AXI CARD - De ce platim factura cardului de credit la timp?

De ce este important sa platim factura cardului de credit la timp?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 03.07.2018
blog-views-icon 2217

Neplata facturii la cardul de credit reprezinta un risc mai mare decat ai crezut initial. Doar pentru ca emitentul nu apare la usa ta imediat ce ai ratat o plata, nu inseamna ca nu a initiat deja o serie de actiuni, care, desi nu sunt vizibile pentru tine, vor avea impact de durata pe situatia ta financiara. Uneori se intampla ca aceste actiuni sa aibe consecinte negative si ireversibile pentru tine. Ca sa eviti aceste consecinte, ar trebui sa faci un efort sa platesti tot ce datorezi la cardul de credit.

Se intampla patru lucruri majore ori de cate ori ratezi o plata la cardul de credit.

Pentru inceput, o plata tarzie este considerata orice plata care este facuta dupa data scadenta, sau este mai mica decat suma minima datorata. Iata ce se intampla daca plata cardului tau de credit este tarzie.

Creditorul tau te va taxa cu o dobanda de intarziere. Rata urmatoare va include aceasta penalizare de intarziere pe langa plata care ai ratat-o. Suma acestor penalizari varieaza in functie de tipul de card de credit si de politica de penalizari si in functie de cate plati tarzii ai facut in ultimele sase luni. Vei fi taxat cu penalizare de intarziere pentru fiecare luna in care nu platesti suma minima la timp sau daca ai facut o plata sub suma minima obligatorie.

Dobanda va creste daca plata se face in 60 de zile dupa data scadenta. Trebuie sa stii ca, banca sau institutia financiara nu numai ca te poate taxa cu o penalizare de intarziere, dar poate sa iti si ridice dobanda la suma sanctiunii care este cea mai apropiata de cea mai mare dobanda pe cardul tau de credit. Asemena dobanda mare face cheltuielile tale si mai mari prin soldul care devine mai scump si asa se mareste perioada in care poti face platile.

Daca reusesti sa iti faci plata la timp in urmatoarele sase luni, emitentul cardului este obligat sa iti returneze suma penalizarilor lunare, dar numai aplicate la soldul tau initial. Cumparaturile facute dupa aplicarea penalizarilor vor fi suprataxate depinzand de termenii contractului tau cu creditorul.

Platile tarzii sunt adaugate la extrasul tau de credit, dupa ce depasesc un anumit numar de zile. Informatiile despre aceste plati tarzii raman in Registrul de Credit Central (RCC) si pot ramane acolo ani de zile.

Ratingul tau de creditare poate scade. Motivul pentru asta este ca, istoricul de plata al cardului tau de credit alcatuieste 35% din ratingul de creditare; din aceasta cauza platile tarzii pot avea un impact semnificativ asupra scorului de credit, care poate afecta posibilitatea de a mai primi imprumuturi sau credite in viitor.

Platile tarzii nu sunt adaugate imediat in RCC doar dupa o anumita perioada de inatarziere. Daca insa, nu faci ce este necesar si nu platesti ce datorezi in acest interval, informatia este incarcata in RCC automat. Odata ce se intampla asta istoricul de creditare se strica si ratingul de credit scade.

Platile tarzii si ratingul cardului tau de credit

Nevoia de a plati taxe de intarziere si dobanzi mai mari sunt probabil cele mai vizibile ale platilor tarzii. Insa, impactul care ar trebui sa ne ingrijoreze cel mai mult este cel pe ratingul de credit. Ce anume se intampla din cauza acestor plati tarzii?

Magnitudinea impactului platilor tarzii depinde si de raportul de credit intr-o anumita masura. Un studiu comparativ pe probleme cu cardul de credit facut de FICO arata ca platile tarzii afecteaza cei cu rating de credit mare nu pe cei care au mai intarziat in trecut. Riscul platilor tarzii este considerabil mai mic la cei care au rating de creditare scazut si au mai intarziat in trecut.

Mai stim ca:

Daca nu faci o singura plata in decurs de una sau doua luni nu este atat de nociv asupra ratingului tau de creditare.

Daca nu faci mai multe plati in una sau doua luni, insa, este mult mai rau.

Legea cardului de credit din 2009 spune clar ca, un emitent de card de credit nu poate sa iti mareasca dobanda pe cardul de credit daca ai ratat plati la un alt emitent. Unii emitenti de carduri de credit, insa, iti pot mari dobanda pe alte produse de credit pe care la ai de la aceeasi companie. Din acest motiv merita sa te gandesti de doua ori inainte sa amani rata facturii de credit.

Din aceasta cauza trebuie sa monitorizezi platile tale atent si sa iti urmaresti soldul. Cardul de credit AXI Card ofera posibilitatea asta si multe altele. Profilul tau online gratuit iti permite sa urmaresti tranzactiile in timp real si sa fii atent la posibile fraude. Nu ezita sa aplici pentru un AXI Card acum la telefon sau online. Iti vom livra cardul direct la tine acasa. AXI Card este un produs care iti aduce privilegii si este un card de credit care iti permite sa descoperi beneficiifinanciare – vei putea sa profiti de toate beneficiile oferite de un card de credit fara sa treci prin procedurile si cerintele bancare greoaie.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii