Folosirea corectă și avantajoasă a cardului de credit

Cum sa folosesti cardul de credit corect si avantajos?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 13.04.2017
blog-views-icon 6919

Pentru multi dintre noi, a detine un card de credit este un lucru important, cardurile sunt sigure si convenabile pentru noi fie ca ne trebuie la cumparaturi fie ca avem nevoie de cash urgent. Este foarte important sa folosim cardurile de credit cu cap deoarece de asta depinde isotoricul nostru de credit care este necesar daca vom vrea sa facem un imprumut mai mare in viitor sau o ipoteca. Insa, pentru unii, gestionarea unui card de credit este mult mai grea decat dobandirea unuia.

De cate ori folosesti un card de credit, defapt imprumuti bani pe care esti obligat sa ii dai inapoi. Ce cumperi nu conteaza – poate fi anvelope in valoare de 1000 de Lei sau un pranz de 20 Lei la McDonalds. Daca nu platesti banii in intregime in fiecare luna, creditorul va adauga dobanda la suma pe care o datorezi. Cheia sistemului de gestionare a banilor precum si al folosirii cardului de credit este sa te asiguri ca nu cheltuiesti mai mult lunar decat ce produci.

Familiarizeaza-te cu toate responsabilitatile folosirii unui card de credit

Educa-te asupra cum se foloseste un card de credit. Pune in balanta motivele pentru care iti trebuie un card de credit si fii atent la termenii si conditiile care sunt atasate ofertelor. Fii sigur ca intelegi ce inseamna dobanda, commision sau taxe si ce inseamna suma minima de plata lunar, toate acestea te vor ajuta sa alegi corect si sa fii pregatit.

Alege destept.

- Cand alegi un card de credit, trebuie sa stii ca nu toate cardurile sunt lafel. Compara mai multe carduri in functie de ce ai nevoie si in functie de ce termene si conditii au. Fii atent la urmatoarele:

- Dobanda anuala, care este dobanda care ti se aplica in cazul in care nu platesti toate ratele lunare la timp. Deasemenea, fii atent la oferte foarte mici de inceput fie la dobanzi ori taxe acestea deobicei cresc dupa o perioada scurta.

- Taxe/ comisioane– taxe anuale, de plati tarzii, taxa de transfer balanta, taxe avans, taxe depasire limita, etc.

- Limite de credit – limita de credit nu ar trebui sa fie atat de mare, incat sa depaseasca cu mult ce poti tu realistic sa platesti, fiind si o tentatie de a cheltui tot ce ai la dispozitie, este nevoie de cumpatare cand vorbim de detinerea unui card de credit.

Limiteaza numarul cardurilor pe care le ai.

Un consumator in medie detine intre 3 si 5 carduri de credit – poate una sau doua carduri Visa sau MasterCard, si alti 3 sau 4 de retail sau carduri de specialitate. Avand prea multe carduri de credit poate rezulta in folosirea excesiva a creditului.

Tine evidenta cheltuielilor tale lunare cu cardul de credit

Intelege cand si de ce vei face cheltuieli cu cardul de credit, si ai grija sa aloci bugetul necesar pentru rata lunara care va veni in urma cheltuielilor. Pastreaza chitantele sau bonurile, si evita tentatia sa cumperi impulsiv sau sa cheltuiesti excesiv pentru produse de care nu ai cu adevarat nevoie.

Nu cheltui mai mult decat ce iti poti permite lunar sa platesti

Folosirea responsabila a cardului de credit te va ajuta sa iti stabilesti un rating de credit solid si vei evita problemele financiare. Mai mult, folsind cardul tau de credit in mod regulat pentru a cumpara de exemplu mancare, benzina si utilitati, poate fi un semn ca bugetul tau lunar trebuie revizuit.

Mai jos sunt cateva semne de alarma care arata ca te intinzi prea mult in folsirea cardului de credit:

- Poti sa achiti doar suma minima din datoria ta pe cardul tau de credit

- Recent ti s-a negat credit. Daca un creditor te respinge, inseamna ca ei considera ca finantele tale sunt la limita sau peste limta admisa.

- Nu poti sa pui bani deoparte sau ti-ai cheltuit toate economiile ca sa iti sustii stilul de viata. Daca nu poti sa economisesti bani regulat, sunt semne de alarma. Daca iti cheltuiesti economiile sa iti sustii stilul de viata, este un semn ca traiesti peste ce iti poti permite.

- Cardurile sunt la limita sau peste limita de credit. Creditorii tai seteaza limita de credit in functie de istoricul tau de credit, venituri si datorii existente. Daca esti aproape de aceasta limita este un semn ca pot veni probleme si ca trebuie sa iei niste decizii financiare grele. Seteaza ca un obiectiv mentinerea balantei la 50% din limita de credit disponibila.

- Balanta de pe cardurile tale de credit creste.

- Te bazezi pe cash de pe carduri ca sa platesti alte rate sau facturi. Asta se mai cheama „Fura de la Peter sa il platesti pe Paul“.

- Traiesti de la un salariu la altul. E greu sa pui ceva deoparte din salariu? Tot salariul tau se duce pe mancare, facturi si platile cardurilor tale de credit?

- Te suna recuperatorii? A primi telefoane de la recuperatori este un semn negativ cu siguranta.

In concluzie, ca sa nu fii nevoit sa treci prin toate aceste etape si probleme, alege cardul care se potriveste nevoilor tale si fii sigur ca administrezi creditul tau cu atentie si cumpatare, in acest fel te vei bucura de un real ajutor si plata lunara devina usoara si fara probleme.

Mai multe despre AXI card

 

0 comentarii