AXI CARD - Fapte surprinzatoare despre cardurile de credit

Fapte surprinzatoare despre cardurile de credit pe care nu le stiai.

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 03.04.2017
blog-views-icon 3152

Banii cash sunt pe cale de disparitie. Sa traiasca “plasticul”. Fie ca le iubim sau nu le suportam, probabil fara ele nu ne-am descurca. In 2012, valoarea totala a tranzactiilor cu cardul de credit numai in SUA a fost de $2.48 trilione de dolari. In acelasi an, doua treimi din vanzarile directe au fost facute prin card de credit, numai 27% au fost efectuate cu cash.

Cardurile de credit sunt peste tot. Sunt folosite pentru orice fel de achizitii si sunt aici sa ramana. Deci, este spre binele nostru sa invatam putin despre ele. Mai jos gasesti cateva fapte surprinzatoare pe care nu le stiai despre cardurile de credit.

Cardul tau de credit nu are o data de expirare

Da, stiu ce spune pe cardul tau de credit, dar in realitate il poti folosi si dupa expirare. Ai observat vreodata cum numarul de pe cardul de schimb este acelasi? Data expirarii de pe cardul tau are doua motive. In primul rand, este o estimare a duratei de viata a cardului si ii ofera emitentului o data cand sa iti trimita alt card. In al doilea rand, este folosit online pentru achizitii pe telefon cand comerciantul nu iti poate vedea cardul. Intraband de data de expirare permite comerciantului sa confirme ca tu esti detinatorul cardului si ca esti in posesia lui.

Sunt destule carduri de credit in circulatie sa inconjoare pamantul de peste 3.5 ori

Potrivit rapoartelor financiare ale celor mai mari trei companii de credit din lume, au fost in jur de 1,635 milioane de carduri de credit in circulatie in 2013: Visa avea 800 de milioane, Master Card 731 de milioane si American Express 104 de milioane. Daca ai pune toate aceste carduri unul langa altul, ai putea sa te intinzi pe 86,981 mile, echivalentul a 3.5 calatorii in jurul pamantului.

Sears este unul dintre fondatorii “plasticului”.

Este greu de crezut azi, dar Sears a fost candva comerciantul de aur al Americii. Sosirea catalogului Sears era o zi speciala in multe gospodarii si catalogul de Craciun era parca luat din visele copiilor.
Sears a creat primul card de credit de retail in 1911. Cardul a ramas in functiune pana in 2003, cand Citigroup a cumparat cardul Sears si lista de membrii. Sears a lansat si cardul Discover. A fost anuntat in timpul Super Bowl din 1986. Asta se intampla la un an inainte ca American Express sa isi lanseze primul card, cand MasterCard si Visa controlau intreaga piata de carduri de credit.

Primul card de credit putea fi folosit doar in restaurantele din New York

In 1950, Frank McNamara, directorul Hamilton Credit Corporation, a fondat Clubul Cardului Mesenilor: primul card care putea fi folosit in multiple locatii. El a avut inspiratia de a pune bazele unei companii de card de credit dupa ce servise un un pranz business la Major’s Cabin Grill, un restaurant popular din New York. Inainte sa mearga la restaurant, si-a schimbat costumul si si-a uitat portofelul in costumul de acasa (cel putin asta era scuza) Cand si-a dat seama ca a uitat portofelul, s-a gandit cat de folositor ar fi sa aibe un card cu care sa plateasca in loc de cash.

Stiu, nu are nici un sens. Ar fi avut aceeasi problema chiar daca avea card de credit deoarece ar fi fost tot in portofel, dar asa este povestea. In orice caz, Clubul Mesenilor a fost un success imediat. Desi se putea folosi numai in 28 de restaurante si doua hoteluri, a devenit un simbol de statut printre elita de corporatisti din New York, si a crescut la 10,000 de membri in primul an.

Primul card de credit pentru uz general a fost trimis ca junk mail

In 1958, Joseph P. Williams, un angajat al Bancii Americii, a avut ideea minunata de a trimite prin posta 60,000 de carduri de credit reale ale Bancii Americii, la oameni din Fresno si California. Cardurile, care erau facute din hartie si aveau o limita de $300 de dolari si au fost complet nesolicitate. Pana in Octombrie 1959, William a reusit sa distribuie 2 milioane de carduri de credit peste tot in California. Din pacate pentru William si Banca Americana, 20% dintre conturile de credit au devenit frauduloase, ceea ce a insemnat ca Banca Americii a pierdut $8.8 milioane dupa lansarea noului card si William si-a pierdut locul de munca. Azi, a trimite carduri de credit nesolicitate prin posta este ilegal, desi a trimite aplicatii aprobate in prealabil este perfect in ordine.

Companiile emitente de carduri de credit cheltuie in jur de $80 sa te aibe ca si client

Cardurile de credit cheltuie in medie $80 dolari pentru costuri de marketing si administrative pentru fiecare client nou, potrivit raportului Database Marketing Institute din 2014. Atata timp cat clientii isi pastreaza cardul de credit, companiile emitente nu se supara. Fiecare client produce un revenue mediu de $120 dolari pe an.

In 2012, 40% din gospodari au depins de cardul de credit pentru a face plati pentru dependinte.

Deja stiai porbabil, Americanii sunt dependenti de carduri de credit, dar probabil nu ai stiut cam cat de mult depindem de “plastic”. Potrivit Demos’ 2012 National Survey despre datoriile cardurilor de credit la gospodarii cu venit mic si mijlociu, 40% dintre gospodari au folosit cardul sa plateasca chiria, ipoteca, facturi, utilitati, asigurare si alimente. Nu pentru ca vroiau sa castige puncte dar pentru ca nu aveau destui bani sa isi achite cele mai fundamentale costuri de trai.

Raspunderea ta maxima pentru uzul neautorizat al cardului de credit este de $50 per card.

Legea Facturarii de Credit Corecte (Fair Credit Billing Act, sau FCBA), stabileste o limita de raspundere asupra cardurilor tale de credit de $50 dolari, indiferent de cat fura hotii din contul tau. Devine si mai interesant. Daca tranzactiile frauduloase au fost facute dupa ce iti declari cardul pierdut sau furat, nici macar nu esti responsabil pentru cei $50. Insa, daca este cardul de debit cel furat si nu il declari imediat esti pierdut.

Primele doua cifre din numarul de identificare al cardul tau de credit identifica industria care a emis cardul.

In cazul in care cardul tau de credit incepe cu 1 sau 2, a fost emis de o linie aeriana. Numarul 3 este pentru companii din industria de turism sau divertisment; Toate cardurile American Express sai Diners Club incep cu 3. Numerele 4 si 5 sunt institutii bancare. Daca incepe cu 4 ai un card Visa. Numarul 5 este pentru MasterCard. Numarul 6 este pentru comerciant si banca; 7 este pentru card de petrol; 8 este pentru companii de telecomunicare; si 9 pentru atributii nationale.

Poti valida un card de credit prin simpla adunare a numerelor de pe card

Folosing algoritmul Luhn, cu o simpla verificare a sumei poti verifica valabilitatea cardului tau de credit. Asa functioneaza. Pornind de la dreapta dubleaza fiecare al doilea numar de pe card. Acum, aduna cele pe care nu le-ai dublat cu cele dublate. Daca ai un numar din doua cifre ca 15 trebuie sa folosesti suma lor. De exemplu, 15 este 1+5=6. Daca suma totala se poate imparti cu 10 este un numar valid. Aceasta metoda protejeaza numai impotriva erorilor accidentale, cum ar fi dictarea numerelor prin telefon. Nu a fost conceputa sa protejeze impotriva atacurilor criminale sofisticate.

40% din toate fraudele financiare se leaga de “plastic”

Conform unui raport facut de LexisNexis in 2013, 40% a pierderilor totale din cauza fraudei sunt asociate cu carduri de debit si credit. In 2012 au fost 12.6 milioane de victime si in total $ 21 milioane dolari, deci fraduda de carduri de credit a fost o afacere de succes in 2012.

Fermierii au inceput dependenta noastra decarduri de credit si debit

Comunitatile de fermieri de la sfarsitul secolului 19 inceputul secolului 20, se bazau pe creditul oferit de magazinul universal local din cauza naturii sezoniere a veniturilor lor. Cu cat o comunitate era centrata in jurul fermelor, cu atat mai mult depindeau de credite. Managerul magazinului inregistra intr-un registru cat avea de plata fiecare client. Cu cresterea populatiei, a tine o evidenta a imprumuturilor a devenit din ce in ce mai grea. Magazinele dadeau clientilor carduri de credit, care au fost facute initial din carton, fiind o metoda de identificare a conturilor lor.

Afla mai multe despre AXI card

0 comentarii