AXI CARD - Cum te afecteaza platile tarzii la cardul de credit?

Cum te afecteaza platile tarzii la cardul de credit?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 25.05.2017
blog-views-icon 4264

O greseala comuna facuta de consumatori cand folosesc cardul de credit este neplata facturii/ratei la timp. Neplata la timp a ratei, intarzierea platii sau neplata sumei minime poate avea consecinte severe. Vei suferi trei efecte dure daca platesti tarziu sau daca nu platesti deloc:

Comisioane de intarziere

Comisioanele de intarziere sunt aplicate atunci cand faci o plata tarziu sau nu platesti deloc. O penalizare de intarziere este adaugata la balanta ta. Pentru ca o plata tarzie nu este un singur comission, vei fi taxat de fiecare data cand ratezi o rata. Tine minte ca aceste comisioane vor adauga dobanda la balanta ta ca orice alta tranzactie.

Cresterea ratei de dobanda

Daca faci o plata tarzie sau ratezi o rata, ai putea observa ca dobanda ta se ridica la procentajul implicit al creditorului, care poate fi foarte mare. Dobanzile implicite, numite si dobanzi penalizatoare, pot fi chiar si 39%.

Daca ai balanta curenta si dobanda ta este crescuta la cea implicita, costurile aditionale ale dobanzii fac plata imprumutului lunga si grea.

Dauna la scorul de credit

De cate ori intarzii 30 de zile cu plata cardului de credit, abaterea ta va fi raportata in biroul de credit. Asta va scade scorul tau de credit. Daca intarzii mai putin de 30 zile NU vei avea probleme la scor, opusul taxelor de intarziere sau maririlor de dobanda unde chiar si o zi poate crea probleme serioase. Odata ce o plata tarzie a fost raportata in biroul de credit, acel semn derogatoriu va ramane pe raportul tau de credit 7 ani.

Dauna facuta de o plata tarzie de 30 de zile nu este foarte severa, insa trebuie evitata daca este posibil. Cu cat ramane contul tau “delincvent” cu atat mai in urma o sa ramai, cu atat mai rau va fi efectul negativ asupra scorului de credit. O plata mai tarzie de 60 zile poate cauza dauna mai serioasa decat una de 30 zile, lafel ca o serie de intarzieri de 30 zile.

Evita problema

Daca stii ca vei intarzia cu o plata la cardul tau de credit, fa efortul de a contacta creditorul personal. Daca aceasta problema este prima ta abatere, creditorul poate sa renunte la taxa de intarziere sau nu iti va creste dobanda la rata implicita. Creditorul poate spune si nu, dara daca nu intrebi, vei suferi consecintele platii tarzii.

Uneori, poti rata o plata nu pentru ca nu ai bani, ci pentru ca pur si simplu ai uitat. Este una sa suferi consecintele unei plati tarzii din motivul ca nu ai fonduri suficiente. Insa daca iti permiti sa achiti si totusi suferi consecintele, este ca si cum te-ai impusca in picior.

Un mod bun de a evita problema platilor tarzii este sa faci platile online. Poti seta plati automate pentru o suma care va acoperi suma minima de plata necesara lunar. Probabil poti seta aceste plati automate la creditor sau cu serviciul de plata facturi al bancii tale. Seteaza plata la patru sau cinci zile inainte de data scadenta. In acest fel, poti monitoriza daca plata a fost primita sau nu, vei avea timp sa contactezi creditorul in caz ca ceva nu merge cum trebuie. Tine minte poti suplimenta o plata oricand. Adaugarea de fonduri la suma de plata minima reduce balanta principal si reduce alte taxe in viitor.

Daca te simti complesit de datorii si nu reusesti sa platesti factura la timp, fii sigur ca ai verificat si comparat toate optiunile posibile pentru a iesi din impas.

Afla mai multe despre AXI card

0 comentarii