In spatele unei tranzactii cu cardul de credit

Ce se intampla in spatele unei tranzactii cu cardul de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 16.10.2017
blog-views-icon 5280

Se intampla multe lucruri intre momentul cand treci cardul prin POS si cand semnezi chitanta. Tot ce se intampla in spatele “scenei” se intampla multe lucruri care fac posibile cumparaturile cu cardul de credit, asta pentru tine inseamna ca nu trebuie sa mergi la banca de cate ori vrei sa cheltui bani din limita de credit.


Cativa oameni si entitati sunt implicate in fiecare tranzactie pe cardul de credit:


•    Clientul (tu) care prezinta cardul de cedit pentru plata.
•    Comerciantul iti vinde bunuri sau servicii
•    Banca folosita de comerciant trimite tranzactii cu cardul de credit pentru aprobare
•    Reteaua de plata al cardului de credit este o punte intre banca si emitentul cardului.
•    Emitentul cardului de credit aproba si plateste tranzactii


Da swipe cu cardul de credit pentru aprobare

Iti prezinti cardul pentru plata prin metoda „swipe“ prin POS. Terminalul de plata comunica cu banca sa intrebe daca poti sa efectuezi acea achizitie.


Autorizare Card Credit

Bancile comerciale contacteaza reteaua autorizata de carduri de credit sa primeasca autorizatie pentru achizitia facuta prin cardul de credit. Apoi, reteaua de plata contacteaza emitentul ca sa se asigure de validitatea cardului de credit si ca exista destul credit pentru tranzactie.


American Express si Discover sunt reteaua de plata si emitentul, deci ei aproba tranzactiile singure. Visa si MasterCard, insa, nu emit carduri de credit si trebuie sa contacteze emitentul cardului.
Emitentul cardului de credit trimite inapoi o autorizatie in forma unui cod pentru tranzactie. Daca este refuzat cardul tau de credit, nu vei primi un motiv la punctul de vanzare, doar un mesaj care spune ca a fost refuzata tranzactia. Va trebuie sa contactezi emitentul cardului direct ca sa afli de ce a fost refuzata plata.


Banca magazinului trimite comunicarea electronic ori prin telefon sau internet. Probabil ai auzit in magazine sau restaurant acel sunet ciudat cand terminalul de plata comunica cu banca, Acum stii ce anume se intampla.


Aprobarea cardului de credit

Banca trimite mesajul de aprobare pentru achizitia ta prin cardul de credit, se printeaza chitanta, tu pleci cu achizitiile tale.
Cand semnezi chitanta si parasesti magazinul cu achizitiile tale, cardul tau a fost autorizat doar pentru acea tranzactie. Banca inca nu a primit efectiv plata si cardul tau inca nu a fost taxat. Daca iti verifici cardul online chiar dupa ce ai facut o achizitie, plata probabil inca nu apare in lista tranzactiilor.  Unele companii emitente de carduri de credit au sisteme de raportare mai sofisticate care vor afisa tranzactiile automate si pot chiar sa scada din creditul tau suma cheltuita. Cel mai probabil vei vedea tranzactia in cateva zile.


Procesare in masa

La sfarsitul zilei, comerciantul face o lista cu toate tranzactiile prin card de credit care au fost facute in acea zi si trimite catre banca. Banca la randul ei trimite tranzactiile la reteau de plata pentru procesare.


Emitentul cardului trimite plata

Reteaua de card de credit informeaza fiecare emitent cand sunt scadente platile. Emitentul pastreaza un comision, taxa de schimb intre cele doua parti, ca si parte a intelegerii cu comerciantul. Emitentii de carduri impart taxa de schimb cu retelele de carduri de credit. Cum American Express si Discover sunt ambele si emitenti si retele de carduri, pastreaza aceasta taxa pentru ei.


Comerciantul este platit

Reteaua de carduri de credit trimite plata catre banca comerciala care colectraza propria taxa inainte sa depoziteze platile facute cu cardul de credit in contul comerciantului.


Emitentul cardului te taxeaza

In fiecare luna, emitentul trimite o factura pentru tranzactiile pe care le-ai facut in timpul lunii. Apoi, tu platesti unele sau toate platile. Daca alegi sa platesti doar o portiune din suma datorata, vei plati dobanda pe suma neplatita. Emitentul foloseste banii de dobanda aplicata tie sa plateasca alti comercianti cand noi achizitii sunt facute.

0 comentarii