Dicționar Financiar

Ce este un bancomat?

Un bancomat sau ATM este aparatul bancar de la care putem retrage bani dintr-un cont. Retragerile de bani se fac prin introducerea cardului în bancomat, însă unele bănci oferă și o alternativă. Poți retrage numerar de la un bancomat chiar și fără un card. Pentru aceasta este nevoie să înregistrezi o cerere de retragere în aplicația homebank. Aceasta îți va genera un cod pe care trebuie să-l introduci în bancomat, iar suma solicitată îți va fi eliberată. Atenție însă, prin această opțiune nu vei putea scoate decât o sumă limitată, iar codul generat este valabil o perioadă de timp limitată.

De fiecare dată când realizezi o operațiune la un bancomat, asigură-te că nimeni nu îți poate vedea codul PIN pe care îl introduci. În plus, nu uita să retragi cardul și să iei bani solicitați. Chiar dacă poate părea greu de crezut, nu de puține ori persoanele au retras numerar de la bancomat și, după ce le-a fost eliberat cardul, au plecat fără a mai ridica banii.

Tipuri de bancomate

●     Bancomat clasic - În cadrul acestora poți face doar o parte dintre operațiuni: consultare sold, eliberare numerar, schimbare cod PIN sau eliberare mini extras bancar.

●     Bancomat depunere numerar - Pe lângă acțiunile de la un bancomat clasic, la acesta vei putea să depui bani care îți vor intra direct în contul bancar.

●     Bancomate plată factură - Bancomatele la care poți să-ți plătești factura sunt printre cele mai complexe. Pe lângă toate operațiunile listate la variantele precedente, la acesta vei putea să-ți plătești diverse facturi de utilități publice sau rate.

Comisioane bancomate

În cazul în care vrei să retragi numerar de la un bancomat care aparține de o altă bancă decât cea de la care ai tu cardul, tranzacția va fi comisionată conform contractului. Același lucru se va întâmpla și dacă folosești cardul la un bancomat din străinătate. 
Pentru a evita astfel de comisioane, efectuează cât mai multe plăți direct cu cardul și retrage numerar doar de la bancomatele băncii la care ai deschis cont.