AXI CARD - De ce nu scade datoria desi platesti regulat?

De ce nu scade datoria desi platesti regulat?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 10.10.2017
blog-views-icon 3206

Iti faci platile lunare cu sfintenie la cardul de credit, insa se pare ca balanta nu vrea sa scada. De ce se intampla asta?

Platile tale abia acopera dobanda

Dobanda este una dintre costurile imprumutului de bani. Fiecare plata lunara acopera o parte din dobanda si o parte din principal. Daca plata merge mai mult catre dobanda, balanta ta abia se va misca.

De exemplu, daca balanta cardului tau de credit este de 1000 Lei si dobanda este de 18% taxa ta financiara va fi 13 Lei. Cu o plata de 30 Lei, balanta ta se va micsora la numai 983 Lei nu 970 Lei cum te-ai astepta, pentru ca 13 Lei din plata ta a fost aplicata la taxa financiara. (exemplu!)

Verifica o copie recenta a extrasului de cont sa vezi cum a fost aplicata ultima plata la dobanda versus reducerea balantei.

Exista doua modalitati de a scapa de aceasta problema. In primul rand, poti mari plata ca banii sa se aplice la scaderea balantei. Uneori plata mai mare facuta la imprumut va devansa urmatoarea data scadenta in loc sa scada balanta deci fii sigur sa indici ca plata in plus trebuie aplicata la principal.

Sa obtii o dobanda mai mica este alta optiune, dar asta nu este asa usor de facut. La cardurile de credit asta inseamna sa ceri de la creditorul tau o dobanda mai mica sau sa iti transferi balanta pe un card nu dobanda mai mica.

La imprumuturi, singura modalitate sa obtii dobanda mai mica este refinantarea cu dobanda mai mica. Istoricul tau de creditare trebuie sa fie foarte bun ca sa obtii o dobanda mai mica. Refinantarea nu este gratuita; verifica ce costuri sunt inainte sa faci aceasta miscare.

Platile tale merg catre taxe

Taxele iti afecteaza plata balantei la fel ca dobanzile – impiedica micsorarea balantei chiar daca tu faci plati.

Elimina taxele intelegand ce taxe ai de platit lunar si evita sa fii taxat platinnd la timp. Cardul AXI nu are comisioane sita xe daca esti atent si platesti rata lunara intre 1 si 5 ale lunii nu vei fi taxat pentru intarziere.

  • Taxele de intarziere pot fi eliminate daca iti faci platile la timp lunar. Programeaza plati online cu cateva zile inainte de data scadenta ca sa ai timp sa reactionezi daca ceva nu merge cum trebuie.
  • Daca emitentul cardului tau tot te taxeaza pentru depasirea limitei de credit, poti evita taxa platind balanta sub limita si verificandu-ti creditul disponibil inainte sa cheltuiesti.
  • Poti sa ceri anularea taxei anuale, dara daca nu e posibil, acesta este cardul pe care vrei sa il platesti prima oara.
  • Taxe de tranzactie – cum ar fi retragere numerar (AXI card nu percepe taxa de retragere numerar) sau taxe de transfer balanta – se pot evita daca nu folosesti aceste tranzactii decat la cardurile care nu percep taxa de retragere de la ATM cum este AXI card. Retragerile de numerar sunt scumpe in general pentru ca atrag dobanda imediat, cu AXI card nu ai aceasta problema.

Inca acumulezi datorii

Daca faci in continuare achizitii cu cardul de credit sau iei alte imprumuturi, balanta ta nu va scade cu mult, poate nu scade deloc. Daca vrei sa vezi mai mult progress cu platile tale, trebuie sa incetezi sa mai creezi datorii. Asta inseamna, sa nu mai folosesti cardul de credit. Muta toate platile tale lunare de facturi pe cardul de debit asa aceste plati de retrag din contul tau personal si in acest fel nu mai adaugi datorie la cardul de credit.

Platesti doar suma minima de plata

Sa faci progres semnificativ la datoria ta, trebuie sa platesti mai mult decat suma minima. O strategie ar fi sa alegi una dintre datorii pe care sa o platesti repede achitanda mai mult acolo si plating doar suma minima la celelate. Apoi, du pace ai platit prima datorie, aplica aceeasi strategie de plata la urmatoarea datorie si la urmatoarea pana toate sunt platite.

Afla mai multe despre AXI card

0 comentarii