AXI CARD - Inca nu folosesti online banking? Ce pierzi?

Inca nu folosesti online banking? Ce pierzi?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 29.10.2018
blog-views-icon 2479

Ce este online banking?

Banking-ul online iti da abilitatea de a administra banii pe mobil sau calculator. Nu este nevoie sa mergi la o sucursala de banca, si poti face ceea ce trebuie sa faci cand este convenabil pentru tine. Sunt usor de folosit, de obicei au rata de dobanda mai mare, sunt gratuite si ieftine, si este mult mai usor sa urmaresti tranzactiile.

Banii sunt din ce in ce mai electronici. Unii inca folosesc cash, dar alte forme de plata devin mai populare. De ce? Pot fi usor de folosit, sunt gratuite si ieftine, si urmaresti mai usor tranzactiile. Bancile joaca un rol important in acesta evolutie.

Banking-ul online era limitat la banci care operau exclusiv online. Dar acum, chiar si cele mai mari banci traditionale ofera servicii online. Acestea fiind spuse, inca poti folosi o banca online, si vom discuta pro si contra in a face aceasta alegere.

Servicii online banking

Sa nu te duci la banca inseamna ca poti face tranzactii oricand, si (aproape) de peste tot. Dar ce anume poti sa realizezi? Multe.

Sa faci banking online, va trebuie sa-ti folosesti calculatorul sau o aplicatie pe telefonul mobil. Sa incepi poate fi putin greoi daca nu esti foarte confortabil cu tehnologia, dar totul devine mai usor odata ce te-ai obisnuit.

Deschizi conturi: poti deschide conturi curente, de economii si alte conturi online, fara sa fii nevoit sa semnezi sau sa printezi o hartie. In trecut, trebuia sa stai cu un bancher personal in timpul orelor de munca si sa treci prin multe capcane de vanzari. Cu semnatura electronica, tot acest proces poate dura mai putin de un minut.

Platesti facturi: in loc sa scrii cecuri sa platesti facturi, banca ta poate printa si trimite cecul catre tine – luna de luna. Este deasemenea posibil sa transferi bani creditorului tau electronic, chiar daca suma datorata se schimba lunar. Pentru detalii complete, invata sa folosesti facture online de plata.

Transfera fonduri: ai nevoie de mai multi bani din contul curent in cel de economii? Sau poate vrei sa pui bani intr-un cont de deposit sau poate vrei sa iti faci unul nou. Nu trebuie sa mergi la o sucursala a unei banci sau sa stai la coada sa rezolvi lucrurile. Poti sa iti legi contul bancar la diferite banci si sa trimiti bani pste tot.

Aplica pentru imprumut: imprumuturile sunt un proces lung de “hartogaraie”. Dar nu trebuie sa fie. Introduce informatiile tale, care vor precipita procesul de a verifica stadiul creditului tau, si banca ta va reveni la tine cu un raspuns. Unii creditori opereaza numai online, si pot face decizii aproape imediat.

Obtine rate bune: bancile online sunt cunoscute pentru rate competitive de dobanda de exemplu. In teorie, ar trebuie sa poti sa obtii mai mult in contul de economii online si sa platesti bobanda mai mica la imprumuturi. Este mereu o idee buna sa compari rata bancilor online la cele traditionale, dar mai mereu vei iesi in avantaj varianta online. Unele banci traditionale ofera doar optiune online. Ca sa folosesti aceste conturi, va trebui sa renunti la extrasele pe hartie (ceea ce sigur prefer) si abilitatea de a avea contact cu un reprezentant.

Cec de depuneri: cand cineva iti plateste cu cec sunt mai multe metode de a-l depozita. Cea mai rapida si simpla optiune este sa platesti depozitul remote: faci o poza repede cu cecul si trimiti la banca pentru plata. Nu este nevoie sa mergi la o sucursala sau sa trimiti prin posta. Pentru mai multe detalii, invata cum sa depozitezi cecuri cu telefonul mobil.

Ramai informat: aditional verificarii contului tau online, poti folosi invechitele SMS-uri sa administrezi contul tau, sa verifici solduri si multe altele. Uneori pare prea multa munca sa deschizi o aplicatie si sa te loghezi sa afli cat ai disponibil. Afla exact ce tipuri de servicii sunt valabile si cum poti sa beneficiezi din aceste conversatii via SMS cu banca.

Verifica Istoricul: vrei sa stii daca s-a facut o plata sau cat te plateste angajatorul? Este usor sa verifici tranzactii online, sa descarci extrase din trecut, sau sa cauti ceva special in istoric.

Scapi de taxe: serviciile de online banking costa mai putin decat conturile la bancile traditionale – dar iti ofera servicii competitive. Ai o sansa buna sa beneficiezi de un cont de plata si sa eviti taxele de administrare cu o banca online.

Pro si Contra banking-ului online

Sunt beneficii numeroase ale banking-ului online, si merita doar sa ai optiunea de a dispune de banking online. Insa si bancile traditionale si uniunile de credit au si ele rostul lor.

Servicii personale: bancile fac mai mult decat sa tina bani si sa ii invarta de jur imprejur. Pot furniza servicii notariale, seifuri de depozitare si cecuri oficiale in timp foarte scurt. Poate nu ai nevoie de aceste servicii mereu, dar cand ai nevoie, este de obicei in timpul unui eveniment important. Evalueaza daca merita sau nu sa tii un cont local deschis.

Probleme tehnice: daca nu te simti confortabil cu tehnologia, banking-ul online poate fi mai mult o problema decat o solutie. In plus, erori se intampla, daca nu fucntioneaza calculatorul tau sau al bancii nu functioneaza, nu ai multe optiuni. Pentru situatii complexe cum ar fi probleme de suport client sau discutii despre diferite imprumuturi, poate este mai bine sa vorbesti fata in fata cu cineva.

Nu cash? Mai este si probelma obtinerii de numerar. Bancile online emit un card de debit cu care poti scoate bani, dar poate nu apartin de retele cu retragere gratuita de la ATM. Dar pentru depuneri mari sau retrageri sa mergi la sucursla este cea mai buna optiune.

Securitate

Totul suna bine, insa, sunt banii tai in siguranta?

Banking-ul online este considerat mai sigur decat cel traditional. Transferal salariului tau direct in contul tau bancar elimina riscul de a fi furat. In plus, nimeni nu poate sa copieze detaliile tale de pe cec atunci cand le trimiti la creditor atunci cand calculatoarele le trimit in siguranta. Daca exista suspiciune de frauda, legea te protejeaza atata timp cat actionezi rapid.

Sa stai in siguranta este relativ usor. Trebuie sa tii calculatorul si alte dispozitive mobile la zi. Mai ales, fii sigur ca sistemul de operare, antivirusul si firewall -ul sunt ultimele versiuni. Foloseste parole greu de ghicit si nu le nota niciodata. In cele din urma, nu raspunde la emai-uri, telefoane sau SMS-uri care iti cer sa trimitii date senzitive despre contul tau.

Frauda se intampla si online. Atata timp cat trimitii bani cuiva cunoscut ar trebui sa eviti aceste probleme. Tine minte cele mai riscante actiuni sunt sa dai datele tale personale altcuiva.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii