri libere cum ar fi la total. Informatia de pe o lasi necompletata poate fi schimbata dupa ce tu deja ai semnat. Trage o linie in orice spatiu pe care il lasi in alb.

9. Fii atent la cardul tau in timpul unei tranzactii si asigura-te ca il primesti inapoi.

10. Verifica functionalitatea unui ATM inainte sa folosesti cardul, in special verifica slotul de card. Daca arata ciudat, poate avea un “skimmer” un apparat care iti captureaza datele si informatiile de card. Daca il observi dupa ce ai introdus deja cardul, alerteaza emitentul cardului.

11. Fii alert cand iti folosesti cardul de credit online. Sa nu introduci informatii pe un website daca nu esti 100% sigur ca este autentic si legitim sau fa-ti platile prin platforme terte cum ar fi PayPal.

Obisnuieste-te sa iti verifici extrasele de cont regulat. Fii atent la taxe pe care nu le cunosti chiar daca sunt mici, acestea deobicei inseamna ca cineva foloseste cardul tau fraudulos. Daca vezi plati necunoscute, ia legatura imediat cu emitentul cardului inainte ca raufacatorul sa foloseasca la plati mult mai mari cardul.

Ca si concluzie, fii mereu vigilent cu cardul tau AXI si nu uita este doar cardul tau si numai tu ai acces la informatiile aferente.

Afla mai multe despre AXI Card

 

0 comentarii