11 Metode simple pentru a economisi bani cu factura de apa

11 metode simple pentru a economisi bani cu factura de apa

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 05.10.2020
blog-views-icon 1143

Economisirea apei nu reduce doar facturile lunare la utilitati, ci ajuta si la protejarea mediului. Fiecare ban economisit pentru factura la apa poate fi pus la contul de vacanta. Ce strangi intr-un an de zile, poate fi folosit pentru o mini vacanta la mare sau la munte. Nu crezi, nu? Iti prezentam cele 11 metode simple pentru a economisi bani cu factura de apa si aplicandu-le, macar o parte din ele, vei vedea singur diferenta...in buzunar! :)

Potrivit statisticilor Uniunii Europene, un singur roman, consuma o medie de 74 litri de apa de la robinet intr-o zi, pentru treburi gospodaresti.
Cum se ajunge aici? Uite cateva exemple de cata apa se consuma pentru principalele activitati casnice: 

  • spalat de vase la robinet  - 50 litri
  • spalat haine masina spalat - intre 40 si 70 litri
  • spalat pe maini si pe dinti - intre 5 si 15 litri
  • dus timp de 5 minute - intre 60 si 80 litri
  • baie - intre 150 si 200 litri

Pentru fiecare localitate exista un cost pe metrul cub de apa, depinde de locatia casei tale. Dar pentru a-ti face o idee de pret, in Bucuresti,  apa potabila costa 3,93 lei/ mc (TVA 9% inclus).

Cum economisti bani la factura de apa? Cele 11 metode simple pentru a economisi bani cu factura de apa.

1. Instaleaza un cap de dus economic, cu debit redus de apa. Consumul poate scadea cu pana la 50%, consumul de apa cu dus economic este de  6 litri/ minut comparativ cu debitul mediu de 15 l/minut al unui cap de dus obisnuit.

2. Alege dusurile rapide in locul bailor lungi. Economisesti timp, bani si protejezi si mediul. Fiecare minut in dus este egal cu peste 4500 litri de apa, intr-un an!

3. Spala rufe cand masina de spalat e plina. Acelasi principiu de aplicat si pentru masina de spalat vase!

4. Spalatul vaselor la masina de spalat, consuma mai putina apa decat spalatul manual al acestora. Nu ai masina de spalat vase? Chiar si asa poti face economie la apa, daca nu speli vasele sub jet continuu de apa. Prima data spala toate vasele in apa calda, si detergent, apoi le clatesti.

5. Cand cumperi electrocasnice, alege variante ecologice, watersense, aceste masini de spalat consuma cu  35-50% mai putina apa.

6. Instaleaza aeratoare la robinete. Acestea vor insera aer in fluxul de apa, economisind consumul, fara a face rabat de la presiune. Un aerator costa in jur de 40 lei si consumul de apa va fi redus considerabil, cu pana la 84%.

CITESTE SI: Cum sa economisesti bani in 7 pasi​

7. Repara scurgerile, garniturile uzate, tevi infundate, defectiunile, rezervorul de la toaleta. Fa un test, adauga niste colorant alimentar in rezervorul de la toaleta si vezi daca se scurge culoarea…Un robinet care picura consuma intr-o singura zi pana la 17 litri de apa, iar un rezervor defect pana la 40 litri. 

8. Inchide robinetul cand te speli pe dinti, sau te barbieresti. De ce? Un robinet care curge liber foloseste 6 litri de apa pe minut!

9. Daca apa care curge la dus e prea fierbinte, nu da drumul la mai multa apa rece, ci da apa calda mai incet. Apa calda e mai scumpa decat cea rece, si in plus economisesti gazul necesar centralei ca sa incalzeasca apa.

10. Uda plantele cu apa de ploaie – exista colectoare in acest sens, iar daca stai la casa, diferenta va fi destul de mare, udatul plantelor si a gradinii chiar consuma multa apa. Rezervoarele pentru colectarea apei de ploaie sunt o investitie care se amortizeaza in timp, se monteaza intr-un timp scurt si te vor ajuta sa faci economie la apa nu doar o zi, o saptamana, ci ani de zile!

11. Identifica pierderile – urmareste apometrele! Seara la culcare, inchide toate sursele de apa, si citeste apometrele. A doua zi reciteste-le si vezi daca apar diferente. Pentru o diferente majora, clar se inregistreaza pierderi de apa. Si pierderi de bani, in portofel.

Si nu uita: fiecare minut  in care apa curge inutil se inregistreaza la final de luna la factura ta de apa!  Actiuni simple pot aduce rezultate uimitoare!

Pentru cheltuilei neprevazute sau pentru a avea bani intre salarii, AXI CARD este solutia!

  • Fara comisioane pentru emitere si administrare;
  • Fara comision pentru retrageri de numerar de la bancomate in Romania;
  • Livrare gratuita a cardului de credit la adresa furnizata de tine;
  • SMS gratuit pentru tranzactiile efectuate si sumele datorate;
  • Acces online la profilul personal de client, extras de cont si plati;
  • Servicii non-stop pentru client – asistenta tehnica.

Solicita AXI CARD: cardul de credit cu limita de pana la 3000 RON.

0 comentarii