AXI CARD - 5 Temeri nefondate despre cardurile de credit

5 Temeri nefondate despre cardurile de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 04.07.2017
blog-views-icon 4148

Cardurile de credit primesc destula publicitate negativa. Cauta pe web si vei gasi nenumarate povesti despre consumatori care au acumulat zeci de mii de Lei in datorii cu dobanda mare, au ramas in urma cu platile lunare si si-au distrus scorul de credit.

Insa cardurile de credit, folosite corect, sunt un instrument financiar important. Sunt mai sigure decat numerarul. Chiar te pot ajuta sa iti construiesti scorul de credit. Deseori vin cu programe de recompense valoroase. Si nu trebuie sa iti faci griji pentru acele rate de dobanda mari daca esti disciplinat si nu cheltui mai mult decat ce poti da inapoi lunar.

Te tin aceste frici de la a detine un card de credit? Daca da, este timpul sa te opresti. Aici sunt cinci temeri despre cardul de credit care au fost exagerate, si adevarul care le elimina.

1. Cardurile de credit imi vor ruina scorul de credit

Adevarat, creditorii se bazeaza pe scorul FICO (sau altul) pentru a determina daca te califici pentru un imprumut. Mai folosesc aceste scoruri ca sa iti stabileasca rata dobanzii atasate creditului. Scorul de credit este important. Este natural ca un consumator sa isi faca griji despre cheltuiala excesiva care ii va distruge scorul de credit. Adevarul este insa, folosite responsabil cardurile de credit iti imbunatatesc scorul de credit.

Adevarul

De fiecare data cand iti platesti cardul de credit la timp, iti ajuti scorul de credit. Conform myFICO.com, 35% din scorul tau de credit este alcatuit din istoricul de plata. Stabileste-ti o istorie de plati facute la timp, si esti pe drumul cel bun in a cosntrui un scor de credit pozitiv. Fii atent sa nu porti balanta mare luna de luna pe card. In primul rand, vei plati prea multa dobanda. In al doilea rand, daca folosesti prea mult credit disponibil iti va dauna scorului de credit.

2. Voi plati foarte multa dobanda

Este adevarat ca daca iti folosesti cardul de credit gresit, vei plati foarte multa dobanda. Nu este ceva neobisnuit ca un card de credit sa vina cu dobanzi mari. Daca ai balanta mare lunar, rata dobanzii poate ajunge foarte sus. Dar din nou, daca iti folosesti cardul de credit corect, nu vei auzi de rate de dobanda.

Adevarul

Cardurile de credit functioneaza cel mai bine pentru oamenii care isi platesc balanta lunar. Daca faci asta, rata dobanzii nu va conta pentru ca nici macar nu vei plati dobanda pentru credit. Platesti dobanda numai daca nu ti-ai platit balanta total in fiecare luna. Daca observi ca ai o balanta care tot creste lunar, este timpul sa nu iti mai folosesti cardul de credit si sa incepi sa platesti datoria.

3. Cineva imi va fura cardul de credit si imi va face tone de datorii

Este adevarat ca hotii iti pot fura cardul de credit. Iti pot fura si informatiile cardului si sa-l foloseasca la plati online. Insa cardurile de credit sunt mult mai sigure daca numerarul.

Adevarul

Consumatorii, daca isi raporteaza cardul furat sau pierdut in timp util, nu sunt responsabili pentru tranzactiile frauduloase facute cu cardul lor. Daca cineva iti fura cardul si cheltuie mii de lei, poti disputa aceste cheltuieli legal si compania de creditare nu te va tine responsabil. Legal vorbind, nu vei fi responsabil pentru tranzactii frauduloase daca iti declari cardul furat inainte sa fie facute tranzactii cu el. Daca iti declari cardul furat in doua zile lucratoare si deja s-au efectuat tranzactii, vei fi responsabil pentru maxim $50 din suma frauduloasa, desi compania de creditare va elimina si asta.

Compara asta cu numerar: daca cineva fura 1000 lei din portofelul tau, banii sunt probabil pierduti pentru totdeauna.

4. Aplicarea pentru carduri de credit imi afecteaza scorul de credit

Scorul tau de credit va avea un pic de suferit cand aplici pentru un card de credit nou. Asta se intampla pentru ca de cate ori aplici pentru un card nou, ceea ce este numit drept “hard inquiry” (aplicare grea) este adaugat la raportul tau de credit. Un “hard inquiry” iti dauneza scorului de credit pentru ca de fiecare data cand aplici pentru o linie de credit, te expui la posibilitatea de a acumula datorii pe care nu le poti plati. Realitatea este insa, dauna cauzata de aplicarile pentru carduri de credit noi este minima.

Adevarul

Daca aplici pentru un singur card de credit, “hard inquiry” iti va scade scorul FICO cu cinci puncte.  Asta nu este mult, si nu va dura mult pana aceasta mica scadere sa dispara. Continua sa iti platesti facturile la timp si nu acumula datorii pe cardul de credit, si acele 5 puncte pierdute se vor evapora. Dar daca aplici la, sa zicem, 5 carduri de credit in acelasi timp? Asta poate cauza o scadere mai mare in scorul de credit. Deci aplica prudent: nu trimite mai mult de o aplicare pentru un card de credit.

5. Mi-e teama ca voi ajunge la inchisoare daca nu pot plati

Nu exista o inchisoare pentru rauplatnici in Romania sau SUA. Chiar si asa, consumatorii se tem ca daca nu isi pot plati factura la cardul de credit, vor ajunge in inchisoare. Asta nu este adevarat.

Adevarul

Singurul mod in care datoria la cardul de credit te poate trimite la puscarie este, daca faci frauda cu buna stiinta. Altfel, oricat ai avea de platit, nu vei sta in inchisoare. Orice ar spune creditorii, nu poti fi incarcerat pentru datorii la cardul de credit. Asta nu inseamna insa, ca nu vei suporta consecinte daca nu iti platesti datoriile. De exemplu, compania de creditare iti poate pune proprire pe salariu ca sa iti ia banii inapoi.

Concluzia, nu crede tot ce auzi si bucura-te de beneficiile unui card de credit ca AXI, daca esti responsabil nu vei avea de ce sa te temi.

Afla mai multe despre AXI card

 

0 comentarii