AXI CARD - Consecintele unei plati tarzii la cardul de credit

Consecintele unei plati tarzii la cardul de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 16.10.2017
blog-views-icon 11456

A rata o plata la cardul de credit este mai grav decat iti imaginezi. Da asta, cu acest articol vrem sa te ajutam sa stii exact ce se intampla daca intarzii cu plata si de ce este bine sa eviti aceasta problema. Asta nu inseamna ca ai o problema deja, dar este bine sa stii ce se poate intampla. Compania de creditare nu va veni la tine la usa daca ratezi o plata, insa sigur actioneaza in spatele scenei. Reactia creditorului la platile tale tarzii te poate afecta luni de zile, sau poate ani. Cunoasterea consecintelor unei plati tarzii ar trebui sa fie deajuns sa te faca sa depui acel efort in plus de a plati la timp. Patru lucruri de intampla cand platesti tarziu.

Plata ta pentru cardul de credit este considerata tarzie daca este efectuata dupa data scadenta sau daca este mai putin decat suma minima de plata. Vezi mai jos ce se intampla daca plata ta la cardul de credit intarzie:

1. Creditorul iti va aplica taxa de intarziere.

Extrasul tau va include o taxa pentru plati tarzii sau neefectuate. Aceste taxe variaza de la creditor la creditor depinde de politica de intarziere a cardului sau daca e prima oara cand intarzii in ultimele sase luni. Aceatsa taxa va fi aplicata in fiecare luna in care intarzii sau daca nu achiti suma minima de plata.

2. Rata dobanzii va creste daca plata intarzie mai mult de 60 de zile.

Creditorii nu numai ca te penalizeaza, ci de multe ori iti ridica rata dobanzii la cea de penalizare care este cea mai mare dobanda pe cardul de credit. Cu cat e mai mare dobanda cu atat taxele tale financiare cresc ceea ce face dificil sa detii o balanta si automat se prelungeste timpul in care iti poti achita balanta.
Daca platesti timp de sase luni la timp, emitentul este obligat sa iti dea inapoi rata de pre-penalizare, dar numai pentru balanta anterioara. Achizitiile facute dupa ce rata de penalizare a devenit activa pot primi rata mai crescuta, asta depinde de termenii cardului tau de credit.

3. Plata tarzie este adaugata la raportul tau de credit cand plata este mai veche de 30 de zile.

In raportul tau de credit aceasta inregistrare poate ramane chiar si cinci ani. Daca ratezi urmatoarea plata, inregistrarea este innoita pe 60 de zile, si asa mai departe cate 30 de zile pana cand contul tau va fi taxat la 180 de zile.

4. Scorul tau de credit poate scade.

Pentru ca istoricul de plata face 35% din scorul tau de credit, platile tarzii au un efect semnificativ asupra scorului tau de credit, afectand posibilitatea sa iei credit pe viitor.  Cu cat scade scorul tau de credit dupa o plata tarzie depinde de restul informatiilor din scorul tau de credit – in general, cu cat ai creditul mai bun cu atat pierzi mai mult.

Platile tarzii nu sunt raportate la biroul de credite decat dupa 30 de zile. Deci daca ai intarziat sub 30 de zile, poti achita rata si taxa de intarziere si sa si eviti dauna produsa raportului de credit sau scorului de credit. Creditorul tau poate sa elimine taxa pentru o plata tarzie accidental daca ii rogi atata timp cat plata tarzie a fost un incident izolat.

La 60 de zile intarziere, creditorul iti poate ridica dobanda la cea standard sau rata de penalizare. Poti pierde si rata dobanzii promotionala pe care ti-au dat-o cand te-ai inscris pentru card. Nu iti vei putea folosi beneficiile daca ai un card considerat delincvent. Mai rau, plata tarzie faca sa iti pierzi toate sau o parte din premiile adunate.

Cand ajunge intarzierea la 180 de zile, adica ai pierdut 6 plati, creditorul efectiv va taxa contul considerand-o ca pierdere.

Aceasta taxare ajunge pe raportul tau de credit si ramane acolo cinci ani.

Platile tarzii si scorul tau de credit

Taxele platilor tarzii si ratele de dobanda mai mari sunt rezultatele negative ale platilor tarzii la cardul de credit. Poate, efectul pe care vrei sa il eviti cel mai mult este o lovitura la scorul tau de credit. Ce anume face o plata tarzie la scorul tau de credit?

Cum afecteaza o plata tarzie scorul de credit depinde de restul informatiilor de pe raportul tau de credit. O Comparatie de Probleme de Credit FICO arata ca platile tarzii afecteaza mai mult un utilizator cu scor mai mare si fara plati tarzii anterioare mai mult decat cineva care are un scor mic si plati tarzii anterioare.

Mai stim si ca:

A rata o plata o luna sau doua nu este chiar asa de nociv scorului tau de credit

A rata mai multe plati o luna sau doua deja nu este bine deloc

A rata o plata trei luni doar odata este lafel de rau ca si taxarea contului sau collection

 

Afla mai multe despre AXI card

0 comentarii