AXI CARD - 12 Situatii in care cardul de credit te protejeaza

12 Situatii in care cardul de credit te protejeaza

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 04.07.2017
blog-views-icon 3039

Multi dintre noi vad cardul de credit ca fiind mult mai mult decat un mod de a plati pentru lucruri. Ele ne pot ajuta sa strangem mile de zbor si status in programe de recompense, ne pot asigura un loc in lojele de clasa intai pe aeroport, si chiar ne ajuta sa punem mana pe rezervari la teatru greu de obtinut.

Dar stiai ca sunand la compania de credit este ca si cum l-ai suna pe tatal tau cand ceva nu merge bine? Beneficii interesante cum ar fi serviciu de administratie atrag atentia cel mai mult, insa beneficiile care intra in actiune cand ceva merge rau sunt cele mai valoroase. Sa vedem cateva servicii oferite de cardurile de credit cand esti implicat intr-un accident, ai o porblema la achizitie sau te confrunti cu alte probleme.

(dupa cum iti poti imagina, cardurile de credit pun anumite restrictii pe plafonul rambursarii fondurilor la achizitie sau a celor anuale. Daca vrei acces la aceste beneficii, consulta contractul tau sau suna la suport client.)

1. Protectie returnari

Cumperi un covor persan frumos. Cand il duci acasa, iti dai seama ca este mult prea mare pentru camera ta. Insa comerciantul nu vrea sa ti-l primeasca inapoi. Ce faci?

Daca folosesti un card cu protectie returnari, poti trimite o solicitare ca sa ti se ramburseze valoarea totala sau partial a achizitiei. O limitare tipica: fara decoratii de sarbatori (deci nici nu te gandi sa iti returnezi pomul de Craciun in Ianuarie).

2. Garantie extinsa

Iti cumperi un ceas cu garantie de un an. Spre ghinionul tau, dupa 53 de saptamani, ceasul nu mai functioneaza. Daca la-i achizitionat cu un card care ofera garantie extinsa, orice reparatii acoperite de catre garantia ta originala pot fi acum acoperite de catre perioada de gratie extinsa a cardului tau de credit. Fii sigur ca suni emitentul inainte sa platesti pentru orice reparatii.

3. Securitate la achizitii

Cumperi o bicicleta noua, a doua zi este furata! Asigurarea proprietarului nu te ajuta din cauza costului de inlocuire care este mai mic decat deductibilul tau. Ai ghinion? Poate nu!

Daca ai cumparat bicicleta cu un card care ofera securitate la achizitie, si furnizezi toata documentatia, ai putea sa fii despagubit pentru bicicleta furata. Pe langa furt, securitatea la achizitii poate acoperi si daunele produse de foc, scurgeri de instalatie, vandalism si multe alte pericole. Cele mai multe carduri necesita solicitarea ta intr-un anumit interval – in general in 90 de zile de la incident.

4. Protectie pret

Acesta trebuie sa fie cea mai putin utilizata protectie oferita de cardurile de credit. Fa o nota mentala si pastreaza-ti toate chitantele si incearca anul acesta.

Te-ai agitat pentru un nou TV. O luna mai tarziu, vezi acelasi TV promovat cu sute de lei mai ieftin. In loc sa arunci cu telecomanda in ecran, suna la emitentul tau de card cu care ai achitat produsul si intreaba daca ofera protectie de pret, care ar putea sa iti ofere o rambursare partiala sau totala a diferentei, in limitele plafonului anual impus de catre creditor. O restrictie tipica este ca, pretul mai mic sa apara in reclama printata nu doar online.

5. Asigurare de calatorie

Planuiesti sa iti duci familia la Paris, insa fiica ta isi rupe piciorul si trebuie sa anulezi in ultima clipa. Biletele nu sunt returnabile. Daca le-ai cumparat cu un card care ofera asigurare de calatorie, polita te poate rambursa pentru zborurile pe care nu le poti folosi.

Aceleasi polite iti pot asigura o plata forfetara daca esti ranit (sau ucis) in timpul calatoriei, precum si acopera cheltuielile de haine si articole personale in cazul in care bagajul tau ajunge mai tarziu cu cateva zile. Unele polite pot sa inlocuiasca bagaje care au fost pierdute permanent.

Restrictiile abunda. Recent am incercat sa folosesc aceasta acoperire cand a trebuit sa anulez un zbor din cauza ca a intarziat trenul (rezultatul unei inundatii) agentul de la compania mea de credit mi-a spus ca polita lor acopera doar costul biletului de avion nu si cazarea. Insa, alte carduri spun ca acopera costul curselor pierdute dar si al cazarilor.

6. Asistenta „pe langa sosea“

Ca si AAA (firma de asitenta rutiera), un card care ofera acest beneficiu poate trimite pe cineva la tine acasa ca te ajute sa iti pornesti masina, sau te pot tracta de pe marginea soselei pana la cel mai apropiat atelier de reparatii auto. Verifica termenele; pot fi limitari, de exemplu pana unde te tracteaza sau de cate ori pe an poti folosi aceste servicii gratuit.

7. Asigurare daune inchirieri auto

Multe carduri de credit ofera asigurare pentru inchirieri auto. Daca platesti o inchiriere cu un astfel de card de credit, poti renunta la asigurarea de dauna oferita de compania de inchiriere.

Cu acest avantaj, acoperirea oferita de cardul de credit este secundara asigurarii personale a masinii tale. De exemplu, sa zicem ca esti asa de grabit sa pleci la drum in masina ta inchiriata, incat accidental treci prin poarta de la iesire provocand daune de mii de Lei masinii. Daca ai folosit un card care ofera asigurare pentru coliziuni, prima oara trebuie sa depui o cerere la asiguratorul autoturismului. De acolo, cardul tau poate acoperi suma deductibila precum si taxe de la firma de inchiriat. Asigurarea va plati restul.

Daca nu ai asigurare personala la masina, orice card de credit care ofera asigurare secundara va deveni primara, si ar trebui sa acopere tot costul accidentului. Este foarte important sa fii atent la restrictii in acest caz, pentru ca tot ce vei plati din buzunar se poate ridica la costuri foarte mari. Existau limite asupra perioadei acoperite de acest serviciu, precum si autoturismele acoperite chiar si tarile in care esti acoperit. Cel mai important, aceste polite nu acopera cazurile in care te ranesti deci va trebui sa iti faci si o asigurare de acest gen.

8. Asigurare primara autoturism

Putine carduri ofera acest beneficiu, care este mai convenabil decat asigurarea standard de coliziune pentru ca devine polita de asigurare primara pentru masina ta inchiriata. Asta inseamna ca, daca incerci sa eviti o caprioara pe drumurile din Valea Prahovei si iti cam distrugi masina inchiriata, nu trebuie sa depui o declaratie la asiguratorul tau.

9. Credit taxe linii aeriene

Am facut ceteva greseli scumpe facand rezervari pentru zboruri. Odata, cand am sunat la o linie aeriana sa intreb daca pot sa schimb un zbor pentru ca am rezervat ziua gresita, am aflat ca taxa pentru acest schimb este mai mare decat costul biletului. Daca foloseam un card care te despagubeste pentru taxe aeriene, biletul putea fi salvat,. Asa, a trebuit sa renunt si sa iau un bilet nou mai scump.

Acest beneficiu vine de obicei cu carduri care au taxe anuale mai mari, si care au o limita anuala, cum ar fi 1000 Lei despagubiri pe an. Pe langa taxe de schimb, sunt bune si pentru alte costuri, cum ar fi taxe de bagaj, acces lounge clasa intai pe aeroport.

10. Hotline furt de identitate

In cazul in care cardul tau de credit ofera acest serviciu, poti suna pentru ajutor daca esti victima acestei crime frustrante. Serviciile tipice includ trimiterea unei cereri pe care trebuie s-o completetzi si s-o depui la biroul de credit, care vor pune o alerta pe contul tau, iti vor furniza adrese pe care le poti folosi sa anulezi cecuri sau alte conturi.

11. Asistenta intr- urgenta de calatorie

Esti intr-o alta tara. Nu vorbesti limba. Te trezesti in mijlocul noptii cu dureri de stomac foarte puternice. Ce faci?

Daca detii un card care ofera asigurare de calatorie, poti suna linia lor internationala, unde te redirectioneaza catre cel mai apropiat spital, sau aduc un translator sau doctor Roman daca este nevoie. Pot sa iti trimita si bani in cont, sau sa trimita mesaje la familia ta. Daca urgenta este de natura legala, te pot pune in legatura cu un avocat. Nu vor plati pentru doctor sau avocat nici nu iti vor plati cautiunea, dar iti pot face legaturile.

12. Despagubire intarziere calatorie

Prima parte a vacantei tale internationale merge bine, dar cand ajungi la poarta din Taipei, afli ca zborul tau catre Beijing este anulat pana maine. Linia ta aeriana nu ofera voucher pentru hotel. Unde vei sta, pe scaunele din sala de asteptare?

Vesti bune: daca ai facut rezervarea cu un card care ofera asigurare pentru asemenea intarzieri, cheltuielile tale de hotel si mancare pot fi despagubite.

Afla mai multe despre AXI card

0 comentarii