Dicționar Financiar

Descoperirea de cont, cunoscută și sub denumirea overdraft, este o linie de credit pe care o pot accesa persoanele fizice care au un venit constant. De regulă, prin descoperirea de cont poți primi de până la 6 ori salariul tău. Acești bani îi poți folosi de oricâte ori ai nevoie.

Descoperirea de cont poate fi solicitată doar de la banca la care ai contul în care încasezi salariul. În cazul în care banca ta nu are o ofertă pentru acest serviciu, poți să îți muți salariul la o altă bancă.

Menționăm faptul că, la unele bănci, descoperirea de cont poate fi accesată chiar și de pensionari.

Cum aplic pentru o descoperire de cont

Pentru a fi eligibil pentru accesarea unei descoperiri de cont (overdraft) trebuie să îndeplinești o serie de condiții:

  • Vârsta minimă 18 ani;
  • Dovada unui venit constant;
  • Cel puțin 3 luni vechime la locul de muncă actual;
  • Să ai un cont de debit deschis la banca la care soliciți overdraftul.

Dacă îndeplinești condițiile enumerate mai sus, reprezentanții băncii îți vor calcula care este suma la care te încadrezi. Ulterior, această sumă îți va fi transferată în contul bancar.

Trebuie să precizăm că unele condiții pot fi diferite de la o bancă la alta. Spre exemplu, la unele bănci vârsta minimă este de 20 de ani.

Avantaje overdraft - descoperire de cont

  • Nu cheltui, nu plătești - Unul dintre cele mai mari avantaje al unui overdraft este că deși l-ai accesat, dacă nu te atingi de banii respectivi nu ai de plată nimic.

  • Plătești doar pentru cât cheltui - Spre deosebire de un credit clasic la care plătești dobândă pentru toată suma din momentul în care ai semnat contractul, la overdraft vei achita dobânda doar pentru suma cheltuită. Astfel, chiar dacă tu ai o descoperire de cont de 10.000 de lei, dacă ai cheltuit doar 1.000 de lei vei plăti dobândă doar pentru această sumă.
  • Accesibilitate - După ce ți-a fost aprobată descoperirea de cont vei putea accesa banii în orice moment, fără a fi nevoie să mai faci alte solicitări către bancă.

Cum se folosește un overdraft

Pentru a beneficia din plin de avantajele unei descoperiri de cont nu este necesar să cheltui toți banii deodată. Suma accesată poate fi fondul tău de rezervă pentru momentele în care apar cheltuieli neprevăzute sau pentru lunile în care cheltuielile îți depășesc veniturile. 
Practic, este recomandat să cheltui din descoperirea de cont doar după ce ți-ai epuizat fondul de venituri.

Overdraftul este ideal și pentru a avea un fond de rezervă în concedii. Astfel nu va trebui să îți faci griji pentru că rămâi fără bani și vei putea să profiți din plin de zilele libere. În plus, chiar dacă overdraftul poate accesat doar în lei, prin intermediul cardului poți face plăți și în străinătate. Banca va efectua schimbul valutar automat, fără a fi nevoie ca tu să faci alte tranzacții sau operațiuni.

3rd party

Descoperirea de cont, cunoscută și sub denumirea overdraft, este o linie de credit pe care o pot accesa persoanele fizice care au un venit constant. De regulă, prin descoperirea de cont poți primi de până la 6 ori salariul tău. Acești bani îi poți folosi de oricâte ori ai nevoie.

Cu AXI Card poți efectua retrageri de numerar și la bancomatele din străinătate. În plus, poți realiza și plăți la comercianții din străinătate sau la cumpărături online.
Da, produsul de creditare AXI Card este oferit de instituția financiară nebancară Access Finance. AXI Card funcționează ca și o linie de credit, astfel că tu vei plăti rate doar după ce începi să cheltui din banii alocați.
Dacă facem o retrospectivă a ultimelor creșteri ale salariului minim pe economie putem observa că tendința de creștere este de o dată pe an. De regulă, la salariul minim pe economie crește la începutul anului, de la 1 ianuarie.