Ce este un ciclu de facturare la cardul de credit?

Ce se intampla in timpul unui ciclu de facturare al cardului de credit?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 03.04.2019
blog-views-icon 1923

Poate dura ani de utilizare a cardurilor de credit pentru a intelege complet modul in care functioneaza. Chiar si dupa ce intelegi caracteristicile de baza ale cardului de credit, este posibil sa nu stii cum te afecteaza. Mai jos o explicatie a procesului de facturare a cardurilor de credit de la inceput pana la sfarsit.

Limita de credit si credit disponibil  

Cand esti aprobat pentru un card de credit, un emitent de card iti atribuie o limita de credit pe baza istoricului de creditare, a capacitatii tale de rambursare si al cardului de credit in sine.

Activitatea cardului tau de credit este impartita in functie de ciclurile de facturare, care reprezinta pur si simplu perioada de timp dintre facturile cardului tau de credit. In cursul unui ciclu de facturare, poti efectua achizitii, transferuri de sold si tranzactii in avans in numerar pana la limita de credit, fara a primi nici o penalizare. Daca depasesti limita de credit poti fi taxat insa pentru asta trebuie sa alegi optiunea de a se procesa achizitiile peste limita.

Altfel, aceste tranzactii se vor refuza.

Pe masura ce soldul cardului tau de credit creste, creditul tau disponibil pentru efectuarea de noi achizitii scade. De exemplu, daca ai o limita de credit de 300 Lei si faci o achizitie de 100 Lei, soldul tau este acum 100 Lei, iar creditul tau disponibil este de 200 Lei (300 - 100 Lei). Cand efectuezi o plata sau primesti un credit in contul tau, acesta iti reduce soldul si iti creste creditul disponibil.

Ciclul de facturare si extrase de cont

La sfarsitul fiecarui ciclu de facturare, va fi trimisa o factura. Ciclurile de facturare variaza de obicei de la 25 de zile la 31 de zile, dar pot fi mai scurte sau mai lungi, in functie de cardul tau de credit.

Extrasul va include soldul la inceputul ciclului de facturare (ceea ce a fost reportat din luna precedenta). Acesta va detalia taxele si platile pentru cardurile de credit, precum si creditele si comisioanele efectuate in contul tau in timpul ciclului de facturare.

Taxele si tarifele sunt adaugate la soldul tau din ciclul de facturare anterior, in timp ce platile si creditele sunt scutite pentru a calcula soldul actual.

Taxe financiare si perioada de gratie

Daca ai un sold din ciclul de facturare anterior, se va aplica o taxa financiara. Taxa financiara se calculeaza utilizand rata dobanzi anuale si una dintre cele cinci metode: soldul mediu zilnic, soldul lunii precedente, soldul zilnic ajustat, soldul final sau soldul zilnic.

Daca nu ai sold din ciclul de facturare anterior, vei avea ocazia sa iti platesti soldul integral in perioada de gratie si sa eviti o taxa financiara. (Unele tranzactii, cum ar fi retragerile de numerar, nu primesc o perioada de gratie insa la AXI Card nu ai comision de retragere numerar.) Daca nu platesti integral soldul, urmatoarea factura va include o taxa de financiara.

Plata minima si penalizare de intarziere

Emitentul cardului tau de credit iti cere doar sa platesti un procent mic din soldul tau in fiecare luna. (Exceptia sunt cardurile de taxare la care trebuie sa platesti soldul integral sau sa platesti taxe sau dobanzi mari.) Plata cea mai mica pe care o poti face este plata minima. Valoarea platii tale minime va fi mentionata in extrasul de facturare si trebuie facuta inainte de data scadenta a platii.

De obicei, plata minima este calculata ca procent din soldul cardului tau de credit. Daca platesti mai putin decat minimul sau efectuezi plata dupa data scadentei, plata este considerata cu intarziere si ti se va percepe o taxa de intarziere. Cand intarzii cu mai mult de 30 de zile, notificarea privind intarzierea de plata este adaugata in raportul tau de credit, iar contul tau este considerat scadent. Va trebui sa platesti intreaga suma minima, care va include probabil o taxa de intarziere pentru a-ti consolida situatia contului.

Cand efectuezi o plata prin card de credit, suma se scade din sold. Soldul tau scade si creditul disponibil creste. Deci, daca soldul tau este de 200 de lei, limita de credit este de 300 de lei, iar tu efectuezi o plata de 50 lei, soldul tau scade la 150 lei, iar creditul tau disponibil creste la 150 lei.

Procesul cardurilor de credit continua

Retine ca o mare parte din acest proces se aplica cardurilor de credit circulare care iti permite sa detii un sold de la o luna la alta, in loc sa debitezi carduri care necesita plata integrala in fiecare luna.

Pe masura ce efectuezi plati cu cardul tau de credit, soldul si creditul disponibil vor oscila. Acorda atentie facturii tale, sumei minime de plata si scadentei. Pentru a detine un credit bun, trebuie sa efectuezi cel putin plata minima in fiecare luna si sa ramai cu mult sub limita de credit. Daca nu esti sigur de limita de creditare, poti sa o verifici inainte de a efectua o achizitie sunand la numarul de pe spatele cardului tau de credit. Cu AXI Card ai bani exact cand ai nevoie, daca ai grija sa faci platile pana in data scadenta nu vei avea probleme, AXI Card nu are taxe si comisioane inutile, nu costa nimic daca nu il folosesti.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii