Gestionarea unei plati tarzii la cardul de credit

Cum gestionam o rata neplatita la timp a cardului de credit?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 18.12.2018
blog-views-icon 2215

Este a 10-a a lunii si iti dai seama ca scadenta cardului de credit a fost acum cinci zile. Sau, iti verifici extrasul sa gasesti o taxa de intarziere pentru o plata facuta anterior si iti dai seama ca ai uitat sa achiti cardul. O plata ratata accidental se poate intampla oricui. Reactioneaza rapid si ai putea diminua raul facut.

Fa plata cat mai repede posibil.

Daca depistezi plata facuta tarziu la doar cateva zile dupa data scadenta, recupereaza pana vine a doua perioada de facturare. Asta va preveni sa fii raportat in biroul de credit. Creditorii in mod normal raporteaza platile delincvente dupa ce ajung la 30 de zile intarziere, deci achita cardul inainte sa ajungi la limita de 30 de zile.

Suna si cere o amanare

Verifica online contul tau si vei vedea ca deja se aplica taxe de intarziere; unii creditori adauga taxa de intarziere la doar cateva minute dupa data scadenta. Penalizarile pot fi maxim in valoare de suma minima de plata deobicei sau depimde de termenii creditorului, asta daca nu ai intarziat cu o plata in ultimele 6 luni. In ciuda limitei recente a taxelor de intarziere, vei vrea totusi sa eviti aceasta taxa daca poti si ar trebui s-o faci cu siguranta.

Multi creditori sunt gata sa anuleze taxa de intarziere atata timp cat nu ai obisnuinta de a plati tarziu mereu. Daca nu convingi creditorul sa anuleze taxa, nu insista. Ia-o ca o lectie bine invatata, plateste taxa, si asigura-te ca platesti la timp luna viitoare si fiecare luna dupa asta.

Poti sa iti protejezi rata dobanzii?

Din fericire, nu trebuie sa iti faci griji pentru marirea dobanzii doar pentru ca ai intarziat la o singura plata, decat daca ai rata promotionala. Daca intarzii o singura data poti sa vorbesti cu creditorul si poti sa platesti cat mai repde posibil ca sa nu ti se schimbe dobanda din cazua penalizarilor. Daca luna urmatoare platesti normal si nu mai intarzii dobanda va fi cea normala, dar daca intarzii mai mult de trei luni consecutiv poti pierde dobanda initiala pana nu achiti toata suma cheltuita.

Vestea proasta insa, este ca, ratarea unei plati poate cauza pierderea unei dobanzi promotionale, chiar daca este accidentala si este doar de cateva zile pana si cateva secunde daca vorbim despre plata online. Un creditor care este dispus sa uite de o dobanda penalizatoare nu va fi la fel de iertator cand vine vorba despre dobanda promotionala.

Tine minte scadenta facturilor

Daca aceasta plata uitata accidental este un incident izolat, sistemul tau de a tine minte scadentele functioneaza bine. Dar, daca observi ca uiti plati des, trebuie sa vii cu un plan sa tii minte aceste date. De exemplu, un calendar care sa cuprinda toate platile lunare si suma minima datorata la fiecare cont ar putea sa te ajute.

Iti poti seta reminder pe email si in sistemul de calendar disponibil in Microsoft Outlook sau Gmail. Sau, daca te bazezi pe smartphone, foloseste calendarul telefonului sau un app care sa iti trimita reminder cand se apropie dara scadenta.

In final, poti sa setezi plati automate prin banca ta online ca sa eviti ratarea unei plati. Asigura-te ca plata este setata macar la suma minima cel putin inainte de scadenta sau vei plati taxe de intarziere. Deasemenea, fii sigur ca ai destui bani in cont sa acopere plata ca sa nu platesti si altfel de taxe. 

Daca nu ai experienta cu cardurile de credit, AXI Card este cea mai buna alegere pentru tine. Garanteaza viteza maxima si eficienta cand vine vorba de plati dar iti si asigura un nivel inalt de siguranta pentru finantele tale. Alege cardul de credit AXI Card si burura-te de utilizarea unui produs de credit care este mereu langa tine si care se potriveste nevoilor si asteptarilor tale.

Afla mai multe despre AXI Card

0 comentarii