- Home
- Blog
- Educație Financiară
6 greseli legate de bani
Si daca ai avea mai multi bani…? Ce ai face cu ei? Ti-ar ajunge sau pana la urma tot acolo ajungi? Sa nu ai suficient.
Multi oameni stabilesc o anumita suma de bani considerata ca fiind suficienta pentru tot ce isi doresc, insa…si daca ajung la acel nivel constata ca tot nu este de ajuns. Ca trebuie si mai mult!
De ce oare?
- Sa fie lacomie, cheltuit din impuls, slaba organizare a bugetului?
- In ziua de astazi totul se invarte in jurul consumului, sa cumparam cat mai mult. Exagerat chiar. Cumperi ca e la oferta, cumperi ca are si colegul, cumperi pentru ca asa face toata lumea, dar de multe ori iti dai seama ca lucrurile achizitionate nu le folosesti.
Acum, haide sa vedem cele mai intalnite 6 greseli legate de bani!
1. Nu iti faci un buget
- Daca ai un buget facut, iti este mult mai usor sa tii sub control situatia ta financiara.
- Stii de ce suma dispui, unde si cat sa aloci pentru cheltuieli, pornind de la cele mai importante (rate banci, chirii, utilitati, mancare, transport), pana la cele neesentiale (distractii, plimbari, shopping etc.).
- Daca ai bugetul planificat, cunosti din timp cum sa te organizezi sa ai bani pentru o vacanta, o investitie, cat te poti imprumuta la nevoie, cat poti economisi, unde sa reduci etc.
2. Nu ai o evidenta a cheltuielilor anterioare
- Daca te regasesti printre pasionatii de shopping si esti predispus sa faci cheltuieli pe baza de impuls, atunci trebuie neaparat sa faci o lista cu achizitiile din luna respectiva, sa nu faci gaura in buget.
- Daca luna asta ai cumparat un cuptor cu microunde, ai rabdare pana luna viitoare de exemplu, la alt salariu, sa cumperi si telefon nou…
- Lasa putin timp intre achizitiile mai importante si gandeste-te de doua ori inainte daca ai cu adevarat nevoie de acel lucru sau nu.
- Fiind atent la modul in care cheltui banii si pe ce anume te ajuta sa faci diferenta intre a vrea si a putea. Nu te indatora pentru lucruri de care nu ai nevoie, fii chibzuit, organizat si atent la achizitii necesare versus achizitii pe baza de oferte, emotii si impuls.
3. Datorii pentru cumparaturi?
- Daca ai un card de credit, foloseste-l intelept pentru ocazii cu adevarat necesare.
- Stabileste-ti niste limite, pentru ca fiecare ban cheltuit are pretul sau. Fie ca vorbim de dobanzi, fie ca vorbim de munca depusa pentru a-l face, iar munca egal timp. Timp din viata ta.
4. Consumi mai mult decat produci?
- Adapteaza cheltuielile si dorintele la bugetul tau. Nu te compara cu cei care au mai mult decat tine si afiseaza acest lucru. Compara-te cu tine.
- Nu este cazul sa te indatorezi peste masura sa ai ultimul tip de telefon, ca asa e la moda, nimeni nu iti plateste datoriile, doar tu.
- E ok sa visezi si sa tinzi spre mai mult, dar sfatul este sa ramai totusi si cu picioarele pe pamant. Fa lucrurile pas cu pas.
- Incearca sa economisesti, astfel incat sa ai momente de rasfat din cand in cand, dar fara sa afecteze bugetul si fara sa ramai apoi inglodat in datorii.
- Nu cheltui si nu te indatora mai mult decat poti duce. Calitatea vietii este pe primul loc. Vezi pentru ce se merita sa muncesti sau nu.
5. Nu faci economii
- Putin ai putin cheltui, mult ai, mult cheltui. Si niciodata nu ai suficient. Si nici nu esti pregatit pentru situatii neprevazute!
- De multe ori credem ca nu avem suficient ca sa economisim. Si totusi, cu cat ne cresc veniturile, exponential ne cresc si cheltuielile.
- Oare, daca ne cresc veniturile si ramanem oarecum la acelasi stil de viata, nu ar trebui sa avem si ceva pus la “pusculita”?
- Legat de economisire, nu te astepta la sume foarte mari. Orice ban pus deoparte insemna economie. Nu conteaza valoarea, conteaza sa fie ceva pe plus. Lunar. Pentru ca se aduna.
- Totodata este foarte important sa iti intre in reflex acest obiceiul de a economisi, astfel incat sa fie parte din viata ta si a familiei tale. Sa fie ceva facut automat, sa nu presupuna efort.
Citeste si: Ziua cu zero cheltuieli
6. Nu tii cont de datorii
- Cea mai mare greseala in relatia cu banii este ignorarea datoriilor. Ele nu dispar decat daca sunt achitate. Si daca nu sunt platite, se aduna si se maresc. Deci, cat mai putine datorii. Si in caz ca sunt necesare, mare atentie sa fie platite la timp.
- Fa tot posibilul sa nu ai niciun fel de datorii. Si daca le faci, fa-le in asa fel incat sa fie usor sa le duci. Sa nu te impovarezi peste masura si sa iti afecteze viata.
Toate aceste greseli au solutii. Prima: fa-ti un buget! Planifica pe ce anume chetui banii!
Citeste si - GHID Card de CREDIT: click aici!
AXI Card: pana la 3000 RON, pentru cheltuieli urgente sau pentru bani intre salarii! Lunar!
- Poti sa faci cumparaturi in orice magazin sau online, sau poti retrage numerar de la orice bancomat din Romania, fara sa platesti comision de retragere;
- Poti solicita cardul de credit AXI Card online prin completarea unui formular simplu, dupa care te vom suna cu detalii; sau ne poti suna la telefon 031 90 33 si te ajutam noi
- Fara comisioane pentru emitere si administrare card;
- Fara comision pentru retrageri de numerar de la bancomate in Romania;
- Livrare gratuita a cardului de credit la adresa furnizata de tine;
- SMS gratuit pentru tranzactiile efectuate si sumele datorate;
- Acces online la profilul personal de client, extras de cont si plati;
- Servicii non-stop pentru client – asistenta tehnica.
Solicita AXI Card: cardul de credit cu limita de pana la 3000 RON.