AXI CARD - Cat trebuie sa tii cardul de credit activ?

Cat trebuie sa tii cardul de credit activ?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 21.09.2018
blog-views-icon 4294

Poate ai citit ca, este posibil sa iti faci rau scorului de credit daca inchizi un card de credit, dar asta inseamna ca trebuie sa tii cardurile de credit active pentru totdeauna ca sa iti protejezi scorul de credit? Daca vrei sa iti mentii scorul de credit in situatie buna, a sti cat timp este bine sa tii un card de credit deschis te va ajuta sa decizi care card sa il tii activ si care sa il inchizi.

Cardurile de credit noi

Daca abia ai inceput sa folosesti primul tau card de credit, este bine sa il tii activ macar 6 luni. Este perioada minima in care sa iti faci un istoric ca sa ajute la calcularea scorului de creditare. Pastreaza primul card de credit macar pana iti faci altul.

Card de credit beneficii

Daca inchizi un card de credit cu beneficii poti pierde bonusuri pe care inca nu le-ai folosit. Daca ai adunat un bonus semnificativ sau alte premii in ultimele luni, tine cardul activ macar pana le folosesti. Verifica termenii programului tau de bonusare sa vezi daca se pot transfera in alt program de bonusare.

Card de credit nefolosit

Cardurile de credit nefolosite au risc de frauda. Daca nu folosesti cardul poate dura mai mult sa detectezi tranzactii frauduloase. In plus, emitentul cardului tau poate dezactiva sau anula cardul tau daca nu este folosit timp de cateva luni. Foloseste cardul periodic si citeste intotdeauna extrasul de cont chiar daca stii ca ai balanta zero.

Cardurile securizate sau altele emise pentru credit negativ

Reconstruirea unui istoric de creditare inseamna sa accepti carduri de credit cu dobanda mare, limite de credit mici, taxe anuale sau cerinte de avans. Pe cand aceste carduri de credit sunt bune sa poti dovedi ca ti-ai rezolvat obiceiurile negative financiare, nu sunt bune pentru lunga durata. Acestea se pot inchide imediat ce ai reusit sa te califici pentru ceva mai bun. Cand construiesti sau reconstruiesti un scor de credit, tinteste sa te califici pentru carduri de credit din ce in ce mai bune.

Carduri de credit cu limita scazuta

Cardurile de credit cu limita mica sunt alti candidati pentru inchidere, mai ales daca ai alte carduri cu limita mai mare. Nu inseamna ca aceste carduri iti fac rau la scorul de creditare, doar ca aceste carduri cu limita scazuta nu te avantajeaza. Este posibil ca aceste carduri cu limita scazuta sunt de cumparaturi in magazine cu dobanzi mari la plata si nu sunt asa de atractive. In plus, calculul de scor de credit ofera putina importanta cardurilor de cumparaturi, deci nu ai un mare plus daca le detii.

Dupa o plata tarzie

Desi ti se va aplica o taxa de intarziere daca nu platesti pana la data scadenta, biroul de credite nu va fi notificat pana cand intarzierea depaseste 60 de zile. Doua plati tarzii insa, pot duce la cresterea dobanzii care poate dura un minim de sase luni. Daca termenii cardului de credit permit emitentului sa lase rata de penalizare nedeterminat, poti lua in considerare achitarea si inchiderea cardului de credit. Tine minte ca, inchiderea cardului nu inseamna ca ti se va sterge istoricul de creditare din raportul tau de credit.

Impactul pe scorul de credit

Decizia de a nu tine activ un card de credit poate impacta scorul de creditare, in special daca acesta avea o limita de credit mare disponibila. Scorul tau de credit beneficiaza de pe urma utilizarii scazute a limitei; cand suma folosita din limita este mai mica decat limita de credit totala. Acest tip de card de credit ajuta scorul de credit cel mai mult, cand alte carduri detinute de tine au solduri; credit valabil scade rata utilizarii creditului in general. Dar daca toate soldurile tale sunt mici, sub 30% de exemplu din limita de credit, inchiderea unui card nu ar trebui sa te afecteze asa de mult.

Revizuirea cardurilor tale de credit

Pastrarea cardurilor de credit activ nu iti va afecta scorul de creditare. Revizuieste toate cardurile tale periodic ca sa le poti compara. Poti pastra cele cu dobanda mica, limita de credit buna, cel mai bun program de benficii si sa inchizi restul.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii