Cât costă un credit: Dobândă și rată în 2024

Cât costă un credit: Dobândă și rată în 2024

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 20.02.2024
blog-views-icon 157

Anul 2024 nu vine cu vești bune pentru persoanele care vor să aplice pentru un credit. 

Începutul anului a adus modificări pe piața creditelor. Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României s-a întrunit pe 10 ianuarie și a decis să majoreze rata dobânzii de politică monetară. Pe lângă aceasta, în cadrul ședinței s-a majorat și rata dobânzii pentru facilitarea de creditare și s-a menținut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii. 

„Majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023. Majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută, de la 5,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023. Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, sunt deciziile pe care BNR le-a luat în cadrul ședinței. 

Rata dobânzii de politică monetară este legată direct de creditele în lei. Astfel, în urma majorării acesteia, este de așteptat să se înregistreze o creștere a dobânzilor la ratele în lei. Această creștere poate influența creditele acordate de bănci, dar și de instituții financiare nebancare. Principalele persoane afectate sunt cele care au credite cu dobândă variabilă. 

Cum poți aplica la un credit în 2024

Procesul de aplicare pentru credite de nevoi personale nu se schimbă în noul an. Fiecare bancă și instituție financiară nebancară impune propriul set de cerințe. O regulă general valabilă este că doar persoanele care au împlinit 18 ani pot aplica pentru un credit. Pentru a avea șanse trebuie să poți face dovada unui venit constant. Practic, pe baza venitului lunar se stabilește suma pe care o vei putea primi. Potrivit BNR, gradul maxim de îndatorare în 2023 rămâne la același prag, de 40%. „Nivelul maxim al gradului de îndatorare este de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar”, se arată în Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 17/2012

Ca și exemplu, dacă ai un venit net lunar în valoare de 4.000 de lei vei putea accesa un credit la care nu poți plăti rate lunare mai mari de 1.600 lei. 

De ce să alegi o linie de credit

Liniile de credit au avantajul de a putea fi folosite de oricâte ori ai nevoie. Vei avea mereu banii în cont și vei putea să-i utilizezi fără a face cereri sau solicitări de plată. Acest tip de credit rapid este întâlnit la bănci (cardurile de cumpărături), dar și la IFN. Un exemplu în acest sens este AXI Card. Acesta poate fi solicitat și de persoanele care sunt înregistrate la Biroul de Credit și au un istoric negativ. Pentru a solicita un împrumut sub forma unei linii de credit trebuie doar să accesezi axi-card.ro. Aici vei putea completa o cerere de creditare online. Durata de completare este de doar câteva minute și nu trebuie să stresezi de ce documente sunt necesare. În cadrul acesteia nu trebuie să furnizezi adeverință de salariu, extras de cont sau alte dovezi pentru venitul tău lunar. Singurele informații solicitate sunt numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail și codul numeric personal. Practic, prin CNP se vor efectua verificări în baza de date ANAF și Biroul de Credit pentru a-ți analiza situația. 

Aplică pentru creditul AXI Card și prin alte metode. Compania îți oferă ca și variante aplicarea prin telefon și prin e-mail.

După ce datele tale au fost verificate ți va transmite răspunsul. În cazul în care acesta este negativ nu vei mai putea aplica la AXI Card în următoarele 6 luni. Dacă creditul ți-a fost aprobat, se va trece la semnarea contractului și la trimiterea cardului către tine. Livrarea cardului se va face prin curier la domiciliul tău. Imediat după ce ai primit cardul vei putea să începi să-l folosești. 

Avantajul unei linii de credit este că tu vei putea să refolosești banii de mai multe ori în perioada de creditare. Astfel, sistemul este următorul: folosești bani, îi returnezi într-una sau mai multe rate și apoi poți să-i folosești din nou. Spre deosebire de un credit clasic, la linia de credit nu trebuie să plătești rate lunare dacă nu folosești banii. În cazul în care nu folosești AXI Card nu vei avea nimic de plată. Cardul poate fi folosit pentru orice plăți dorești. Poți face plăți online, la POS-urile din magazine, dar și în străinătate. Unul dintre avantajele majore constă în faptul că poți să și retragi bani de la bancomate. În plus, nu ți se va aplica niciun comision pentru această acțiune. 

Dobândă, comisioane și penalizări 

La fiecare credit se aplică o dobândă pentru a se stabili care este suma pe care trebuie să rambursezi. Pentru un card de credit AXI cu o limită de credit de 1.000 RON, dobânda lunară fixă este 5,9%, dobânda anuală fixă este 70,8% (DAE 85,04%), iar valoarea totală plătibilă este 1.059 RON/lună, dacă clientul utilizează integral limita de credit la un POS din România, dar nu în numerar, pe data de 1 a lunii și o rambursează integral la data de 5 a lunii următoare datei utilizării; perioada de plată este cuprinsa intre 1-5 a fiecarei luni. 

Contractul de credit se încheie pentru o perioadă de 5 ani.

În fiecare lună AXI Card te va informa care este valoarea pe care trebuie să o achiți. Ai la dispoziție o perioadă de 5 zile să faci plata. Ratele lunare se achită la începutul fiecărei luni, în perioada 1-5. Dacă nu reușești să achiți la timp rata și se vor impune penalizări. Acestea sunt aplicate pentru fiecare zi de întârziere. Chiar dacă poate nu ți se pare o penalizare foarte mare, trebuie să iei în calcul că aceasta nu este singura penalizare. Dacă nu îți achiți obligațiile contractuale vei fi înregistrat și în Biroul de Credite. Odată ajuns pe lista datornicilor, vei putea să accesezi un credit mult mai greu. Majoritatea băncilor și instituțiilor financiare nebancare evită să acorde un credit celor înregistrați în Biroul de Credit. 

Pentru a putea să-ți administrezi creditul eficient poți folosi contul online AXI Card. În plus, poți descărca și aplicațiile mobile. Acestea sunt disponibile pe telefoanele cu sistem de operare Android și iOS. Accesează Google Play sau App Store, descarcă și instalează aplicația AXI RO. În cadrul contului vei putea să-ți administrezi mult mai ușor creditul. Aici vei avea istoricul tranzacțiilor, vei putea verifica soldul cardului sau să generezi un extras de cont. 

În cazul în care observi o tranzacție suspectă poți să acționezi rapid și să-ți blochezi cardul din contul online sau din aplicație. Prin intermediului contului ai posibilitatea să-ți blochezi și parțial cardul. Asta înseamnă că poți interzice anumite tipuri de operațiuni care să fie realizate cu AXI Card. Și aceasta este o măsură care sporește securitatea cardului tău. 

Credit AXI Card este inclus în categoria linie de credit. Poți aplica în doar câteva minute iar apoi îți va fi livrat la cardul la domiciliu. Pe acesta se va afla suma de bani care ți-a fost aprobată. Durata contractului este de cinci ani. În acest timp poți să folosești banii și, după ce ai plătit ratele, să refolosești banii din cont. Nu trebuie să faci alte solicitări, pur și simplu folosești banii când ai nevoie, iar la începutul fiecărei luni plătești ratele aferente sumei cheltuite.  

0 comentarii