Protejează-ți cardul tot anul: Un checklist esențial

Checklist esential: Cum sa protejezi cardul de credit tot anul

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 24.10.2018
blog-views-icon 1957

Cardurile tale de credit vor avea probabil o viata ocupata in 2019. Fii sigur ca tu esti singurul care face cheltuiala. Criminalii nu au vacanta. Fie ca faci cumparaturi in magazin, calatoresti sau cumperi online, aici cateva ponturi.

Nu lua cardul de credit cu tine. Daca nu planuiesti sa folosesti cardul de credit, lasa-l acasa (mai ales cand calatoresti in strainatate)

Foloseste un serviciu de portofel digital. Tine puterea cardului de credit cu tine mereu fara sa expui cardurile fizice de care sunt interesati hotii. Portofelele digitale sunt foarte sigure si sunt una dintre cele mai usoare modalitati de a proteja cardul de credit si in acelasi timp sa le si folosesti.

Aboneaza-te la alerte de scuritate. Cei mai multi emitenti de carduri de credit ofera sa trimita un SMS daca ceva suspicios s-a detectat pe cardul tau, cum ar fi o achizitie mai mare decat normal, sau o achizitie care a fost facuta intr-o locatie care nu este obisnuita pentru tine.

Nu folosi carduri fara chip. Daca emitentul cardului nu a inlocuit banda magnetica cu un chip EMV pe card, cere unul.  

Monitorizeaza creditul. Primesti un raport de credit gratuit la fiecare 12 luni de la marile agentii de raportare credite. Aduna-le ca sa poti sa monitorizezi creditul tau pentru a vedea activitati neobisnuite tot anul.

Nu dezvalui informatii financiare. Fii atent la incercarile de phishing, de obicei prin email sau telefon. Nu verifica informatii de cont decat daca poti verifica exact cu cine vorbesti si ca persoana are un motiv legitim sa intrebe. Daca persoana te ameninta intr-un fel pentru ca refuzi sa dai informatii, este un mare semn de alarma.

Nu da click pe linku-ri din email-uri dubioase. Cei care fac fraude sunt foarte buni in a face un email sa para legitim. Pot copia logo-ul bancii tale si stilul de email pana la punctul cand este aproape identic cu cel real. Verifica mereu cine trimite si URL-ul  inainte sa dai click. Un exemplu: USAA trimite email mereu de pe adrese care se termina in USAA.com, cum ar fi USAA.Web.Services@customermail.usaa.com (legitim). Tentativa de phishing poate veni de la USAA.Web.Services@banksecure.com (frauda). Diferenta poate fi subtila, trebuie sa inveti sa stii unde sa cauti. Un link gresit poate deschide usa catre contul tau, sau poate duce la virusi pe calculatorul tau.

Verifica de doua ori securitatea paginii web. Cauta mereu iconita cu lacatul si adresa “https://” in URL inainte sa introduci numarul cardului tau.

Nu trimite informatii financiare sensibile pe email. Email-ul este un target primar pentru hacker-i.

Actualizeaza electronicele. Tine desktopul, laptopul si dispozitivele mobile actualizate cu cele mai noi versiuni ale sistemelor de operare, update-uri la aplicatii si setari de securitate.

Nu salva automat. Desi este inconvenabil, introduce datele cardului de credit sau alte date personale la fiecare tranzactie. Nu salva automat detalii personale sau parole, pentru ca daca dispozitivul tau este hack-uit datele salvate sunt un cadou pentru hoti.

Ai grija cu retelele de WiFi si calculatoare publice. Ambele te pot pune la risc pentru furt. Calculatoarele publice poate nu au cel mai nou sistem de operare si securitate. Pe WiFi public, cauta criptarea WPA sau WPA2. Vei avea nevoie de o parola sa te conectezi. Pe paginile web pe care le vizitezi, cauta “https://” in adresa, si evita sa accesezi date personale cum ar fi email sau conturi bancare. Nu lasa telefonul sau tableta sa se autoconecteze la retele WiFi cand nu mai ai nevoie.

Cripteaza reteau de WiFi de acasa. Asigura-te ca router-ul tau are criptare WPA sau WPA2, si seteaza o parola lunga si complexa.

Fii alert. Cunoaste-ti imprejurimile si foloseste instincetele pe care le ai.

Protejeaza-te inainte sa se intample un furt. Documenteaza-te in legatura cu ce trebuie facut daca observi tranzactii neautorizate pe cardul tau de credit. Daca datele tale au fost compromise, poti gasi informatii in legatura cu ce anume trebuie sa faci, vom reveni cu un articol despre asta.

Cardul de credit AXI iti ofera un cont online securizat unde poti urmari toate tranzactiile in caz ca observi probleme poti sa ne contactezi rapid sa remediem problema.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii