Dicționar Financiar

Ce este Biroul de Credit?

Biroul de Credit este o societate pe acțiuni înființată la inițiativa sectorului bancar românesc. Biroul de Credit a fost înființat în anul 2003 și are ca acționari 20 de bănci.

Biroul de Credit administrează o bază de date în care instituțiile de credit bancare și nebancare (IFN) furnizează informații despre clienți. Pe baza informațiilor stocate sunt furnizate apoi analize ce 

urmăresc capacitatea de rambursare a unui credit și gradul de risc.

Această bază de date poate fi consultată de către bănci, instituțiile financiare nebancare, firmele de asigurări și societățile de recuperare creanțe care încheiat un contract cu Biroul de Credit.

Despre Biroul de Credit

Prin analizele pe care realizează, Biroul de Credit încearcă să elimine creditarea persoanelor care nu își vor putea duce la bun sfârșit contractul de credit. Scopurile principale ale analizelor Biroului de 

Credit sunt:

●     Determinarea gradului de îndatorare: Evaluarea capacității de rambursare a unui împrumut de către solicitant

●     Identificarea și cuantificarea riscului de credit

●     Creșterea nivelului de calitate a creditelor.

Rău platnici la Biroul de Credit

În cadrul Biroului de Credit sunt înregistrate ca și rău platnici persoanele care înregistrează constant întârzieri la plata unui împrumut. Odată înregistrat ca și rău platnic vei rămâne pe această listă timp de 4 ani, chiar dacă ți-ai achitat ulterior toate datoriile. După trecerea a 4 ani de la momentul înregistrării vei fi șters automat din listă.

Din cauza înregistrării ca și rău platnic poți întâmpina probleme în acordarea de credite viitoare. Majoritatea băncilor și instituțiilor financiare nebancare nu acordă împrumuturi noi persoanele de pe lista de rău platnici.

Pentru a vedea care sunt datele pe care Biroul de Credit le are despre tine, poți apela la una dintre următoarele metode:

●     Prin accesarea site-ului Biroului de Credit www.birouldecredit.ro

●     La una dintre băncile sau instituțiile participante.

●     Prin e-mail

●     Printr-o scrisoare trimisă prin poștă. Pentru aceasta opțiune poți descărca un formular de pe site-ul biroului de credit.