AXI CARD - Cum folosim un card de credit?

Cum folosim un card de credit?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 25.05.2017
blog-views-icon 3789

Fie ca iti folosesti cardul de credit sa cumperi un laptop sau detergent de rufe, ai drepturi si responsabilitati prin lege. Daca esti la curent cu modalitatile de folosire sigura ale cardului de credit, te va ajuta sa eviti o calamitate de credit.

Plateste pana la data scadenta

Este important sa iti platesti rata la timp. Daca nu o faci, te poti astepta la taxe de intarziere si alte taxe financiare. Cand faci o plata, emitentul cardului tau in general iti crediteaza contul in aceeasi zi, dar sunt si exceptii.

Emitentul poate specifica cerinte rezonabile pentru plata. De exemplu, poate specifica o ora anume pana la care trebuie sa platesti ca sa fii creditat in aceeasi zi, in general, este inainte de ora 17:00 la data scadenta in locatia specificata de emitent. Institutia financiara poate cere sa incluzi un numar de cont atunci cand faci plata sau dovada platii. Creditorul nu este obligat sa iti crediteze contul in aceeasi zi in care s-a primit plata daca o intarziere va rezulta intr-o taxa pentru tine.

Ca sa eviti taxele aditionale, urmareste instructiunile de plata ale creditorului. Daca faci plata la adresa gresita – chiar daca este acceptata si primita la un alt oficiu al emitentului – poate insemna o intarziere de 5 zile la creditarea contului tau. Daca platesti prin posta si iti pierzi plicul de plata, cauta adrsa de plata pe factura sau suna la emitent sa ceri adresa corecta. Daca platesti factura online, seteaza o alerta cu o saptamana inainte de data scadenta ca sa fii sigur ca platesti la timp si pe adresa electronica corecta. Seteaza o notificare electronica sa iti arate daca creditorul a primit plata de la tine. Orice metoda ai folosi, verifica scadentarul ca sa fii sigur ca ai data corecta si locatia corecta pentru fiecare cont.

Debitarea automata catre banca ta poate fi un mod convenabil de a plati facturi, dar sunt anumiti factori de considerat. De exemplu, suma de plata lunara poate varia, si ai avea nevoie de fonduri suficiente in cont pentru a face plata. Altfel, poti depasi limita de credit a contului tau, poti fi taxat pentru fonduri insuficiente, si poti face daune serioase ratingului de credit. Sub incidenta legilor curente, nu ti se poate cere sa folosesti debit automat din contul tau bancar sa platesti extensia unui credit.

Restituiri, erori, dispute si taxe/tranzactii neautorizate

Restituiri. Daca ai o balanta de credit pe contul tau, poti s-o pastrezi sau sa scrii emitentului pentru o restituire daca suma este mai mare. Emitentul cardului tau trebuie sa iti restituie banii in sapte zile lucratoare din momentul inregistrarii cererii. Daca nu ceri o restituire si nu faci alte achizitii timp de sase luni, emitentul trebuie sa faca un gest de buna credinta si sa iti trimita restituirea. 

Erori. Creditorii trebuie sa urmeze reguli pentru corectarea erorilor de facturare prompt. Trebuie sa iti trimita un extras precizand aceste reguli cand iti deschizi un cont, dupa asta macar odata dupa ce contul tau este active. Defapt, multi creditori includ in mod normal un sumar ale drepturilor tale in extrasele de cont.

Daca gasesti o greseala pe factura ta, poti disputa taxa si sa nu platesti pana nu se afla ce s-a intamplat. Eroarea poate fi o taxa gresita pe suma gresita, pentru ceva ce nu ai acceptat, sau un produs care nu a fost livrat in conditiile discutate. Tu tot trebuie sa platesti o parte din factura care nu este parte din disputa, inclusiv alte taxe care nu sunt legate de suma disputata.

Dispute despre produse sau servicii. In general poti disputa taxe pentru bunuri sau servicii nesatisfacatoare (inclusive probleme privind calitatea unui produs) daca ai facut un efort de buna credinta cu comerciantul pentru a rezolva disputa, daca paguba este o suma mai mare sau daca ai facut achizitia pe o raza de 100 Km de la adresa ta curenta. Pe langa disputa taxei cu emitentul, mai poti lua in considerare sa incepi o actiune legala impotriva comerciantului.

Taxe neautorizate. Daca iti pierzi cardul de credit saun este furat, sau folosit fara stirea ta, poti fi responsabil pana la o anumita suma, de exemplu in SUA este $50. Daca raportezi pierderea inainte sa fie folosit cardul, nu esti responsabil pentru taxe neautorizate. Dar daca un hot foloseste cardul tau inainte ca tu sa o raportezi ca si furat, vei plati o suma minima pentru taxele neautorizate, de exemplu in SUA este iarasi $50. Daca hotul iti foloseste numarul de card – dar nu cardul – nu esti responsabil pentru taxele neautorizate.

Ca sa minimalizezi raspunderea ta, raporteaza o pierdere in cel mai scurt timp posibil. Unii creditori au numere fara taxe suplimentare unde poti raporta o urgenta. Este o idee buna sa trimiti si o scrisoare: include numarul tau de cont, data la care ai observat ca lipseste cardul, si data la care ai raportat pierderea. Pastreaza o copie a scrisorii la tine.

Ponturi pentru securitate si altele

  • Nu imprumuta cardul nimanui niciodata
  • Niciodata nu semna un formular de taxa in alb. Trece o linie pe locurile libere pe formulare de taxa sau plata ca sa nu poata fi schimbata suma trecuta.
  • Niciodata nu iti pune numarul de cont pe partea exterioara al unui plic sau carte postala.
  • Fii mereu atent cand dezvalui numarul de cont la telefon, online sau alta metoda de comunicare in afara de situatia cand cunosti persoana cu care vorbesti si stii ca reprezinta o companie reputabila.
  • Pastreaza chitantele si printeaza chitantele online ca sa poti urmari taxele si platile pe contul tau.
  • Tine la tine doar cardurile pe care stii ca le vei folosi ca sa minimalizezi o potentiala pierdere in urma unui furt
  • Tine o evidenta – in alt loc separat de carduri – al numerelor tale de cont, date de expirare, numere de telefon pentru fiecare creditor ca sa poti raporta un eventual furt rapid

Afla mai multe despre AXI card

0 comentarii