Ce se intampla daca nu iti poti plati cardul de credit?

Ce se intampla daca nu iti poti plati cardul de credit?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 29.06.2017
blog-views-icon 21175

Este intradevar alarmant cand te gasesti brusc aproape de sentinta de moarte: factura exorbitanta de luna asta. Cumparaturile de impuls te-au prins din urma, tocmai cand ai uitat sa adaugi la calcule dobanda care se tot aduna. Esti innebunit de panica – nu, nu trebuie sa mergi asa departe. Inca se poate remedia situatia!

Tocmai mi-a venit factura si e prea mare s-o achit, ajutor!

Respira, si uite-te atent la factura ta. Sunt doua detalii importante de care ai nevoie acum: Suma minima de plata si Data scadenta.

Inainte ca o banca sau IFN sa iti emita un card, deja au luat in clacul ce venit ai pe luna, si iti vor aproba o limita bazata pe cat poti sa platesti lunar. Daca iti atingi limita de credit, bancile s-au asigurat deja ca vei putea plati macar suma minima, care este cam 5% din ce datorezi.

Daca te simti apasat de factura ta la cardul de credit, este OK sa platesti in rate. Doar sa fii pregatit sa platesti si dobanda aferenta tranzactiilor.

Strange curaj si determina cat poti sa platesti lunar. Aceasta suma ar trebui sa fie mai mare sau egala cu suma minima de plata indicate pe factura. Si fii sigur ca platesti inainte de data scadenta.

Dupa ce treci de aceasta luna, trebuie sa te pregatesti si pentru lunile care urmeaza. Evita sa folosesti cardul de credit pana vei fi sigur ca poti plati restul datoriei. Altfel, vei ajunge inapoi de unde ai pornit luna trecuta.

Daca ai platit doar suma minima, vei observa ca aproape nu se vede cand primesti urmatoarea factura. Platind suma minima va fi de ajuns numai pentru plata dobanzii si taxelor financiare, si poate mai scade putin suma pe care o datorezi. Deci cand faci planuri, fii sigur ca iti aloci o parte mai mare din salariu pentru o plata mai mare decat suma minima ca sa iti achiti datoria mai repede.

Alta optiune pa care poti s-o iei in calcul este transferul de balanta. Multe banci cum ar fi Citibank, EastWest Bank, Metrobank iti permit sa esalonezi platile in sume mai usor de platit. Unele banci iti permit chiar sa transferi balanta de la alta banca.      

Transferul de balanta este o modalitate buna sa scapi de datorii. Procentul este in medie 0.6% pe luna, ceea ce este mai scazut ca majoritatea cardurilor de credit care ajung la 3.5%. Bineinteles, trebuie sa ai un istoric de creditare decent ca sa fii aprobat. Asigura-te ca iti faci temele in prealabil si compara procentele si fii sigur ca obtii un deal bun si nu intri mai rau in datorii.

Ce se va intampla daca nu pot plati nici suma minima pana la scadenta?

Asta chiar este o problema – da, si are si multiple implicatii.

In ziua de dupa scadenta ta, sistemul bancar iti va eticheta contul tau ca si neplatit daca nu s-a depus nici o suma in cont. Dupa alte 30 de zile, contul tau poate fi blocat si nu iti mai poti folosi cardul de credit.

Daca intr-un fel reusesti sa intorci situatia, si platesti macar suma minima cateva zile mai tarziu, sau in 30 de zile, bravo tie! Ai trecut de pericolul iminent al neplatii si de bataia de cap de a reaplica pentru un card de credit. Dar, tine minte ca acest lucru va arata urat pe scorul tau de credit.

Pe langa rating-ul negativ, platile tarzii atrag si dobanda care poate varia intre 4% si 7% din suma totala datorata, depinzand de banca sau IFN. Adauga asta la 2.5% pana la 3.75% dobanda acumulata pe luna, si vei avea un plus de 6.5% pana la 10.5% peste datoria ta originala de cate ori platesti tarziu. (Si daca platesti doar suma minima, poate nici nu este de ajuns sa acoperi taxele de intarziere!)

Insa, daca stai foarte prost cu banii, si dupa 3 luni inca nu reusesti sa platesti cardul de credit, datoria ta va fi etichetata drept neplata. Sa fii in neplata sau incapacitate de plata insemna ca nu ti-ai onorat obligatiile contractuale. Pentru conturile de card de credit, asta inseamna ca nu ai platit macar suma minima pentru trei luni consecutiv. Asta va avea consecinte grave, pe termen scurt si lung.

Daca nu platesti macar suma minima pentru un card de credit pentru mai mult de trei luni, contul tau va fi anulat si numele tau intra in biroul de credite, asta va fi facut public si la alte banci, asta te va impiedica sa aplici la alta banca pentru un alt card de credit sau orice alt imprumut.

Deci, pe langa faptul ca nu iti poti folosi cardul de credit odata ce contul tau este suspendat sau anulat dupa caz, vei putea reaplica daca vrei sa mai folosesti cardul de credit in viitor. Si va fi mult mai greu sa fii aprobat de data asta, nu doar pentru un card de credit, dar pentru orice imprumut, personale, descoperiri de salariu, ipoteca, leasing auto la orice banca.

Bancile si IFN-urile vor fi retinuti in a-ti acorda bani, nu doar banca la care apari cu neplata. Asta te poate lovi greu mai ales cand ai nevoie de bani pentru o urgenta, de exemplu cand ai nevoie sa iti iei un telefon nou cand acesta e furat, sau daca cineva din familie ajunge la spital pentru ceva serios.

Cum pot sa previn asta?

In momentul cand iti dai seama ca nu iti vei putea plati rata la cardul de credit, cea mai buna optiune este sa negociezi cu banca pentru o restructurare a ratei.

Asta va implica dovada adusa bancii ca esti in stare sa platesti rata daca ti se da un timp mai lung si mai multe rate, de obicei 12 luni de pana la 60 de luni asta depinde insa de cat de mare este creditul si cat de vechi este (numarul lunilor neplatite), sursa de plata (venitul tau present, proprietati, alte surse) si politicile interne ale bancii.

Bancile sunt mai mult decat deschise la negoicieri decat sa aibe clienti care nu le platesc datoria. Fii sigur ca iei in serios aranjamentul facut cu banca. Asta inseamna plata sumei specificate in perioada stabilita. Altfel o sa ai probleme si mai mari.

Disciplina financiara si sa traiesti in limitele posibilitatilor sunt cele mai bune metode de preventive a indatoririlor. Nu lua obligatii financiare care nu pot fi acoperite de veniturile tale. Fii mereu pregatit pentru situatii de urgenta neasteptate care pot necesita o crestere brusca a cheltuielilor.

Afla mai multe despre AXI card

 

1 comentarii



Alina 3 luni în urmă | 0

Se poate datoria plati axi card in euro