- Home
- Blog
- Card de credit
Ce inseamna suma minima de plata la cardul de credit?
O plata minima la un card de credit este exact de crezi ca este: minimul pe care trebuie sa il platesti la creditorul tau lunar sa eviti costuri in plus. Plata minima lunara este calculata in functie de rata de dobanda al cardului tau (DAE) si suma pe care ai imprumutat-o.
Carduri de credit diferite impun standarde diferite la plata minima lunara, dar un exemplu tipic ar fi 1% pana la 15% din balanta cardului plus dobanda sau alte taxe datorate sau 50 RON – care din sume este mai mare.
Si daca nu reusesc sa fac plata minima lunara pentru cardul meu?
Daca nu poti plati suma minima la cardul de credit lunar, nu iti ingropa capul in nisip: contacteaza creditorul imediat.
Neplata sumei minime lunare fara notificarea creditorului poate rezulta in taxe aditionale adaugate in contul tau, si in cele din urma iti va afecta istoricul de creditare – prin asta si sansele tale de a face alt imprumut in viitor.
Insa, daca vorbesti cu creditorul imediat cum ai vazut ca este o problema, este posibil sa poti negocia o mica pauza in plati si scapi si de taxa aditionala pana iti revii cu finantele.
Cat va dura sa imi achit toata datoria daca platesc doar suma mimima lunar?
In mod normal asta depinde de suma imprumutata si de DAE de pe cardul tau – dar ca si regula generala poate dura ani de zile (daca nu zeci de ani) sa iti achiti o balanta pe cardul de credit mai mare daca tu vei plati doar suma minima lunar.
Asta se intampla deoarece – ca o consecinta a platii tale minime fiind calculata ca procent din balanta – suma pe care o vei replati lunar se va reduce in acelasi timp cum scade datoria ta totala.
Carduri de credit diferite stabilesc diferite standarde pentru plata sumelor minime, dar un exemplu tipic poate fi 1% din balanta cardului de credit plus dobanda si alte taxe datorate, sau 50 RON – care din sume este mai mare.
Cu alte cuvinte, vei replati sume mai mici lunar, asta se intinde atat cat iti ia sa platesti balanta totala. Asta inseamna ca poate sa dureze si 27de ani sa achiti o datorie de 3000 RON la 17.9% DAE (bazat pe o plata minima de 1% la balanta cardului tau de credit plus dobanda - exemplu)
Un mod simplu de a evita asta este sa iti setezi plata lunara la un nivel pe care ti-l permiti. Daca optiunea asta nu este pe extrasul tau lunar, suna creditorul si incearca sa negociezi. In acest fel, datoria ta va scade in timp ce platile regulate raman al fel, astfel vei putea sa iti platesti balanta mai repede.
Asta iti va economisi multi bani in dobanda. Tine minte: cu cat iti ia mai mult sa platesti balanta de pe cardul de credit, cu atat mai mult vei plati in total.
Cum pot sa platesc mai repede datoria la cardul de credit?
Daca incerci sa scapi de datoria de pe cardul de credit, poti lua in considerare un card de transfer balanta. Cardurile de transfer balanta iti permit sa muti datoria de pe un card pe altul, ele vin fie cu 0% perioada promotionala sau pe termen lung in care ofera rate mici la dobanda sau taxa de transfer. Optand pentru aceasta varianta bazata pe nevoile tale, ar trebui sa te ajute sa iti platesti balanta repede si mai ieftin.
Cu ajutorul unui calculator de credit vei putea aproxima platile lunare pe care trebuie sa le faci si iti va fi mai usor sa iti faci un plan de plata, in orice situatie te-ai afla nu uita ca cel mai bine este sa vorbesti cu creditorul, de cele mai multe ori se poate ajunge la o intelegere avantajoasa pentru ambele parti.
In general cel mai importnat aspect este sa fim cumpatati si sa stim exact cat suntem in stare sa dam inapoi fara sa avem datorii mari in fiecare luna, insa cum suntem oameni gresim, important este sa stim cand sa actionam.
Afla mai multe despre cardul AXI