- Home
- Blog
- Educație Financiară
Cheltuieli impulsive versus cheltuieli inteligente
Cheltuieli impulsive versus cheltuieli inteligente - unul dintre obiectivele noastre daca vrem sa invatam cat mai bine lectia cumpatarii, trebuie sa fie acela de a ajunge de la stadiul de cumparator impulsiv, pe baza de emotie, la acela de cumparator constient, rational si asumat, inteligent.
Trebuie sa inveti sa alegi: sa cheltui bani pe lucrurile care sunt importante pentru viata ta, taind maxim cheltuielile pentru lucrurile care sunt mai putin importante, sa poti decide constant cand cumperi ceva, daca e moft sau necesitate, daca merita pretul sau nu, daca merita investitia sau nu, care este gradul de utilitate pentru tine.
Alegeri asumate!
- De mentionat ca aceasta alegere de a cumpara sau nu, trebuie sa fie asumata. Sa vrei sa faci asta. Sa nu aduca sentimente de frustrare.
- Rasplata. Sentimentul pe care il ai atunci cand ai strans primul fond de rezerva, de exemplu, de 1000 de RON, si apoi cand reusesti sa pui deopare, 2 salarii sau 3 salarii este unic. E sentimentul libertatii. Stii ca daca maine iti pierzi locul de munca, apare o situatie neprevazuta, apare o situatie medicala, ai o sursa de bani ca sa rezisti, pana gasesti altceva de munca sau pana treci de impasul financiar.
- Efort mic, dar constant. Si cand te gandesti ca cu mici economii si planificare, mers la cumparaturi cu lista, cumpatare si stapanire de sine, poti atinge aceste rezultate, chiar se merita.
- Partea buna este ca facand acest lucru constant, mintea se obisnuieste, intra in reflex aceasta planificare de buget si gestionare inteleapta a resurselor.
- Pana la urma, a deveni cumparator constient inseamna sa ai tu controlul asupra banilor si nu invers. Inseamna sa poti spune nu si sa alegi daca un lucru merita sau nu banii tai. Daca merita pana la urma munca si timpul tau.
Citeste si: Relatia ta cu banii? Cum sa fii mai responsabil financiar!
Este normal sa iti doresti si mici placeri la shopping. Toti vrem si facem asta, dar sa o facem controlat. Cum?
- Stabileste un buget pentru cheltuielile impulsive. Bugetul pentru mofturi, mici placeri, bani alocati pentru tine, fara sa afecteze grav bugetul lunar.
- Bugetul prestabilit pentru aceste mici mari placeri te va ajuta sa scapi de sentimentul de vinovatie si te va invata ceva nou in planificarea bugetului si in atingerea echilibrului financiar – sa te limitezi la o anumita suma.
- Cheltuielile impulsive sunt asociate cu o doza de vinovatie, iar aceasta vinovatie favorizeaza repetitivitatea si astfel ramai intr-un cerc vicios.
- Cu cat te simti mai prost ca ai cheltuit banii aiurea, cu atat vei fi mai tentat sa repeti cumparaturile.
Observa cand faci cheltuieli din impuls? De ce? Unde? Ce le declanseaza?
Aloca timp sa iti intelegi comportamentul de cumparare, ce anume il stimuleaza, ce simti? Pune-ti urmatoarele intrebari:
- Cand cheltuiesc impulsiv?
- Ce determina aceasta stare?
- Am fost asa mereu?
- Ce sentimente am la shopping?
- Ce nevoi emotionale se ascund in spatele comportamentului impulsiv?
Cine se aseamana se aduna.
- Este mult mai usor sa eviti cheltuielile impulsive, daca ai un anturaj cu un comportament de cumparare rational. Si viceversa este valabil.
- Pana si cel mai rational si inteligent om, daca sta langa cheltuitori incurabili, va avea tendinta sa cheltuiasca mai mult. Sa faca ce face grupul.
Citeste si - GHID Card de CREDIT: click aici!
AXI Card: pana la 3000 RON, pentru cheltuieli urgente sau pentru bani intre salarii! Lunar!
- Poti sa faci cumparaturi in orice magazin sau online, sau poti retrage numerar de la orice bancomat din Romania, fara sa platesti comision de retragere;
- Poti solicita cardul de credit AXI Card online prin completarea unui formular simplu, dupa care te vom suna cu detalii; sau ne poti suna la telefon 031 90 33 si te ajutam noi
- Fara comisioane pentru emitere si administrare card;
- Fara comision pentru retrageri de numerar de la bancomate in Romania;
- Livrare gratuita a cardului de credit la adresa furnizata de tine;
- SMS gratuit pentru tranzactiile efectuate si sumele datorate;
- Acces online la profilul personal de client, extras de cont si plati;
- Servicii non-stop pentru client – asistenta tehnica.
Solicita AXI Card: cardul de credit cu limita de pana la 3000 RON.