AXI: Curiozitati si lucruri interesante despre cardul de credit

Curiozitati si lucruri interesante despre cardul de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 18.03.2022
blog-views-icon 1437

Cardurile au devenit parte importanta din viata noastra, iar utilizarea lor este zilnica. 

Chiar daca tehnologia ne-a adus posibilitatea de a plati cu un card fara a-l avea la noi, prin intermediul unui telefon sau a ceasului, importanta cardurilor este in continuare foarte mare. 

Facem o incursiune in trecut si descoperim ca primul card de credit a fost emis de banca John Briggs, in anul 1946. Acesta era din carton si putea fi folosit local. Abia in 1959 American Express a lansat primul card plastifiat.  

Dimensiunea unui card de credit este identica la nivel international. Toate cardurile au 85,60 mm x 53,98 mm. 

De ce expira un card de credit?
Fiecare card are trecut pe fata luna si anul cand expira. Perioada de valabilitate a unui card este de pana la 4 ani. Aceasta a fost introdusa dupa ce s-a stabilit ca folosirea cardului deterioreaza banda magnetica a acestuia. Zgarieturile si loviturile asupra acesteia face ca la un moment dat cardul sa nu mai poata fi folosit. 
Daca intampini probleme repetate de citire a cardului in momentul in care vrei sa platesti, poti contacta reprezentantii institutiei care ti-a emis cardul si sa soliciti inlocuirea acestuia. 

Turn de carduri de credit 

Cardurile de credit sunt folosite international de milioane de persoane. Daca suprapunem doar cardurile de credit din SUA am forma o coloana inalta de peste 450 de km.

Ce reprezinta prima cifra a din codul cardurilor de credit? 

Prima cifra din numarul cardului este folosita pentru a identifica tipul cardului. Astfel, cifrele 1 si 2 sunt dedicate companiilor aeriene, in timp ce 3 pentru categoriile calatorii si divertisment. 4 si 5 revin institutiilor bancare si financiare, iar 6 pentru comert si banking. Cifra 7 pentru combustibil, 8 la telecomunicatii in timp ce 9 este atribuita altor sectoare. 

Poti plati in orice valuta

Fiecare card are stabilita valuta principala in care opereaza tranzactii si plati. Totusi, in cazul in care mergi in strainatate poti sa folosesti cardul si pentru plata in alte valute. In acest caz, banca iti va efectua schimbul valutar la cotatiile din ziua respectiva. 

Numar card de credit, ce este si ce reprezinta?

Numarul unui card de credit este codul format din cifre, care se regaseste pe partea frontala a cardului. Numarul unui card nu este ales aleatoriu, acesta contine informatii utile. In cadrul numarului regasim codul bancii sau al institutiei care a emis cardul, codul sistemului de plati si regiunea in care a fost emis. 

Inlocuitor pentru cardul bancar

Inca din anul 2004 se discuta despre ideea de inlocui clasicele carduri cu implanturi de microcip. In anul 2016, Mastercard a lansat o bratara prin intermediul careia sa se poata efectua plati, in timp ce Visa a folosit un inel la Jocurile Olimpice de la Rio. 

In cadrul festivalurilor mari se foloseste o bratara cu un card in miniatura. Acesta este incarcat de participanti, iar ulterior pot efectua plati de pe el in cadrul festivalului. Aceasta metoda este folosita pentru a spori securitatea in cadrul evenimentului si a reduce furturile. In plus, organizatorii ii obliga astfel pe participanti sa plateasca doar la POS, metoda mult mai rapida decat cea clasica cu numerar.  

Cele mai folosite metode de plata care inlocuiesc varianta clasica cu cardul sunt cele cu telefonul. Majoritatea telefoanelor suporta tehnologia NFC care permite efectuarea de plati la POS cu ajutorul dispozitivului. Pentru a putea plati direct cu telefonul trebuie sa activati optiunea din cadrul aplicatiei emitente a cardului. 

Pe langa aceasta, posesorii unui smartwatch pot opta si pentru plata cu telefonul. Astfel nu va trebui sa mai iei mereu portofelul sau un card cu tine, poti folosi cu succes telefonul si ceasul pentru platile la POS. 

 

axi card romania aplica pentru cardul axi

0 comentarii