Dicționar Financiar

Portofelul electronic este aplicația prin care poți efectua plăți prin intermediul telefonului sau a unui smartwatch. 

Pentru a putea realiza astfel de tranzacții, portofelul electronic/digital trebuie să stocheze datele unui card bancar. Într-un portofel electronic pot fi introduce mai multe carduri de debit/credit.

Tipuri de portofele electronice

În cele ce urmează îți vom prezenta cele mai populare tipuri de portofele electronice. Toate portofelele listate mai jos sunt disponibile pentru utilizatorii din România.

  • Google Pay - Portofelul digital de la Google este disponibil atât pe dispozitivele Android, cât și iOS. În cadrul acestuia vei putea stoca și cupoane de reduceri, bilete de avion, bilete la cinema sau chiar și biletele pentru mijloacele de transport în comun.
  • Apple Pay - Acest portofel electronic poate fi folosit doar pe dispozitivele cu sistem iOS (Iphone, Apple Watch).

  • Samsung Pay - Aplicația poate fi folosită și pe smartwatch-urile Samsung. 
  • FitBit Pay - Acesta este disponibil doar pentru smartwatch-urile de la FitBit. După ce ai instalat și setat portofelul electronic FitBit Pay poți face plăți online doar prin apropierea ceasului de un terminal POS.

Cum plătesc cu un portofel electronic

Primul pas este să îți instalezi aplicația pe care dorești să o folosești. Introdu datele unui card bancar, toate plățile vor fi realizate prin acesta. În momentul în care dorești să plătești trebuie doar să apropii ceasul/telefonul de terminalul POS. La unele portofele electronice (în special cele de pe smartwatch) este necesar să intri în aplicație și să introduci codul PIN.

Portofelele electronice de mai sus efectuează tranzacții în siguranță și sunt ușor de folosit. Dacă folosești un portofel electronic nu va mai fi nevoie să ai cardul bancar la tine, toate plățile le poți face cu telefonul sau ceasul.

Avantajele unui portofel electronic

  • Securitate - Toate tranzacțiile sunt securizate, iar banii și datele tale sunt în siguranță.
  • Confort - Nu este necesar să ai la tine cardurile pentru putea face o plată. În portofelul electronic poți introduce mai multe carduri, iar înainte de a face o plată poți alege care este cardul cu care vrei să plătești.
  • Istoric tranzacții - Poți consulta oricând care sunt tranzacțiile pe care le-ai realizat.
  • Notificări - Poți opta să primești o notificare după fiecare plată realizată.
Fiecare utilizator care deține AXI Card poate să solicite un extras de cont din profilul clientului. Mai mult, clienții pot solicita acest document pe hârtie sau prin e-mail.
Extrasul de cont este un document confidențial și poate fi solicitat de oricâte ori ai nevoie. Deoarece în cadrul acestuia sunt trecute și date personale, îți recomandăm să nu îl lași la întâmplare.
Persoanele care aplică pentru AXI Card nu au nevoie de un garant. Solicitanții trebuie doar să completeze cererea de credit online și să îndeplinească cerințele enumerate.