Ce vrei să știi despre un card de credit?

Ce vrei să știi despre un card de credit?

blog-calendar-icon Created at: 22.12.2023
blog-views-icon 304

În articolul de astăzi ne propunem să îți prezentăm detaliile unui card de credit și să-ți oferim și un exemplu concret. Prin această metodă vei reuși să înțelegi mai bine cum funcționează acest împrumut, care sunt avantajele, dar și eventualele dezavantaje. 

Cardurile de credit sunt cunoscute și sub denumirea card de cumpărături. Acesta funcționează precum o linie de credit pe care creditorul o oferă clientului pentru o anumită perioadă de timp. Pe durata contractului, clientul poate refolosi suma de bani de oricâte ori dorește. Chiar dacă s-a returnat doar o parte din suma consumată, clientul poate să o refolosească fără a solicita aprobări sau a completa cereri suplimentare. La finalul fiecărei luni se vor face calculele și se va stabili suma minimă de plată. Poți alege să achiți această sumă minimă sau orice sumă mai mare, dar și să returnezi toți banii într-o tranșă. Indiferent de metoda aleasă, asigură-te că plătești la timp. În caz contrar îți vor putea fi aplicate penalizări. 

Avantaje card de credit

Fiecare card de credit are multiple beneficii pentru clienți. În cadrul articolului îți prezentăm principalele beneficii pe care le ai la AXI Card. 

Așa cum am precizat și mai sus, suma de bani primită pe un card de credit poate fi folosită de mai multe ori. Acesta este unul dintre avantajele majore. Practic, printr-un astfel de card ai la dispoziție bani pe o perioada mai lungă de timp. Și partea bună doar acum începe. În cazul în care nu folosești banii de pe cardul de credit nu trebuie să plătești rate lunare. Poți păstra cardul de cumpărături doar pentru cheltuieli neprevăzute urgente. În schimb, la un credit de nevoi personale vei plăti rate din prima lună după aprobare. Nu contează dacă tu vei folosi banii doar peste un an. Plata începe imediat după ce ai semnat contractul de credit. 

Tot la capitolul avantaje trebuie să trecem și multitudinea de moduri în care îl poți folosi. Cu un card de credit poți face plăți la orice magazin acceptă plata prin POS. Ai posibilitatea să plătești și la magazinele online, iar dacă ai nevoie de bani numerar poți să faci retrageri de numerar de la bancomat. În plus, poți să folosești AXI Card și peste hotare. De exemplu, știai că, de obicei, pentru a închiria o mașină în străinătate ți se va solicita să faci plata cu un card de credit? Foarte multe firme de închiriere mașini nu acceptă plata cu alte carduri suplimentare. Poți folosi însă cardul și pentru orice altă plată din timpul concediilor in strainatate. Acesta este încă un motiv să ai mereu un card de credit la îndemână. 

Cardul de credit AXI Card este și ușor de administrat. Poți primi un SMS pentru fiecare tranzacție realizată și poți să-ți administrezi creditul printr-un cont online. Poți accesa contul online de pe desktop sau poți să descarci aplicația AXI Finance pe telefonul mobil. Aceasta este disponibilă pe telefoanele cu sistem de operare Android și iOS. Caută AXI RO în Google Play și App Store. 

Din cadrul contului online vei putea să-ți vezi contul curent, dar și să-ți generezi un extras de cont. Totodată, ai posibilitatea să-ți blochezi cardul în care observi o activitate suspectă sau dacă îți pierzi cardul. 

Un alt avantaj al creditului AXI Card este că nu îți vor fi percepute taxe de administrare sau emitere card. Cardul îl vei primi prin curier la domiciliu, astfel încât nici măcar nu este nevoie să faci drumuri suplimentare. 

Întregul proces de aplicare la AXI Card se realizează online. Pentru a putea solicita un astfel de card nu sunt necesare adeverințe de salariu sau extrase de cont. Completarea cererii de credit nu durează mai mult de câteva minute. În cadrul acesteia trebuie să introduci numele, numărul de telefon, adresa de e-mail și codul numeric personal. Pe baza acestor informații se vor face verificările necesare pentru a stabili o limită de credit. 

La AXI Card poate aplica oricine. Condițiile de aprobare nu sunt severe. Fiecare persoană cu cetățenie română, cu o vârstă cuprinsă între 18-70 de ani poate primi un card de credit. O cerință importantă are legătură cu veniturile tale. Chiar dacă nu ți se solicită o adeverință de venit, trebuie să ai venituri lunare pentru a putea primi un credit. Mai mult, AXI Card este disponibil chiar și pentru persoane înregistrate în Biroul de Credit cu un istoric negativ. Chiar dacă nu sunt condiții aspre, procesul de aprobare este un aspect foarte important și toate verificările sunt realizate corespunzător. 

Care este dobânda unui card de credit?

În cazul unui card de credit poți beneficia de mai multe tipuri de dobândă: 12 rate lunare, rate fără dobândă sau plată în rate. Dobânda se aplică în funcție de modul în care rambursezi suma utilizată. Dacă returnezi toată suma folosită într-o singură tranșă poți beneficia de o dobândă mai avantajoasă, de doar 0,19%/zi, adică 5,9%/lună. Concret, pentru 1.000 de lei vei avea plătit 1.059 de lei. 

Dobânda anuală efectivă (DAE) la AXI Card este 85,04%.

Rambursări card de credit 

Așa cum am spus, la finalul fiecărei luni se emite un extras în care sunt prezentate cheltuielile realizate în cursul lunii. Pe baza acestuia se stabilește care este suma minimă de plată la începutul următoarei luni. Toate plățile de rate AXI Card trebuie să fie efectuate în intervalul 1-5. 

Cea mai simplă metodă de a realiza plata ratelor este prin intermediul contului online. Înregistrează-ți AXI Card la contul online și poți face plata online. Introdu cu atenție suma pe care vrei să o achiți și finalizează tranzacția. Atenție, suma pe care o plătești nu trebuie să fie mai mică de cea minimă transmisă. Totodată, nu plăti mai mult decât limita maximă a cardului tău. 

Mai ai la dispoziție și alte două metode pentru plata creditului. Una dintre ele constă în plata la un ghișeu BCR. O plată efectuată personal la BCR este procesată rapid. În funcție de ora la care ai realizat plata, aceasta va fi vizibilă în contul tău cel târziu următoare zi. Acest aspect este important mai ales dacă plătești în ultima zi a perioadei de plată (5).

O a treia metodă prin care poți efectua plata este transferul bancar. În cadrul contului tău online ai datele contului bancar. Transferă bani din contul personal în contul AXI Card și achită rata lunară a creditului. Ține însă cont că durata unui transfer bancar poate ajunge și la 48 de ore. Pentru a te asigura că nu îți vor fi aplicate penalizări, realizează transferul bancar cel târziu în cursul zilei de 3 de la începutul lunii. 

Indiferent de metoda de plată aleasă, după ce tranzacția va fi realizată, aceasta va apărea în contul tău AXI Card. 

Care sunt penalizările unui card de credit?

Nimeni nu își dorește să ajungă în această situație. În cazul în care nu este achitată la timp suma minimă de plată, îți vor fi aplicate penalizări. Sistemul de penalizare este unul foarte simplu. Pentru fiecare zi de întârziere îți va fi aplicată o dobândă suplimentară. Dobânda de penalizare aplicată este de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere. Dacă nu achiți sumele necesare, această dobândă se aplică timp de 60 de zile. Valoarea maximă a dobânzii de penalizare pentru o lună nu poate depăși 100 de lei. Dacă în continuare nu achiți suma minimă solicitată, din ziua 61 de întârziere se va aplica o dobândă de penalizare în valoare de 12%/an. Această dobândă se aplică până în momentul în care îți vei achita integral obligațiile totale de plată. 

După cum poți observa, nu este recomandat să întârzii la plata ratelor unui card de credit. Pe lângă dobânzile menționate, îți va fi aplicată și altă sancțiune. Creditorul te va înregistra în baza de date a Biroului de Credit. Odată ajuns aici îți va fi mult mai greu să primești un nou credit. Înregistrarea în Biroul de Credit rămâne activă timp de 4 ani, iar apoi este ștearsă automat. 

Ca și concluzie, un card de credit nu este un moft. Acesta este un instrument de plată foarte util. Pentru a beneficia de cât mai multe dintre avantajele oferite trebuie să-l folosești conform recomandărilor. Una dintre cele mai importante este să nu întârzii plata și să achiți cel puțin suma minimă în fiecare lună. Un card de credit este foarte util și ca soluție de rezervă. Aplică din timp pentru AXI Card și vei avea mereu la dispoziție o sumă suplimentară de bani, fără a plăti rate dacă nu îi folosești.

0 comentarii