best live chat
Аnterior Următor

6 greseli cu cardul de credit care iti distrug istoricul de creditare

Este vital sa nu uitam cat de important este istoricul tau de creditare si scorul de credit. Un credit bun nu numai ca iti permite sa fii aprobat pentru cele mai atractive carduri de credit, este vital pentru a primi cele mai mici tarife la un imprumut pentru masina, ipoteca sau asigurari de casa sau masina. Poate sa faca diferenta intre aprobarea casei talede vis sau chiar jobului dorit, pentru ca si proprietarii si angajatorii fac verificari de credit pentru aplicanti.

Din pacate, multi utilozatori fac greseli mari care le strica creditul. Deoarece poate dura ani pana creditul negativ dispare de pe raportul tau de credit, este crucial sa eviti aceste greseli inca de la inceput. Iti prezentam sase greseli facute cu cardul de credit care iti pot strica creditul.

1. Plata tarzie

Cel mai important factor in scorul FICO – cel mai popular scor de credit pe care creditorii il folosesc sa te imprumute – este istoricul de creditare. Reprezinta 35% din scorul tau.

Daca folosesti un card de credit, prima ta prioritate ar trebui sa fie sa iti platesti lunar rata la timp. Desi o rata platita cu cateva zile intarziere nu va dauna mult scorului de credit, intarzierile frecvente vor dauna mai rau. Pe langa asta vei avea de platit si comisioane de intarziere.

Din feriricre exista multe servicii care te ajuta sa platesti la timp. Cei mai multi emitenti de carduri de credit ofera plati automate ca sa se asigure ca nu platesti tarziu niciodata. Poti sa soliciti o data scadenta specifica astfel incat sa ai toate facturile in aceeasi zi lunar. Astfel poti sa platesti facturile odata in fiecare luna in loc sa tii minte multe date de scadenta. In plus, te poti abona la alerte de plata pe email sau mesaj.

2. Plata sub suma minima

Platind doar suma minima pe cardul tau de credit te va afecta financiar, dar sa platesti sub suma minima este si mai rau – mult mai rau.

Ca sa eviti sa fii considerat rau platnic pe un cont de card de credit, nu numai ca va trebui sa iti faci platile la zi, dar platile trebuie sa fie macar minimul de plata necesar, asa cum apare pe factura. Daca plata este sub minim, nu conteaza daca plata a fost efectuata la timp.

3. Neplata

Daca nu platesti timp de 60 de zile creditorii vor incepe sa se intrebe daca vei mai plati. De asta vei observa consecinte mai serioase decat la o intarziere de cateva zile. Dupa doua cicluri de plata ratate, creditorul poate impune o rata de penalizare ridicata pe langa comisioanele de intarziere. Si, desi aceste schimbari in sine sunt costisitoare, creditul tau incepe sa sufere cu adevarat.

O plata care a intarziat mai mult de 90 de zile este foarte nociv scorului de credit si dureaza sapte ani sa dispara de pe raportul de credit. La 120 de zile intarziere, datoria ta va fi vanduta catre o agentie de colectare, ceea ce dauneaza scorului de credit si mai rau.

Daca nu poti plati cardul de credit din orice motiv, ar trebui sa instiintezi creditorul. Poate negociati un plan de plata datorii.

4. Balantele mari

Dupa istoricul de plata, al doilea cel mai important factor in scorul de credit este cat de mult datorezi. Insumeaza 30% din scorul tau FICO. A cheltui toata limita de pe cardul de credit sau daca te apropii, iti va dauna scorului de credit.

In mod ideal va trebui sa ai raportul de utilizare credit – suma datoriilor impartite la creditul tau total disponibil – sa fie sub 30%. Cu cat mai mic este cu atat mai bun va fi scorul tau de credit. Cel mai bun mod de a scade acest raport este sa iti platesti balantele la timp.

5. Prea putine carduri de credit

Un alt mod de a scade raportul de utlizare credit este sa cresti suma disponibila a creditului tau. Daca ai doar una sau doua carduri de credit, si folosesti limitele de credit maxime de pe ele, s-ar putea sa beneficiezi facand un alt card – dar numai daca rezisti tentatiei sa acumulezi si mai multe datorii pe el. Tine minte, ridicarea liniei de credit doar sa adaugi si mai multa datorie iti va scade scorul de credit.

Alege un card standard, fara comision anual cum este AXI card si foloseste-l cam odata pe luna pentru cumparaturi mai mici, cum ar fi un plin de benzina, ceva ce poti plati inapoi total. Asta va tine contul active fara sa adauge la datorii.

In mod asemanator, poti sa ceri o marire a limitei de credit pentru conturile pe care le ai deja. Daca ai platit la timp, ai sanse sa obtii o marire doar prin un telefon dat emitentului si intreband daca este posibil.

Sa nu uiti ca emitentul cardului de credit iti va verifica raportul de credit inainte sa iti aprobe un card de credit nou, insa si pentru o marire a limitei de credit.

6. Anularea cardurilor vechi

Inchiderea unui card de credit iti va ridica raportul de utilizare al creditului, dar inchiderea celui mai vechi cont dauneaza in alt mod scorului tau de credit. Vechimea istoricului tau de credit reprezinta 15% din scorul FICO. In timp ce un cont cu istoric bun ramane pe raportul de credit cam 10 ani dupa ce l-ai inchis, eventual va fi scos si va dauna scorului tau.

Daca nu trebuie sa folosesti un card, ar fi mai bine sa il tii intr-un loc sigur, dar tine contul deschis. Daca acel cont are un comision annual, poti cere sa se elimine taxa, sau poti cere sa fie transferat pe alt card fara taxa anuala.

Nu lasa aceste greseli sa iti strice creditul.

Alege AXI card si ai grija de scorul tau de credit