- Home
- Blog
- Card de credit
5 Mituri despre cardurile de credit care nu se invechesc
A evalua solvabilitatea unei personane se poate data pana in 1899, cand Equifax (numit original Retail Credit Company) tinea o lista cu o serie de factori care sa determine probabilitatea clientilor de a plati datoriile. Insa, cardurile de credit nu au aparut pana in 1950, si scorul FICO cum este cunoscut azi nu a fost introdus pana in 1989.
Datorita acestor diferente, multi consumatori pastreaza mituri daunatoare despre cardurile de credit. Sa enumeram in cele ce urmeaza cinci dintre aceste mituri si sa aflam cum sa iti imbunatatesti scorul de credit.
Mitul #1: A inchide carduri nefolosite este bine pentru credit
Iti amintesti cand United Colors of Benetton erau la moda si oamenii faceau cumparaturi acolo mereu? Sa mergem inainte cu 10 ani; oamenii nu mai cumpara de acolo, si daca ai fi tu te-ai gandi sa iti inchizi cardul de credit pentru acest magzin. Nu te grabi! Daca inchizi acel card vechi poate face mai mult rau decat bine scorului tau de credit.
Vechimea istoricului tau de creditare contribuie 15% la scorul FICO. Daca acel card de credit este si cel mai vechi, inchiderea lui va scade vechimea medie a conturilor tale si iti poate dauna la scoring. Asta este mai ales adevarat cand este o pauza de mai multi ani intre cel mai vechi si al doilea cel mai vechi card al tau. Alt punct de luat in considerare este ca, atunci cand inchizi un card de credit iti reduci suma de credit valabila. Asta iti scade rata de utilizare a creditului, care inseamna 30% din scorul tau FICO.
Ce este de facut?: Tine cardurile de credit vechi deschise, in special cand sunt cele mai vechi pe care le detii. Doar fii sigur ca ai platit eventualele taxe anuale si ca nu esti tentat sa cheltui peste masura.
Mitul #2: Sa tii balanta pe un card de credit este bun pentru credit
Suma datorata catre creditori inseamna 30% din scorul tau FICO. Cu cat este mai mic raportul utilizarii creditului (suma datorata comparata cu creditul total), cu atat mai bun este scorul tau. Asta inseamna ca, daca poti evita sa detii balanta probabil ar trebui sa faci asta mereu. Insa, folosirea responsabila a cardului de credit iti permite sa cumperi bunuri de valoare mai mare, cum ar fi electrocasnice sau laptop, produse pe care nu le poti plati in intregime. Deci, uneri va trebui sa ai balanta pe cardul de credit. Cand se intampla asta, creditorii te sfatuiesc sa iti tii raportul de utilizare al creditului sub 30% - cu cat mai mic cu atat mai bine. Pastrand un raport de utilizare credit mic demonstreaza ca este mai probabil sa iti platesti datoriile care iti afecteaza scorul de credit.
Ce este de facut?: Achita balanta de pe cardul tau de credit lunar in intregime pe cat este posibil. Cand nu poti sa faci asta, incearca sa tii raportul de credit la datorie sub 30% pe toate cardurile tale de credit.
Mitul #3: Platind factura de mobil iti creste scorul
Desi unii operatorii de telefonie mobila pot face o verificare de credit inainte sa iti aprobe o finantare, te-ai gandi ca la randul lor ca acesti operatori raporteaza (sau ar trebui…) platile tale facute la timp, inapoi la biroul de credite. Platile la companiile de servicii, cum ar fi operatorii de telefonie mobila, companiile de electricitate sau gaz, nu sunt raportate catre biroul de credit.
Ce este de facut?: Sa nu iti faci abonament la mobil crezand ca o sa cresti scorul de credit. Continua sa iti platesti facturile la mobil (si alte facturi!) regulat si la timp. In cazul in care, contul tau de mobil ajunge la colectare, operatorul de telefonie mobila va raporta cu siguranta istoricul tau la biroul de credite.
Mitul #4: Alegerea unui card popular te va beneficia
In 2016 un studiu al 20,206 utilizatori de carduri de credit facut de J.D. Power, a descoperit ca cel putin 1 din 5 detinatori de carduri de credit au un card care are comisioane sau beneficii care nu sunt aliniate cu obiceiurile lor de cumparare.
In cursa pentru recompense mai bune si mai mari, 20% dintre detinatorii de carduri de credit raman cu un card care nu se potriveste nevoilor lor si ar castiga mai mult de pe urma altui card cu recompense sau poate unul care nu ofera deloc recompense si are dobanda mai mica. Un exemplu din acest studiu: Unul dintre motivele pentru care detinatorii de carduri de credit co-brand-uite cu linii aeriene par a detine cardul gresit, este ca acesti oameni nu cheltuie minimul necesar de $500 pe luna ca sa castige destule recompense sa acopere comisionul anual de $75.
Ce este de facut?: Nu vrei sa urmaresti multimea cand alegi un card de credit. Aduna-ti toate cardurile si vezi daca nu cumva este timpul sa gasesti un card nou care este mai potrivit modului tau de viata. Incearca sa gasesti cardul care este potrivit stilului tau de viata.
Mitul #5: Exista doar un singur scor de credit
Acel scor de credit gratuit pe extrasul tau de card de credit s-ar putea sa nu fie acelasi verificat de un creditor care iti verifica aplicatia pentru o ipoteca sau un imprumut. Stiai ca exista peste 50 tipuri diferite de scor FICO? Creditorii au multiple optiuni din care sa aleaga depinzand de industrie si preferinta catre biroul de creditare.
Ce este de facut?: Daca primesti un scor de credit gratuit pe cardul de credit, verifica intai cu emitatorul cardului daca acel scor este FICO si ce fel de scor FICO este. Asta te va ajuta sa stii daca poti sau nu sa faci o comparatie cu unul folosit de alt creditor. Deasemenea, intreaba creditorul daca iti poate da un suma medie in care te-ai incarda pentru un imprumut.