AXI CARD - Numerar versus card de credit

Numerar versus card de credit

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 25.04.2017
blog-views-icon 5824

Din ce in ce mai putini oameni folosesc numerar cand fac plati si opteaza pentru cardul de credit.

In Bulgaria, cu scopul de a opri “economia din umbra” toate institutiile de stat si companiile private sunt obligate sa isi plateasca angajatii prin transfer bancar. Pensionarii, cei care beneficiaza de ajutor social, femei in concediu maternal, toti primesc platile lunare prin banca. In schimb, aceasta metoda a dus la declinul cumparaturilor si platilor facute in numerar. In acelasi timp, acest proces a accelerat popularizarea cardurilor de debit si credit. Nu in ultimul rand, aceste procese au reusit sa reduca procentajul “economiei din umbra”.

In pofida acestor fapte, chiar si azi, sunt oameni care prefera sa isi retraga salariul in intregime si sa se descurce cu numerar. Car sunt plusurile si minusurile acestei decizii va fi discutat mai jos.

Cum sa faci o alegere educata in legatura cu ce modalitate de plata sa folosesti, numerar sau card de credit?

Cardurile de credit au devenit instrumentul modern pentru cumparaturi online. In acest scop, este crucial sa ne dezvoltam cultura financiara ca sa putem lua cele mai rationale si corecte decizii pentru noi si familiile noastre.

Decizia de a te baza pe acest tip de plata – prin card de credit – este in primul rand una personala: folosirea internetului pentru cumparaturi avantajoase nu ar trebui inteles doar ca si prezenta de piata.

Pentru si impotriva cardurilor de credit

Prima si cea mai importanta regula este sa ai motivarea necesara de a administra finantele tale personale. Pe langa asta, ar trebui sa iti raspunzi la cateva intrebari cum ar fi in ce zona locuiesti, venitul tau lunar, nevoile tale, daca astfel de servicii de credit sunt accesibile acolo unde locuiesti si daca vei retrage numerar de pe card. In ciuda avantajelor multiple pe care un card de credit le ofera, este imperativ sa le folosesti corect ca sa beneficiezi de pe urma folosirii unui card de credit.

Daca folosesti cum trebuie cardul de credit, mai ales in perioada de gratie, ti-ar putea asigura chiar si un profit.

Beneficii:

 Beneficiile folosirii unui card de credit sunt urmatoarele:

- Confort constant – poti accesa banii din contul tau oricand si ii poti folosi cand ai nevoie de ei.

- Posibilitatea de a profita de o perioada fara dobanda in timpul asa numitei perioade de gratie – la fiecare institutie aceasta perioada difera ca si durata.

- Evitarea inconvenientului de a detine mereu numerar asupra ta

- Cunoasterea limitei de credit – acesta poate fi o piedica in special pe timpul unor accese de cumparaturi mai emotionale, pentru ca aceasta limita nu iti va permite sa cheltui excesiv.

- Plati efectuate online

- Posibilitatea de a profita de reduceri in marile lanturi de magazine unde exista terminalele necesare.

- Posibilitatea de a-l folosi in strainatate – unele lanturi hoteliere mari prefera ceasta metoda de plata, favorizand cardul de credit chiar si peste cele de debit; pentru unii platile in numerar sunt de domeniul trecutului unii oferind chiar bonusuri pentru a creste interesul si mai mult.

Dezavantaje

In unele cazuri cardul de credit devine o povara financiara pentru detinator – folosirea cardului este legata de plata comisioanelor lunare sau anuale. Cel mai des insa, aceste comisioane sunt atat de insignificante in comparatie cu beneficiile oferite, incat merita sa fie trecute cu vederea.

Lipsa completa a responsabilitatii financiare si a monitorizarii tranzactiilor de pe cardul de credit poate duce la probleme in situatia ta financiara.

Retragerea numerarului de pe unele carduri nu este recomandata din cauza diferentei dobanzii la cumparaturi cu cardul sau retragere numerar de la ATM.

Ratele dobanzii incep sa fie aplicate din clipa cand ai facut achizitia

In locurile unde nu exista lanturi de magazine mari sau nu sunt create retele de POS, nevoia de aceste plati este redundanta.

In cazul unui atac cibernetic, pierderea cardului sau folosirea acestuia de catre oameni cu intentii malitioase, poate duce la pierdera intregii sume valabile pe cardul de credit dar care este totusi o datorie si trebuie replatita conform contractului incheiat cu o institutie financiara. 

Folosirea mai multor carduri cu limita mica, care poate reduce riscul pierderilor materiale, este o decizie personala.

Ce este insa si mai important, este folosirea informata si desteapta a finantelor proprii impreuna cu educare financiara si meticulozitate in mentinerea balantei.

Afla mai multe despre AXI card

 

0 comentarii