Cand este mai bine sa platim cu cash?

4 ocazii cand este mai bine sa platesti cu cash

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 25.02.2019
blog-views-icon 2078

Ca si utilizator veteran de carduri de credit, cred cu tarie ca, de multe ori cardul de credit este cel mai convenabil mod de a face cumparaturi. Asta in conditiile in care utilizatorul este responsabil financiar si nu cheltuieste mai mult decat poate plati, mentine rata de utilizare mica, si achita soldurile lunare cat de des posibil.

Desi un card de credit este cel mai versatil instrument financiar creat vreodata, nu este infailibil.  Da, chiar si in zilele noastre sunt situatii in care nu ar trebui sa platesti cu un card de credit. Iata patru exemple de acets gen:

1. Nu ai voie sa le folosesti

Unii comercianti cred ca 2% este prea mult. Atat trebuie in mod normal sa plateasca o afacere dupa o plata emitentului (Visa masterCard, American Express) implicat in tranzactie.

Desi este greu de crezut, unii considera aceasta suma modica prea mare, si nu accepta carduri de credit ca metoda de plata deloc. In asemenea locuri poti plati doar cu banii jos din pacate.

Din fericire, cu raspandirea cardurilor de credit, aceste locuri sunt deja exceptia si nu regula. Daca nu ai urgenta nevoie de ceva ce vand aceste magazine, este mai bine sa te duci la un magazin cu mai multe metode de plata.

2. Primesti o oferta mai buna fara card

Desi este o zona gri si din punct de vedere al legii dar si al intelegerilor dintre comercianti si emitenti de carduri, unele afaceri iti ofera reduceri pentru platile facute fara card de credit. Acesti afaceristi nu sunt indeajuns de rebeli incat sa refuze total plata prin carduri de credit, insa descurajeaza folosirea lor prin aceasta metoda.

Ca sa ai parte de reduceri, trebuie sa platesti cu ceva ce nu este card de credit. Din nou, platile cash sunt populare in aceste instante.

Una dintre multele avantaje ale unui card de credit este ca nu trebuie sa ai la tine multi bani cash. Cardul este mai convenabil si mai sigur. Ca si cu exemplul de mai sus, acesti comercianti ar trebui evitati in favoarea locurilor care accepta si carduri.

3. Vei plati o taxa de “convenabilitate”

Din pacate, aversiunea catre carduri de credit nu este limitata la afaceristi ciudati sau fanatici de cash. Chiar si unele afaceri mai mult sau mai putin legitime fac zile fripte cardurilor. Asta se aplica la organizatii care nu pot sau nu au voie sa faca tranzactii prin cardul de credit; taxa compenseaza munca in plus de a-ti asigura aceasta convenabilitate (in teorie cel putin).

De exemplu, in SUA, IRS (Internal Revenue Service – ANAF la noi) este una dintre organizatiile care este obligata prin lege sa nu accepte plati directe prin carduri de credit. Astfel, prin folosirea unui serviciu de plata tert, IRS te taxeaza cu o “taxa de convenabilitate” de 2% cand iti platesti taxele online cu cardul.

In afara de sectorul public, taxele de convenabilitate (sau una dintre celelate fraze care inseamna acelasi lucru) se ivesc intr-o varietate de situatii la cumparaturi, cum ar fi plata biletului de film in avans.

Usor de inteles de ce retelele de carduri si emitentii nu sunt nebuni dupa aceste taxe. Ai vrea cineva sa platesca in plus doar sa iti foloseasca metoda de plata? In contractele cu comerciantii, emitentii incearca sa ii limiteze la anumite circumstante si situatii.  Dar partenerii comerciantilor nu mereu urmaresc aceleasi reguli.

4. Vei plati taxe de tranzactii in strainatate.

Poate fi foarte convenabil sa folosesti cardul de credit in strainatate, si este bine sa ai unul de rezerva la tine, insa nu uita ca majoritatea taxeaza tranzactiile facute in alta tara, aceste taxe nu sunt mari dar exista.

Incearca sa te tii de bugetul facut cu bani cash ca sa nu fie nevoie de cardul de credit, insa ia-l cu tine pentru ca nu se stie cand vei avea nevoie.

Poti ramane fara benzina sau poate esti intr-un loc unde nu se accepta cash, in aceste cazuri este bine sa ai un card la tine, dar pe cat posibil plateste cu cash sa eviti taxele.

Cu AXI Card calatoresti oriunde in lume, ia-l cu tine ca o masura de siguranta pentru o vacanta de vis fara griji. Cu AXI Card ai bani cand ai nevoie fie ca esti in tara fie ca esti in alta tara.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii