Dicționar Financiar

Un card de credit este bucata de plastic emisă de o instituție bancară sau financiară nebancară, care permite proprietarului să realizeze cumărături sau plăți prin intermediul unui credit.

Cardurile de credit funcționează ca și un împrumut, însă cardul este instrumentul prin care poți folosi banii creditați. Banii împrumutați sunt virați într-un cont bancar pe numele tău, iar cardul este legat direct la acest cont.

În România, cel mai folosit tip de card de credit este cel de cumpărături. În România sunt circa 20 de milioane de carduri aflate în circulație, iar aproximativ 3 milioane dintre ele sunt carduri de credit.

Tipuri card de credit

  • Card de cumpărături - Acesta este cel mai întâlnit credit în rândul românilor. În funcție de venituri vei primi o sumă de bani pe un card, pe care o poți folosi pentru cumpărături online și din magazine fizice. 
    Marele avantaj al acestui tip de card este posibilitatea de a eșalona plata în rate egale. În cadrul magazinelor partenere vei putea realiza cumpărături cu plata de până la 24 de rate egale. Totuși, în cazul în care dorești să retragi numerar, cele mai multe carduri îți vor aplica comisioane. Spre deosebire de acestea, AXI Card îți oferă posibilitatea de retrage numerar de la orice bancomat, fără a percepe comision.

  • Fiecare instituție bancară sau nebancară ce emite carduri de cumpărături are propria politică în ceea ce privește eșalonarea plăților în rate egale.
  • Card de credit internațional - Marele avantaj al acestuia este că poate fi folosit în străinătate fără a se percepe taxe sau comisioane suplimentare. Acest tip de card este util în special în timpul vacanțelor, deoarece nu trebuie să îți faci griji că vei rămâne fără bani.

Detalii card de credit

Pentru a putea profita din plin de avantajele unui card de credit îți recomandăm să plătești la timp ratele. În cazul în care vei înregistra întârzieri în plata acestora ți se vor aplica penalizări.

În cazul în care ai un card de cumpărături, utilizează beneficiile de plată în rate egale și eșalonează-ți plata în magazinele partenere.

Cum poți aplica pentru un card de credit

Poți aplica pentru un card de credit la orice bancă sau instituție financiară nebancară ce oferă acest serviciu. Aplicația poate fi transmisă chiar și online, iar printre condițiile cele mai importante este să poți face dovada unui venit constant (salariu, pensie) și să nu ai datorii neplătite. 

Suma pe care o poți obține pe un card de credit este influențată direct de valoarea venitului. Potrivit BNR, gradul de îndatorare nu poate să depășească 40% din venitul tău lunar.

Comisioane card de credit

Cardurile de credit au, de regulă, comisioane de administrare lunară a contului. Acestea vor fi stipulate în contractul pe care îl vei semna în momentul solicitării cardului. Citește cu atenție contractul pentru a vede ce alte taxe îți vor fi aplicate: emitere card, retragere numerar, dobânzi întârziere, dobânzi penalizare.

3rd party

Un card de credit este bucata de plastic emisă de o instituție bancară sau financiară nebancară, care permite proprietarului să realizeze cumărături sau plăți prin intermediul unui credit.

Da, AXI Card oferă clienților două metode pentru autentificarea cu doi factori. O variantă este ePIN - acesta este un cod fix pe care trebuie să-l introduci la fiecare tranzacție online cu AXI Card. Codul ePIN îți este trimis pe numărul de telefon și îl vei introduce după parola 3D Secure. O altă variantă este aplicația mobilă AXI RO - aplicația este disponibilă în Google Play și App Store. În cadrul acesteia poți confirma o tranzacție online prin intermediul unui cod de securitate creat de tine sau prin elemente biometrice: amprenta digitală sau scanarea facială.
Pentru a obține o comparație corectă trebuie ca valoarea DAE a fiecărui credit să fie calculată pentru aceeași sumă creditată și pentru aceeași perioadă de rambursare.
Fiecare client eligibil pentru un card de credit AXI Card va primi suma împrumutată în lei. Nu există posibilitatea ca aceasta să fie primită în valută. Chiar și așa, cu AXI Card poți efectua plăți și tranzacții în străinătate, urmând ca AXI să realizeze schimbul valutar la cursul zilei.